کلمه جو
صفحه اصلی

جهان بین

فارسی به انگلیسی

cosmopolitan

فرهنگ اسم ها

اسم: جهان بین (پسر) (فارسی) (تلفظ: j.-bin) (فارسی: جهان ‌بين) (انگلیسی: jahan-bin)
معنی: ویژگی آن که جهان را می بیند، ( در قدیم ) ( به مجاز ) چشم و دیده، ( در قدیم ) ) آنچه جهان را در آن می توان دید، ) جهان نما

(تلفظ: jahān bin) ویژگی آن که جهان را می‌بیند ؛ (در قدیم) (به مجاز) چشم و دیده ؛ (در قدیم) آنچه جهان را در آن می‌توان دید ؛ جهان نما .


فرهنگ فارسی

( صفت ) ۱- بینند. جهان آنکه یا آنچه دنیا را ببیند .۲- چشم عین . ۳- چشم باطنی . ۴- فرزند. ۵- گردش کننده در اقطار عالم سیاح جهانگرد. ۶- روحی که در باطن آدمی نهفته است .

فرهنگ معین

( ~. ) (اِمر. ) کنایه از: چشم ، دیده .

لغت نامه دهخدا

جهان بین. [ ج َ هام ْ ] ( نف مرکب ، اِ مرکب ) جهان بیننده. بیننده جهان. || چشم را گویند و عرب عین خوانند. ( برهان ) : و بهر دو معنی حافظ درباره امیر مبارزالدین محمدو میل کشیدن چشمان وی به امر پسرش شاه شجاع گوید:
آنکه روشن بد جهان بینش بدو
میل در چشم جهان بینش کشید.
حافظ ( از حاشیه برهان چ معین ).
|| چشم باطنی. ( فرهنگ فارسی معین ). || کنایه از فرزند.( برهان ) :
همان تا لب رود جیحون براند
جهان بین خود را بکشتی نشاند.
فردوسی.
|| مردم جهانگرد. ( برهان ) ( انجمن آرای ناصری ). گردش کننده در اقطار عالم. سیاح. جهانگرد. || ( اصطلاح تصوف ) روحی که در باطن آدمی نهفته است. ( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ عمید

۱. بینندۀ جهان: چشم جهان بین.
۲. (اسم ) [قدیمی، مجاز] چشم.

دانشنامه عمومی

کوه جهان بین در غرب شهر هفشجان در استان چهار محال و بختیاری قرار دارد. این کوه یکی از کوه های رشته کوه زاگرس است. کوه جهان بین به طول ۳۰ کیلومتر از جنوب روستای شمس آباد شروع و تا غرب روستای مصطفی آباد در حومه شهر هفشجان امتداد دارد. بلندترین قلل آن به نام های دالانک با ۳۳۴۲ متر، هفشجان با ۳۳۱۵ متر و شمس آباد با ۳۱۳۸ متر ارتفاع می باشد.
رشته کوه جهان بین در حومه شهرکرد قرار دارد. چون از فراز قله دالانک، مرتفع ترین قله رشته جهان بین، منطقه عظیمی شامل شهرکرد و شهرهای نجف آباد و اصفهان کاملاً دیده می شود به همین مناسبت به آن نام جهان بین داده اند.
کثرت چشمه ساران، دامنه های سرسبز شمال شرقی، صخره های مرتفع و غارهای ژرف و نیز زیبایی بی نظیر قلهٔ مرکزی یعنی نای هفشجان که در عین حال یکی از بی نظیر و منظم ترین قلل کشور است، از ویژگی های منحصر به فرد این رشته کوه می باشد. در دامنه این رشته کوه آثار تاریخی از شکل گیری تمدن هایی کهن در هزاره های پیش از تاریخ حکایت دارد. چشمه های بسیار زیاد آن سبب گردید تا این منطقه را با عنوان مَرغ هزار خانی یا منطقهٔ هزار و یک چشمه بشناسند حال آنکه امروزه گردشگاه چشمه زنه در دامنه قلهٔ زیبای مرکزی جهان بین هفشجان از جملهٔ جاذبه های گردشگری نزدیک به مرکز استان می باشد.در دامنه این رشته کوه آثار تاریخی از شکل گیری تمدن هایی کهن در هزاره های پیش از تاریخ حکایت دارد. بقایای راه های سنگ چین شاهراهی سوزیانا یا خوزستان به اصفهان یا گبیانه، کتیبه نیمه تصویر نگاری گرنوشته، تپه تاریخی شهر کهنه و از همه مهم تر تپه تاریخی اسکندری که در ایجاد تمدنی به صورت یک دولت شهر تاریخی است از ویژگی های ممتاز دامنهٔ این رشته کوه می باشد.
کثرت چشمه ساران این کوه و پرآبی آن، این کوه را به هزارچشمه معروف کرده است از جمله چشمه ها و جاذبه های گردشگری این منطقه می توان به موارد زیر اشاره داشت:

جهان بین (کوه). کوه جهان بین در غرب شهر هفشجان در استان چهار محال و بختیاری قرار دارد. این کوه یکی از کوه های رشته کوه زاگرس است. کوه جهان بین به طول ۳۰ کیلومتر از جنوب روستای شمس آباد شروع و تا غرب روستای مصطفی آباد در حومه شهر هفشجان امتداد دارد. بلندترین قلل آن به نام های دالانک با ۳۳۴۲ متر، هفشجان با ۳۳۱۵ متر و شمس آباد با ۳۱۳۸ متر ارتفاع می باشد.

نام کوهی در 30 کیلومتری جنوب شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری


پیشنهاد کاربران

جهان بین:جهان بین در بیت زیر کنایه ی ایما از چشم است و در پی آن ، استعاره ی آشکار از فرزند دلبند
( ( پس آنگه سه روشن جهان بین خویش
سپارم بدیشان بر آیین خویش ) )
( نامه ی باستان ، جلد اول ، میر جلال الدین کزازی ، 1385، ص 334. )



کلمات دیگر: