کلمه جو
صفحه اصلی

علی سلیمی

لغت نامه دهخدا

علی سلیمی. [ ع َ ی ِ س َ ] ( اِخ ) ابن محمدبن علی بن سلیم دمشقی صالحی شافعی. مشهوربه سلیمی و ملقب به علاءالدین و مکنی به ابوالحسن. فقیه و مفسر و نحوی متولد در سال 1113 هَ. ق. وی در دوم جمادی الاولی سال 1200 در دمشق درگذشت. او راست : 1- تکملة شرح تفسیر البیضاوی عمر رومی ، از سوره اسراء تا آخر قرآن. 2- الزبدة المطریة علی منظومة الآجرومیة، در نحو. 3- شرح غایة الاختصار ابن قاسم. ( از معجم المؤلفین از عقوداللاَّلی فی الاسانید العوالی ص 30 و سجل مخطوطات الظاهریة و سلک الدرر مرادی ج 3 ص 219و هدیة العارفین بغدادی ج 1 ص 771 و ایضاح المکنون بغدادی ج 1 ص 139 و فهرس الفهارس کتانی ج 2 ص 342 ).

دانشنامه عمومی

علی سلیمی آلود (۱۳۰۱-۱۳۷۶) نوازنده تار و آهنگساز ایرانی است.
آیریلیق
گول اردبیل
سیزه سالام گتیرمیشم
حیدربابا
ایلقار
باهار گلدی
راحله
آغلاما
لاله
یاداسالارسان منی
مارش
قهرمانلار
ساللانا ساللانا
سلام
وطنیم
سهندیم
تبریزیم
لگاتو
کهلیک
کوراوغلو
سؤزلر
اؤلکه میز
علی دیر
علی سلیمی در سال ۱۳۰۱ در باکو مرکز جمهوری سوسیالیستی آذربایجان شوروی در خانواده ای اردبیلی زاده شد. تا ۱۶ سالگی در آنجا زیست. پس از آن همراه خانواده اش به زادگاه پدرش، اردبیل بازگشت. در سال ۱۳۳۲ رهبر ارکستر آذربایجانی رادیو ایران شدهمسر اول او بانو سونا گرمرودی بود که حاصل ازدواج انها یک پسر به نام سلیم است. علی پیش از جدایی از سونا در سال ۱۳۳۸ با همکارش، فاطمه قنادی (وارتوش ماچکالیانس) ازدواج کرد و سپس با همسر اولش متارکه نمود. حاصل ازدواج آنها دو فرزندِ دختر «سئویل» و پسر «یاشار» است. سونا همسر اول علی سلیمی که خود خواننده آذربایجانی بود پس از جدا شدن از علی هیچ گاه ازدواج نکرد و همراه تنها فرزندش سلیم در شهر قائمشهر زندگی کرد. وی تا آخر عمر همیشه عاشقانه از علی یاد میکرد.
در سال ۱۳۴۲ ارکستر آذربایجانی رادیو ایران منحل شد ولی علی سلیمی به آهنگ سازی ادامه داد. موسیقی «آیریلیق» براساس شعری از رجب ابراهیمی(فرهاد) محصول این دوره است که رشید بهبودوف نیز آن را در باکو اجرا کرده است.
علی سلیمی دربارهٔ ترانهٔ آیریلیق می گوید:«درد و غمی که به خاطر جدایی از سرزمین مادری در بین مردم دو سوی ارس دیده می شد، مرا ترغیب می کرد تا ترانه ای برای این موضوع بنویسم. زمانی که نه رژیم پهلوی و نه حکومت سوسیالیستی اجازهٔ دیدار از اقوام آن طرف ارس را به ما نمی دادند».


کلمات دیگر: