کلمه جو
صفحه اصلی

ثویبه

فرهنگ اسم ها

اسم: ثویبه (پسر) (عربی) (تلفظ: sovayba) (فارسی: ثُوَیبَه) (انگلیسی: sovaybah)
معنی: سزاوار پاداش خداوند است

فرهنگ فارسی

نام مولاه ابو لهب که نبی صلوات الله علیه و حمزه و ابو سلمه را شیر داده است در بعض مراجع ثوبیه آمده است

لغت نامه دهخدا

( ثویبة ) ثویبة. [ ث ُ وَ ب َ ] ( ع اِ مصغر ) تصغیر ثُبةَ و عامه ثُبیة گویند.

ثویبة. [ ث ُ وَ ب َ ] ( اِخ ) نام مولاة ابولهب که نبی صلوات اﷲ علیه و حمزه و ابوسلمه را شیر داده است.در بعض مراجع ثوبیة آمده است. رجوع به ثوبیه شود.

ثویبة. [ ث ُ وَ ب َ ] (ع اِ مصغر) تصغیر ثُبةَ و عامه ثُبیة گویند.


ثویبة. [ ث ُ وَ ب َ ] (اِخ ) نام مولاة ابولهب که نبی صلوات اﷲ علیه و حمزه و ابوسلمه را شیر داده است .در بعض مراجع ثوبیة آمده است . رجوع به ثوبیه شود.


دانشنامه عمومی

ثویبه (به عربی: ثُوَیْبَة) از صحابیات و اولین پرستار محمد پیامبر اسلام بود. نام او «سزاوار پاداش خداوند است» معنا می دهد. او همچنین به نام ثویبه اسلامیه شناخته شده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ثویبه دایه پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم است. وی چند روز با شیر فرزندش مسروح به ایشان شیر داده است.
ثویبه، کنیز ابولهب بن عبدالمطلب بود. از اصل و نسب و همسرش گزارشی در دست نیست. هنگامی که رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم زاده شد، سه یا هفت روز از مادرش حضرت آمنه شیر نوشید و سپس ثویبه نخستین کسی بود که چند روز ایشان را با شیر فرزندش مسروح شیر داد. بر پایه سخن مشهور، مدت شیر خوردن ایشان از ثویبه چند روز بیشتر نبوده است. در گزارشی نیز این مدت چهار ماه یاد شده است.
برادران رضاعی پیامبر
آورده اند که ثویبه پیش از رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم به حمزه عموی ایشان شیر داده بود. از این رو، هنگامی که دختر حمزه را برای تزویج به پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم پیشنهاد کردند، ایشان او را بر خود حلال ندانست. ثویبه پس از او نیز به ابو سلمة بن عبدالاسد بن هلال مخزومی، پسر عمه پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم از بره دختر عبدالمطلب و عبدالله بن جحش، پسر عمه پیامبر و جعفر بن ابی طالب شیر داده بود. بدین دلیل، این چهار تن برادران رضاعی پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم به شمار آمده اند که جز جعفر، سه تن از آن ها در غزوه احد حضور داشتند و حمزه و عبدالله به شهادت رسیدند.
اختلاف در آزاد بودن ثویبه
منابع در این زمینه که ثویبه در حال آزادی یا بردگی، رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم را شیر داده و نیز در اصل این ماجرا تفاوت دیدگاه دارند. عروة بن زبیر، آزادی ثویبه را پیش از شیردهی به پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم دانسته است. برخی آزادی او را به دلیل بشارت ولادت پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم به ابولهب دانسته اند. در برابر، گزارشی از تلاش خدیجه برای آزادی ثویبه حکایت دارد که به نتیجه نرسیده است. ابن حجر نیز آزادی او را پیش از هجرت دانسته است.
احترام پیامبر به ثویبه
...


کلمات دیگر: