کلمه جو
صفحه اصلی

کارنوندیان

دانشنامه عمومی

قارِن وَندیان یا (به پارسی میانه: کارِن وَندیان) خاندانی ایرانی تبار و پادشاهان طبرستان در شمال ایران بودند مرکز حکومت قارن وندان در پریم در شهرستان ساری بوده است مهم ترین آبادی شهریارکوه آسران بوده است.آخرین فرمانروای قارنوند آسران در شهریارکوه ملک محمود ولاش(بلاش) بوده است که در قرن ۸ میلادی درجنگ با میر عمادالدین سرسلسله حکمرانان مرتضوی طبرستان شکست خورده و به ناچار به اصفهان عزیمت می کند و بدین ترتیب حکومت محدود قارن وندان منقرض می شود میرعماد برای جلوگیری از «شورش مردم چاشم در حمایت از ملک محمود بلاش» ۴۰۰ خانوار آنانرا به خلرد می کوچاند.
هدایت، صادق، مازیار، تهران: سازمان انتشارات جاویدان، ۱۳۱۲.
تاریخ سربداران عبدالرفیع حقیقت
شجره الامجاد فی تاریخ میرعماد از آیت الله سیدحسین بنافتی
پادشاهان این دودمان که مازیار نیز از آن بود به دلیل آنکه تبارشان به سوخرا می رسید به سوخرائیان و به سبب انتسابشان به خاندان کارن به قارن وند معروفند، و هریک از اسپهبدان این دودمان به لقب گَرشاه (شاه کوهستان) شناخته می شدند.
آغاز شاهی این دودمان در طبرستان از زمان انوشیروان خسرو یکم پسر قباد بود که با از میان برداشتن برادر خود کیوس که از سوی پدرش قباد فرمانروای تبرستان شده بود، قارن پسر سوخرا را از سال ۵۶۵ میلادی و بعد رتبهٔ سپهبدی طبرستان داد و حکومت این ناحیه را وارث به خانواده او ویژه گردانید. خود سوخرا پسر ویشاپور سرکردهٔ کارن بود که یکی از هفت خاندان اشرافی پارس در روزگار ساسانیان بود.
از جمله نوادگان قارن مازیار بود که جانشین قارن گشت. رشته و تبار مازیار از این قرار است: مازیار پسر قارن، قارن پسر وندادهرمزد، وندادهرمزد از نواده های کارن بزرگ بود.


کلمات دیگر: