کلمه جو
صفحه اصلی

شیرازنامه

فرهنگ فارسی

کتابی است در باب شهر شیراز تالبف شیخ فخر الدین ابوالعباس احمد بن ابوالخیر زرکوب شیرازی که بسال ۷۴۴ ه.ق.تالیف شده. مولف در تدوین این کتاب چندان زحمتی بخود نداده و غالب مطالب آنرا از کتب دیگران با عین عبارت برداشته و آنها را بنام خود تلفیق کرده و قسمت عمده وقایع آن مقتبس از تاریخ و صاف است غالبا با عین عبارات و صاف و در آخر کتاب او فصلی است در ذکر طبقات ایمه و مشایخ شیراز ( اقبال . تاریخ مغول ).

دانشنامه عمومی

شیرازنامه نام کتابی است از ابوالعباس معین الدین احمد شیرازی که اثری است تاریخی شامل یک مقدمه و دو اصل و یک خاتمه. در آغاز مقدمهٔ کتاب از مزیت شیراز بر سایر شهرها و ذکر آب و هوا و شرح ابنیهٔ آن سخن می راند سپس در اصل نخستین، تاریخ سلاطین و حکام و در اصل دوم، از شرح حال اعاظم ائمه و اکابر مشایخ شهر شیراز شمه ای بیان می کند. خاتمهٔ کتاب نیز شامل دو فصل است یکی در باب ائمه عظام و سادات و اعیانی که به دودمان نبوت بستگی دارند و دیگری در ذکر مزارهایی که در شیراز معروف و مشهورند و از آنها ذکری در کتب دیگر نیامده است. نظم و نثر الوالعباس ساده و سلیس و گیراست.

دانشنامه آزاد فارسی

تألیف احمد بن زرکوب شیرازی (قرن ۸ق)، کتابی در تاریخ، جغرافیا و مشاهیر شیراز. هدف مؤلف از تألیف این کتاب، نگارش کتابی به سبک بغدادنامه بوده که در آن آثار تاریخی شیراز، مقام علمی و عرفانی و محافل فرهنگی و مزارات علما و عرفای آن شهر را شرح داده است. اطلاعات نویسنده از رخدادهای سیاسی و نظامی در شیراز، در عین اختصار، ارزشمند است. همچنین اطلاعات بسیار مفیدی از سرگذشت بزرگان، عرفا و صلحای شیراز تا قرن ۸ق به دست می دهد. وی در نگارش بخش تاریخی کتاب، از فارسنامۀ ابن بلخی، تاریخ وصّاف نوشتۀ وصّاف الحضرۀ و تاریخ عتبی (یمینی)، نوشتۀ محمد بن عبدالجبار عتبی، و در نگارش شرح حال ها از مشیخۀ مقاریضی، نوشتۀ شیخ ابوشجاع محمد مقاریضی؛ مشیخۀ دیلمی، از شیخ ابوالحسن علی دیلمی؛ و طبقات الصوفیه، از ابوعبدالرحمن سُلَمی استفاده کرده است. این کتاب را نخست بهمن کریمی (تهران، ۱۳۱۰ش) و سپس اسماعیل واعظ جوادی (تهران، ۱۳۵۰ش) چاپ و منتشر کردند.


کلمات دیگر: