کلمه جو
صفحه اصلی

مؤمن الطاق

دانشنامه عمومی

مؤمن طاق با نام محمّدبن علی بن نعمان بی أبی طریفة بجلی کوفی، و کنیه ابو جعفر احول، محدث، متکلم، فقیه و شاعر شیعه است که از اصحاب زین العابدین و محمد باقر و از جمله برجسته ترین شاگردان جعفر صادق به شمار می رود.
سفینه البحار، محدث قمی، ماده هشتم.
معجم الرجال الحدیث، سید ابوالقاسم خویی، ج ۹، ص ۲۷۱.
تاریخ بغداد، شمس الدین ذهبی، ج۱۳، ص ۳۰.
تاریخ طبری، ج ۱۰، ص ۵۹۲، چاپ لیدن.
پیشه او صرافی و در بازارکوفه در محلّی موسوم به طاق المحامل کار می کرد و انتساب وی نیز به همان جا بوده است از این رو، به «مؤمن طاق»، «صاحب طاق» و «طاقی» شناخته می شد. ولی مخالفان آن قدر از ناحیه بحث ها و استدلال های او، ورشکسته شده بودند که او را شیطان طاق می خواندند.
چندین کتاب تصنیف کرده و مناظره ی او با خوارج و گفتگویش با ابوحنیفه مشهور است.
روزی ابوحنیفه به او گفت: شما شیعیان اعتقاد به رجعت دارید؟

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مؤمن الطاق از اصحاب دانشمند امام ششم و امام هفتم شیعه (علیه السّلام) و به نقل بعضی از علمای رجال از امام چهارم، حضرت سجاد (علیه السّلام) و امام باقر (علیه السّلام) نیز روایت کرده است.
نام کامل او محمد بن علی بن نعمان بن ابی طریفه بجلی کوفی صیرفی می باشد. کنیه اش ابوجعفر و لقبش احول و معروف به "مؤمن الطاق" بود که دلیلش را خواهیم گفت. گاهی به جدش نعمان منسوب می شد و به او محمد بن نعمان می گفتند بنابر بعضی اقوال دینی از محبوب ترین اشخاص در نزد امام جعفر صادق (علیه السّلام) به شمار می آمد.
شهرت و قوت علمی
در اواسط قرن دوم ه.ق. در کوفه زندگی می کرد و از علم زیادی برخوردار بوده و متکلمی حاذق و در بحث ها و مناظرات بسیار حاضر جواب بود تا آنجا که محاجه اش با مذاهب انحرافی چون خوارج مشهور و آن طور که در بعضی اخبار آمده در امامت حضرت جعفر الصادق (علیه السّلام) با زید بن علی بن الحسین (علیه السّلام) مناظره ها کرد و او را ملزم گردانید.
خبرگی در کسب
وی در "طاق المحامل" شهر کوفه دکان صیرفی داشت و به همین جهت در بین عده ای به طاقی و صاحب الطاق و مومن الطاق و گاهی هم به شاه طاق لقب گرفته بود. و از آن جهت که در کارش بسیار خبرگی داشت و هر چیز تقلبی را که کسی نمی شناخت او تشخیص می داد به او شیطان طاق هم می گفتند. روزی پول قلابی پیدا شد که ظاهرش چیزی معلوم نبود اما چون به او دادند فهمید و آن را شناخت. از این رو مخالفینش به او شیطان الطاق لقب دادند.
مناظره با ابوحنیفه
...


کلمات دیگر: