کلمه جو
صفحه اصلی

نابودی


مترادف نابودی : اضمحلال، امحا، انحطاط، انقراض، انهدام، زوال، فقدان، فنا، محو، نیستی، هلاک

متضاد نابودی : هستی

فارسی به انگلیسی

annihilation, death, destruction, disappearance, downfall, elimination, end, eradication, extermination, extinction, fate, liquidation, obliteration, rack, ravage, ruin, ruination, smashup, undoing

فارسی به عربی

ابادة , تافه , تصفیة , خراب

مترادف و متضاد

اضمحلال، امحا، انحطاط، انقراض، انهدام، زوال، فقدان، فنا، محو، نیستی، هلاک ≠ هستی


ruin (اسم)
ضلالت، نابودی، خرابی، تباهی، ویرانی، خرابه، مخروبه

extirpation (اسم)
ریشه کنی، نابودی

naught (اسم)
عدم، نابودی، هیچ، صفر، نیستی

liquidation (اسم)
فسخ، تسویه، نابودی، از بین رفتن، واریز حساب

annihilation (اسم)
نابودی

extermination (اسم)
نابودی، براندازی، دفع افات

inexistence (اسم)
عدم، نابودی، فنا، نیستی، معدومی، اتکاء ذاتی

inexistency (اسم)
عدم، نابودی، نیستی، معدومی، اتکاء ذاتی

smash-up (اسم)
نابودی، تصادم، کاملا خرد شده

فرهنگ فارسی

نیستی عدم فنا.

لغت نامه دهخدا

نابودی. ( حامص مرکب ) نیستی. عدم. معدومی. زوال. فناء. نفاد. اضمحلال. از بین رفتن. فنا شدن. معدوم شدن.

فرهنگ عمید

نیستی.

دانشنامه عمومی

نابودی به عنوان «از بین بردن کلی» یا «حذف کامل» یک شیء تعریف می شود که واژه انگلیسی معادل آن Annihilation ریشه در واژه لاتین nihil (هیچ) دارد. ترجمه لغوی آن «تبدیل به هیچ» است.در دانش فیزیک، این واژه برای اشاره به فرایندی به کار می رود که طی آن یک ذره زیراتمی با پادذره متناظرش برخورد می کند، مثلاً وقتی که یک الکترون با یک پوزیترون برخورد می کند. انرژی و تکانه هر دو پایسته می مانند و ذرات نابود شده توسط فوتون ها جایگزین می شوند که کوانتای انرژی الکترومغناطیسی هستند و جرم سکون آن ها صفر است. پادذره هااعداد کوانتومی با علامت مخالف ذرات متناظرشان دارند و در نتیجه مجموع اعداد کوانتومی جفت اولیه صفر است. از این رو، تا زمانیکه پایستگی انرژی و پایستگی تکانه رعایت می شود، هر مجموعه ای از ذرات می توانند در نتیجه نابودی به وجود آیند اما باید مجموع اعداد کوانتومی آن ها صفر باشد. وقتی یک ذره و پادذره اش برخورد می کنند، انرژی آن ها به یک ذره حامل نیرو مانند گلوئون، ذرات حامل نیروی دبلیو و زد یا فوتون، تبدیل می شود. این ذرات متعاقباً به ذرات دیگری تبدیل می شوند.
جفت سازی
عملگرهای ایجاد و نابودی
فوتون
در حین یک نابودسازی کم انرژی، تولید فوتون ارجحیت دارد، زیرا این ذرات دارای جرم نیستند. اما در برخورددهنده های پرانرژی نابودی هایی تولید می کنند که طی آن ها طیف گسترده ای از ذرات سنگین غیرعادی به وجود می آیند.
وقتی یک الکترون کم انرژی یک پوزیترون (پادالکترون) کم انرژی را نابود می کند، تنها می توانند دو یا چند فوتون پرتو گاما تولید کنند. زیرا الکترون و پوزیترون حامل جرم-انرژی کافی برای تولید ذرات سنگین تر نیستند و پایستگی انرژی و تکانه خطی اجازه تولید تنها یک فوتون را نمی دهد. وقتی یک الکترون و یک پوزیترون در اثر برخورد نابود می شوند و پرتوی گاما تولید می کنند، انرژی آزاد شده است. هر دو ذره انرژی لختی برابر با ۰٫۵۱۱ مگا الکترون ولت دارند. وقتی جرم هر دو ذره کاملاً به انرژی تبدیل شود، این انرژی لختی، همان چیزی است که آزاد می شود. انرژی به شکل پرتوهای گامای ذکرشده آزاد می شود. هر یک از پرتوهای گاما انرژی برابر با ۰٫۵۱۱ مگا الکترون ولت دارند. از آنجا که پوزیترون و الکترون هردو در حین این نابودی تا حدودی در حالت لختی هستند، سیستم در آن لحظه هیچ تکانه ای ندارد. به این دلیل است که دو پرتو گاما تولید می شوند. اگر تنها یک فوتون تولید می شد پایستگی تکانه حفظ نمی شد. پایستگی تکانه و انرژی هر دو با ۱٫۰۲۲ مگا الکترون ولت (با جمع زدن انرژی لختی ذرات) از پرتوهای گاما که در جهت مخالف هم حرکت کنند (برای اینکه تکانه کلی سیستم صفر بماند) حفظ می شود. هرچند که اگر یک یا هر دو ذره انرژی جنبشی بیشتری حمل کنند، انواع جفت ذرات دیگر نیز ممکن است به وجود آیند. نابودی یک جفت الکترون-پوزیترون به یک فوتون تنها نمی تواند در فضای آزاد اتفاق بیفتد زیرا پایستگی انرژی و تکانه هردو نقض می شود. واکنش معکوس نیز به همین دلیل غیرممکن است، مگر در حضور یک ذره دیگر که بتواند این تکانه اضافی را بیرون کند. اما در نظریه میدان کوانتومی این فرایند به عنوان یک حالت کوانتومی میانی مجاز است. برخی نویسندگان آن را چنین توجیه می کنند که فوتون در یک دوره زمانی وجود خواهد داشت که به قدر کافی کوتاه هست که نقض پایستگی تکانه توسط اصل عدم قطعیت توجیه شود. نویسندگان دیگر ترجیح داده اند که به فوتون حالت میانی جرم غیر صفر نسبت دهند. (با هر دیدگاهی ریاضیات نظریه یکسان است).
وقتی یک پروتون با پادذره اش برخورد می کند (و به صورت کلی تر وقتی هر گونه ای از باریون با هر گونه ای از پادباریون برخورد کند)، واکنش به سادگی نابودی الکترون-پوزیترون نخواهد بود. بر خلاف الکترون، پروتون یک ذره مرکب است که از سه کوارک ظرفیتی و تعداد نامعلومی از کوارک های دریایی مقید شده توسط گلوئونها تشکیل می شود. از این رو وقتی که یک پروتون با یک پادپروتون برخورد می کند، یکی از کوارک های ظرفیتی تشکیل دهنده آن ممکن است توسط یک پادکوارک نابودی شود، در حالیکه کوارک ها و پادکوارک های باقی مانده دچار تغییر چیدمان می شوند و به شکل تعدادی مزون (بیشتر پیون و کائون) در می آیند که از نقطه نابودی به پرواز در می آیند. مزون های تازه ایجادشده پایدار نیستند و دچار سری هایی از واکنش ها می شوند که در نهایت چیزی به جز پرتوهای گاما، الکترون، پوزیترون و نوترینو تولید نمی کنند. این نوع واکنش بین هر باریون (ذراتی که از سه کوارک تشکیل می شوند) و پادباریونی (ذره ای که سه پادکوارک دارد) اتفاق می افتند. پادپروتون ها می توانند توسط نوترونها نابودی شوند و این اتفاق نیز می افتد و به همین شکل پادنوترون می تواند توسط پروتون نابودی شود.

دانشنامه آزاد فارسی

نابودی (annihilation)
در فیزیک هسته ای، فرآیند برخورد و نابودی یک ذره با ذرۀ تصویر آینه ایاش، با نام پادذره. این فرآیند انرژی فراوانی ایجاد می کند. بنا به معادلۀ جرم ـ انرژی، انرژی ایجادشده با جرم ذرات برخوردکننده برابر است. مثلاً، یک الکترون و یک پوزیترون در برخورد باهم نابود، و باعث فوران پرتوهای ایکس پرانرژی می شوند. همۀ برهم کنش های ذره ـ پادذره به نابودی نمی انجامند، گروهی با نام مزونها استثنایند و به رده ای از ذرات، متشکل از کوارک و پادکوارک، تعلق دارند. نیز ← پادماده

واژه نامه بختیاریکا

کوری

جدول کلمات

هدم

پیشنهاد کاربران

اضمحلال، امحا، انحطاط، انقراض، انهدام، زوال، فقدان، فنا، محو، نیستی، هلاک

oblivion

نیستی . . . فنا. . . . منهدم. . . انهدام. . . . پایان کار. . . . اربین رفتن. . . .

زوال

فرسایش

هلاک


کلمات دیگر: