کلمه جو
صفحه اصلی

قندوز

فرهنگ فارسی

قندز مولانا قبولی قندوزی است

لغت نامه دهخدا

قندوز. [ ق ُ ] ( اِ ) قندز. ( مجالس النفایس ) ( حاشیه برهان چ معین ): مولانا قبولی قندوزی است. ( مجالس النفایس ص 242 ). رجوع به قندز شود.

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۶°۴۴′۰″ شمالی ۶۸°۵۲′۰″ شرقی / ۳۶٫۷۳۳۳۳°شمالی ۶۸٫۸۶۶۶۷°شرقی / 36.73333; 68.86667
قندوز
قُندوز یا کندز و در اصل کُهَن دِژ شهر باستانی افغانستان، مرکز ولایت (استان) قندوز در شمال کشور افغانستان است.این شهر در شاهراه شمالی کشور قرار دارد و از سوی باختر با مزار شریف، از سوی جنوب با کابل و از سوی شمال با تاجیکستان مرتبط است. جمعیت شهر قندوز در سرشماری سال ۱۹۷۹ برابر با ۵۳۲۵۱ تن بود که بنا بر برآوردهای رسمی هم اینک حدود ۲۵۰ هزار تن تخمین زده می شود. بلندی این شهر از سطح دریا ۳۹۱ متر است.
مردمان ساکن در این شهر عبارتند از تاجیک، پشتون، ازبک ها، هزاره، و کمی عرب. پشتون ها در سده معاصر توسط دولت افغانستان در قندوز سکونت داده شده اند.عرب های این منطقه پارسی زبان و اهل تشیع و اولاد محمد هستند

دانشنامه آزاد فارسی

قُنْدوز
شهری قدیمی در شمال افغانستان، با ۹۵هزار نفر جمعیت (۲۰۰۲). از شهرهای ناحیۀ قَطَغَن، کرسی استان قندوز است. این شهر در شرق رود قندوز، از ریزابه های رود جیحون، قرار دارد. جمعیت آن را تاجیک ها، هزاره ها، ازبک ها تشکیل می دهند. علاءالدین، صاحب قندوز، درخلال حملات مغولان به خوارزم و ماوراءالنهر از سلطان محمد خوارزمشاه جدا شد و به چنگیزخان پیوست. قندوز در قرون اخیر بخشی از قلمرو حکومت موروثی قطغن بود. آتالیق بیگ، حاکم قندوز، در ۱۲۷۲ق و پس از این که هرات به تصرف قوای ایران درآمد، نماینده ای به اردوی شاهزاده حسام السلطنه فرستاد و اطاعت خود را از دولت ایران اعلام کرد.

پیشنهاد کاربران

قندوز ( قون دوز ) قون از فعل قونماق ( نشستن پرنده بر روی درخت ) دوز ( راست. زمینهای هموار ) مثل اسلاندوز. باران. خاندوزی


کلمات دیگر: