کلمه جو
صفحه اصلی

شاخص توسعه انسانی

دانشنامه عمومی

شاخص توسعهٔ انسانی (در زبان انگلیسی: Human Development Index به صورت خلاصه شده: HDI)، شاخصی ترکیبی است برای سنجیدن موفقیت در هر کشور، در سه معیار پایه از توسعهٔ انسانی:
زندگی طولانی و سالم،
دسترسی به دانش و معرفت
و سطح زندگی مناسب. (اشتغال و بیکاری)
شاخص توسعهٔ انسانی که توسط بانک جهانی ارائه می شود، ارائه دهندهٔ جدیدترین اطلاعات مربوط به توسعهٔ جهانی است و شامل برآوردهای ملی، منطقه ای و جهانی می باشد. این آمارها، که ۲۱۵ اقتصاد جهان را دربرمی گیرد، به صورت آمارهای سالیانه منتشر می شود. این مرجع آماریِ جهانی، آمارهای بیش از ۸۰۰ شاخص جهانی را مورد بررسی قرار می دهد. هرساله در ماه آوریل، بانک جهانی اقدام به انتشار HDI می کند و بانک اطلاعاتیِ قرارگرفته بر روی وبگاه بانک جهانی درخصوص شاخص های توسعهٔ جهانی، چهار بار در سال و در ماه های آوریل، ژوئیه، سپتامبر و دسامبر به روز می شود.شاخص های توسعهٔ انسانیِ سال ۲۰۱۱ (HDI 2011)، که توسط بانک جهانی ارائه شده است، پانزدهمین گزارش از این نوع است که از سال ۱۹۹۶ در بانک جهانی آغاز شده است. هدف از ارائهٔ این گزارش ها نیز در اختیار قرار دادن آمارهای بین المللیِ قابل مقایسه و با کیفیت بالا در حوزهٔ توسعه و کیفیت زندگی افراد وتحول کارآمد در سراسر جهان است. این گزارش ها به صورت کتاب انتشار می یابد و درعین حال در وبگاه بانک جهانی (http://data.worldbank.org) می توان به صورت نسخه های متناسب با تلفن همراه، جستجوی داده ها یا سایر حالت ها از داده های این گزارش استفاده برد.
مفهوم توسعهٔ انسانی به جای تمرکز بر ابزار به اهداف پیشرفت و توسعه تأکید دارد. هدف واقعی توسعه باید خلق محیطی برای افراد باشد که در آن بتوانند از زندگی طولانی، سالم و خلاق لذت ببرند. این حقیقت ساده اغلب با بروز نگرانی ها و اولویت های لحظه ای مورد غفلت قرار می گیرد. توسعهٔ انسانی به مفهوم فرایند گسترش حیطه انتخاب افراد و بهبود رفاه آنهاست. مهم ترین ابعاد توسعهٔ انسانی زندگی طولانی و سالم، دانش و استانداردهای زندگی آبرومندانه هستند. به این ابعاد می توان آزادی های سیاسی و اجتماعی را افزود. این مفهوم بین دو جنبه از توسعهٔ انسانی تفاوت قائل می شود:
اول، شکل دهی توانایی های انسانی مانند بهبود سلامتی و دانش و دوم لذت بردن از این توانایی ها در محیط کار و تفریح است. توسعه انسانی اغلب با مفاهیم و روش های توسعهٔ زیر اشتباه گرفته یا جایگزین می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

شاخص توسعۀ انسانی (Human Development Index)
آمار مرکّبی برای رتبه بندی کشورها برحسب سطح «توسعۀ انسانی». این شاخص نشانگر میزان امید به زندگی، سواد، آموزش و ابزار استاندارد اندازه گیری رفاه، به ویژه رفاه کودکان است. همچنین برای اندازه گیری تأثیر سیاست های اقتصادی بر روی کیفیّت زندگی به کار می رود و در آن سه بُعد را با یکدیگر ترکیب می کنند: زندگی سالم و طولانی، دسترسی به دانش، و استاندارد یک زندگی آبرومندانه. نروژ با رقم ۰.۹۳۸ بیشترین شاخص توسعۀ انسانی و زیمبابوه با رقم ۰.۱۴۰ کمترین شاخص توسعۀ انسانی را در سال ۲۰۱۰ دارا بودند. ایران در این سال با رقم ۰.۷۰۲ رتبۀ ۷۲ را در بین کشورها دارا بود.

پیشنهاد کاربران

شاخص توسعهٔ انسانی ( نام علمی: Human Development Index ( HDI ) ) ، شاخصی ترکیبی است برای سنجیدن موفقیت در هر کشور، در سه معیار پایه از توسعهٔ انسانی:

زندگی طولانی و سالم،
دسترسی به دانش و معرفت
و سطح زندگی مناسب ( اشتغال و بیکاری ) .

Composite statistic of life expectancy, education, and income indices

The Human Development Index ( HDI ) is a statistic composite index of life expectancy, education ( mean years of schooling completed and expected years of schooling upon entering the education system ) , and per capita income indicators, which are used to rank countries into four tiers of human development. A country scores a higher HDI when the lifespan is higher, the education level is higher, and the gross national income GNI ( PPP ) per capita is higher. It was developed by Pakistani economist Mahbub ul Haq and was further used to measure a country's development by the United Nations Development Programme ( UNDP ) 's Human Development Report Office


کلمات دیگر: