کلمه جو
صفحه اصلی

چقا

فرهنگ فارسی

دهی است از دهستان فارسینج اسد آباد شهرستان همدان .

لغت نامه دهخدا

چقا. [ چ َ / چ ُ ] (اِخ ) دهی است از دهستان فارسینج اسدآباد شهرستان همدان که در 33 هزارگزی جنوب باختری قصبه ٔ اسدآباد و 7 هزارگزی فارسینج واقع است . کوهستانی و سردسیر است و 800 تن سکنه دارد. آبش از قنات . محصولش غلات ، توتون ، لبنیات ، عسل و انگور. شغل اهالی زراعت ، گله داری و تربیت بوقلمون ، صنایع دستی زنان قالیبافی و راهش مالرو است . این آبادی در دو محل که به فاصله ٔ یک هزارگز واقعاند چفابالا و چقاپائین نامیده میشوند و سکنه ٔ چقابالا 350 تن میباشد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).


چقا. [ چ َ / چ ُ ] (اِخ ) دهی است جزء دهستان مشک آباد بخش فرمهین شهرستان اراک که در 45 هزارگزی جنوب فرمهین متصل به راه آهن اراک واقع است . دشت و سردسیر است و 307 تن سکنه دارد، آبش از قنات . محصولش غلات ، ارزن ، بنشن ، چغندر قند و صیفی . شغل اهالی زراعت و قالیبافی و راهش اتومبیل رو است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2).


چقا. [ چ ُ / چ َ ] (اِ) در لهجه ٔ کردی بمعنی تپه است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ذیل چقا).


چقا. [ چ ُ / چ َ ] ( اِ ) در لهجه کردی بمعنی تپه است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ذیل چقا ).

چقا. [ چ َ / چ ُ ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان مشک آباد بخش فرمهین شهرستان اراک که در 45 هزارگزی جنوب فرمهین متصل به راه آهن اراک واقع است. دشت و سردسیر است و 307 تن سکنه دارد، آبش از قنات. محصولش غلات ، ارزن ، بنشن ، چغندر قند و صیفی. شغل اهالی زراعت و قالیبافی و راهش اتومبیل رو است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2 ).

چقا. [ چ َ / چ ُ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان فارسینج اسدآباد شهرستان همدان که در 33 هزارگزی جنوب باختری قصبه اسدآباد و 7 هزارگزی فارسینج واقع است. کوهستانی و سردسیر است و 800 تن سکنه دارد. آبش از قنات. محصولش غلات ، توتون ، لبنیات ، عسل و انگور. شغل اهالی زراعت ، گله داری و تربیت بوقلمون ، صنایع دستی زنان قالیبافی و راهش مالرو است. این آبادی در دو محل که به فاصله یک هزارگز واقعاند چفابالا و چقاپائین نامیده میشوند و سکنه چقابالا 350 تن میباشد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

دانشنامه عمومی

چقا (اراک). مختصات: ۳۴°۰۵′۲۲″ شمالی ۴۹°۴۶′۲۲″ شرقی / ۳۴٫۰۸۹۴۴°شمالی ۴۹٫۷۷۲۷۸°شرقی / 34.08944; 49.77278
چقا (اراک)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان اراک در استان مرکزی ایران است.
چقا روستایی که الان چسبیده به شهر اراک است . و با این شرایط در زمانی نه چندان دور منطقه ای از اراک خواهد شد . نام روستا یا کلا نام منطقه به این نام در ایران بسیار است . اما تقریباً همه آن ها دارای پس وند و پیش وند هستند. تقریباً تنها اسم مکانی به این نام که فاقد پیش وند و پسوند است "چقا "نام روستایی در ضلع جنوب و همجوار اراک و جنب اداره برق باختر است. اصل اسم این روستا "چاه آقا "بوده است. دلیل آن این است که روحانی بوده که با حفر قناتی موجب سکنی تعدادی جمعیت در این نقطه می شود که مشهور به چاه آقا می شود و بعدها بنام " چقا" تلفظ می شود. این روستا در گذشته ها دارای اراضی بسیاری که از شمال غربی به اراک، از جنوب به روستای حسین آباد و بغدادی که الان کارخانجات و مراکز تجاری و تولیدات بسیاری مابین آن ها قرار گرفته. و از غرب به اراک و روستاهای قنات که اکنون منطقه ای از اراک است و مابین آن تا چقا سازمان تره بار اراک، مرکز تولید بذر چقا، و حوزه علمیه خاتم الانباء و دانشگاه پیام نور و برق باختر در همجوار چقا قرار گرفته. در مشرق به روستاهای احمدآباد، شهرجرد و رسول آباد که از اراضی شنتیایی ( از مالکان قبل از انقلاب )بوده ختم می شود . اطراف روستای چقا کارخانه های هپکو،شهرک خودرو، ستاد مرکزی نیروی انتظامی استان مرکزی، پایانه های اراک، آلومینیوم ایران، نمایشگاه بین الملل اراک، سازمان اتوبوسرانی اراک و حومه قرار دارد. از چند سال پیش شهرداری اراک با تصرف زمین های این روستا که تا اراک ادامه داشت اقدام به ایجاد پارک جنگلی چقا با آبیاری تحت فشار نموده که اکنون با حکم مراجع قضایی به کشاورزان روستا بعودت شد ه. به عبارتی شهرداری باید زمین را به حالت اولیه برگرداند ( یعنی کندن درختان) . چقا در گذشته دارای باغات انگور بسیاری بود . و محصولات کشاورزی آن گندم، جو، یونجه، هندوانه، پنبه و دام پروری بوده ،اما امروزه در گندم و جو و یونجه و هندوانه محدود است، البته صنایع ایجاد شده در اراک آسیب بسیار جدی به کشاورزی این روستا وارد کرده بطوری که باغات آن از بین رفته است . به همین دلیل کشاورزان این روستا از دیر باز همزمان در کارخانجات اطرف اشتغال داشته و دارند.
آب کشاورزی این روستا از ابتدا با قناتی که شرح آن رفت تأمین شده و همچنان به همان میزان دارای آب است و چاهی که به وسیله موتور استخراج و پس از سال های طولانی و بازسازی در سال های اخیر مجددا مورد بهره برداری قرار گرفته است ا.ما به خاطر وجود شهرنشینی و کارخانجات در اطرف چاههای آب قنات آبب این قنات دیگر غیر قبل شرب می باشد . و پس از انقلاب دارای آب شرب لوله کشی، برق، گاز و تلفن است .

گویش مازنی

/choghaa/ پارچه ای که از پشم گوسفند بافند - کت پشمی چوپانی

۱پارچه ای که از پشم گوسفند بافند ۲کت پشمی چوپانی


واژه نامه بختیاریکا

( چُقا ) تپه؛ چگا

پیشنهاد کاربران

سلام کوهها وچشمهای چغا مخصوصا امامزاده محسن معروف به امامزاده گوشه درروستای چغا همراه بامردم مهربان وسخت کوشش بینظیرند وحتما ارزش رفتن ودیدن دارد.

به نظر من روستای چقا با طبیعت بسیار زیبا و مردم خونگرم، و اقعا ارزش دیدن دارد. این روستا همچون نگینی در منطقه است.
این تجربه را از دست ندهید.

971نفر جمعیت دارد آدمین نه 1500نفر جمعیت لطفا ویرایش نمایید. ( 971 ) حدودتان را بایست 1000نفر میگفتین نه1500

پدرم ، پدربزرگم و پدر پدر بزرگم ساکن چقا بودن ، اینطور که شنیدم چاه چقا توسط ارباب چقا حفاری شده که به چاه اقا معروف بوده البته مادربزگم در تلفظ میگفت چِقا نه چُقا

چقا در زبان لری بختیاری به معنی تپه است

نام لباس محلی لری بختیاری چقا ( چوقا ) است که نقوش این لباس از معبد چقازنبیل الهام گرفته


چقا خزان یکی از روستاه های کرمانشاه دارای بوم گردی و تالاب

چقا معرب است و پارسی آن چکا به چم تپه که در اصل معابد مهری میباشند

چقا معرب هست پارسی آن چکا یا چگا به چم تپه ای که در اصل معبد مهری میباشند


کلمات دیگر: