کلمه جو
صفحه اصلی

جورچین

فارسی به انگلیسی

jigsaw puzzle


فرهنگ فارسی

پازل (تصویر و غیره که برای سرگرمی قطعات آن را پهلوی هم جور می‌کنند)


نوعی اسباب‌بازی فکری که با کنار هم چیدن قطعات آن، تصویر یا پاسخی واحد به دست می‌آید


دانشنامه عمومی

جورچین یا پازل جیگسا (به انگلیسی: Jigsaw puzzle) یک گونه از پازل است که در آن بازیکن قطعات کوچک از جنس مقوا یا چوب را در کنار هم می چیند تا تصویر اولیه ساخته شود.
حل کردن پازل/جورچین فشار زیادی به چشم ها وارد می کند، به دلیل نیاز به دیدن و بررسی قطعه های جورچین از فاصله نزدیک و به دلیل کوچک بودن آن قطعه ها؛ لذا انجام دادن آن برای کسانی که بینایی ضعیفی دارند مخصوصا اگر از عینک استفاده نمی کنند، توصیه نمی شود.
به دلیل فشار زیاد به چشم، بهتر است در محیطی با نور بالا، مثلا ساعات روز در فضای باز انجام شود تا فشار کمتری به چشم ها وارد شود.
بعضی پازل ها/جورچین های ارزان قیمت، ممکن است کیفیت چاپ تصویر خوب و بالایی نداشته باشند یا اینکه کیفیت چاپ خوب باشد ولی تصویر پازل از اصل یک تصویر یا نقاشی باشد که قسمت های زیادی از آن تار است، در نتیجه حل کردن اینجور پازل/جورچین ها به دلیل کیفیت پایین تصویر چاپ شده یا تار بودن خود تصویر اصلی، فشار زیادی بر چشم ها وارد خواهد کرد و زمان حل کردن پازل را هم افزایش خواهد داد.
حل کردن قسسمت هایی از جورچین یا پازل که فضای زیادی از تصویر آن، به صورت یک رنگ و بدون طرح یا نقش و نگار است، در مقایسه با قسمت های دارای نقش و نگار، از سختی بسیار بیشتری برخوردار است و در واقع باید آن قسمت ها را از طریق چفت شدن قطعات با هم حل کرد که در مقایسه با قسمت هایی که نقش و نگار دارند و با مقایسه و ارزیابی قطعات با تصویر اصلی، به صورت چشمی حل می شوند، حل کردن قسمت های تک رنگ و بدون طرح، زمان بسیار بیشتری می گیرد.
در پشت قطعات بعضی پازل ها یا جورچین ها، یک شماره حک شده است تا اشخاصی که نمی خواهند یا نمی توانند پازل را حل کنند، با کنار هم چیدن قطعات پازل براساس شماره، پازل را حل کنند و به تصویر نهایی دست پیدا کنند. البته اکثر پارل ها این شماره بندی را ندارند و قبل از خرید پازل باید راجع به وجود داشتن آن مطمئن شد.
نسبت تعداد قطعات پازل به سایز یا ابعاد پازل: در دو پازل با ابعاد یکسان، آن پازل که تعداد قطعات بیشتری دارد، حل کردنش به زمان بیشتری احتیاج خواهد داشت و هم به چشم ها فشار بیشتری وارد می کند چون قطعاتش کوچک تر هستند، لذا توصیه می شود این سرگرمی با پازل های کوچک و کم قطعه شروع شود.
امروزه تولیدکنندگان پازل هایی با قطعات کوچک بسیار زیاد، حتی تا ۲۰۰٬۰۰۰ قطعه نیز می سازند.
جورچین می تواند به عنوان ابزار کمک آموزشی به کار برود. استفاده از پازل هایی با طرح کشورها یا استان های آن ها در آموزش جغرافیا بسیار مؤثر است. از پازل ها برای آموزش حروف و جمله سازی به کودکان نوآموز نیز استفاده می شود. گفته می شود چیدن جورچین یکی از روش های مؤثر در کاهش استرس و افسردگی است و در پیشگیری از آلزایمر مؤثر است.
جورچینی مونتاژ شده از یک نقشه تاریخی سال ۱۶۳۹

فرهنگستان زبان و ادب

{puzzle} [عمومی] نوعی اسباب بازی فکری که با کنار هم چیدن قطعات آن، تصویر یا پاسخی واحد به دست می آید

پیشنهاد کاربران

جورچین. ( جور + چین ) ( تفنن ) الف. نوعی سرگرمی است که در آن پاره های یک تصویر باید در کنار یکدیگر قرار داده شوند تا آن تصویر به صورت صحیح و کامل مشاهده گردد. مترادف این واژه در زبان انگلیسی «puzzle» ( پازل ) است. ب. هر سرگرمی مشابه که هدف آن بدست آوردن شکلی خاص در ابعاد مختلف است. برای مثال، «جورچین مکعبی» جورچینی است که نتیجۀ کاملش یک شکل مورد نظر در فضای سه بُعدی است. بر این اساس، «مکعب روبیک» نوعی جورچین می باشد. برای اطلاعات در مورد «مکعب روبیک»، رجوع شود به مقالۀ مکعب روبیک در دانشنامۀ ویکی پدیای فارسی. پ. ( عمومی ) معما، جدول ( از نوعی که در روزنامه ها و مجلات درج می گردد ) .


کلمات دیگر: