کلمه جو
صفحه اصلی

جزائری

فرهنگ فارسی

یا جزائرلی محمد نورالدین حسینی اوراست : کشف الاسرار المخفیه فی ضمن الابیات الرمزه .

لغت نامه دهخدا

جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِ) پاسبانان سلطنت . (از ناظم الاطباء).


جزائری. [ ج َ ءِ ] ( ص نسبی ) منسوب به جزائر. رجوع به جزائر و جزایر شود.

جزائری. [ ج َ ءِ ] ( اِ ) پاسبانان سلطنت. ( از ناظم الاطباء ).

جزائری. [ ج َ ءِ ] ( اِخ ) احمدبن اسماعیل شیعی که مجاور نجف اشرف بود و بسال 1150 هَ. ق. درگذشت. او راست : 1 - آیات الاحکام. 2 - رسالة فی الارتداد. 3 - رسالة فی کیفیة اقامةالمسافرین فی البلدان.4 - شرح التهذیب. ( از اسماء المؤلفین ج 1 ص 172 ).

جزائری. [ ج َ ءِ ] ( اِخ ) احمدبن عبداﷲ زواوی. وی مردی فاضل و پیرو مذهب مالکی و از قبیله زواوه بود و در الجزائر اقامت داشت. او راست : «اللامیة» در علم کلام که امام سنوسی آن را شرح کرده است. ( از اعلام زرکلی ).

جزائری.[ ج َ ءِ ] ( اِخ ) احمدبن محیی الدین بن مصطفی حسنی اغریسی. وی برادر امیر عبدالقادر جزائری و مردی بافضل بود. در قیطنه از نواحی وهران الجزائر بدنیا آمد و در همانجا به تحصیل پرداخت ، و بسال 1273 هَ. ق. به دمشق رفت و از علمای آنجا دانش آموخت و رغبتی به تصوف پیدا کرد. او را کتاب تاریخی است که در شرح احوال برادر خود امیر عبدالقادر جزائری نوشته است. وی به سال 1320 هَ. ق. در دمشق درگذشت. ( از الاعلام زرکلی ).

جزائری. [ ج َ ءِ ] ( اِخ ) امیرعبدالقادربن محیی الدین بن مصطفی حسینی. سلسله نسب وی به علی بن ابیطالب میرسد. او در قیطنه از قرای ایالت وهران الجزائر بدنیا آمد، و نزد پدر خود به تحصیل پرداخت و قرآن مجید از بر کرد و در پانزده سالگی برای تکمیل تحصیلات به وهران رهسپار شد، و فقه و فلسفه وحدیث و علم نجوم را فراگرفت و بسال 1241 هَ. ق. باپدر خود بزیارت خانه خدا رفت و در مسیر خویش مصر ودمشق و بغداد را دیدن کرد و به وطن بازگشت و چون درسال 1246 هَ. ق. 1843/ م. الجزائر به اشغال فرانسویها درآمد، مردم آنجا با وی برای مبارزه با فرانسویها بیعت کردند و متجاوز از 15 سال با فرانسویها جنگید و چون کاری از پیش نبرد، تحت شرایطی با آن دولت صلح کرد و از الجزایر تبعید شد و تعهد کرد که به آنجا بازنگردد، و از طرف دولت فرانسه مبلغی بعنوان مقرری ماهانه به او پرداخت می شد و در سال 1271 هَ. ق. در دمشق سکونت گزید و بسال 1300 هَ. ق. در همانجا درگذشت. او راست : 1 - ذکری العاقل فی تنبیه الغافل. این رساله را به خواهش بعض دوستان خود در پاریس تألیف کرد و در همانجا به فرانسه ترجمه و طبع شد و موضوع آن علوم و اخلاق است. 2 - دیوان شعر. 3 - الصافنات الجیاد. در صفات و محاسن اسب. 4 - المواقف در تصوف. 5 - وشاح الکتائب و زینةالجیش الغالب. 6 - نزهة الخاطر فی قریض الامیر عبدالقادر. ( از معجم المطبوعات ) ( از الاعلام زرکلی ). صاحب اسماءالمؤلفین نسب وی را بتفصیل تر بدین صورت آورده است : امیر ناصرالدین عبدالقادربن محیی الدین بن مصطفی بن محمدبن مختاربن عبدالقادر حسینی. و تولد وی را بسال 1222 هَ. ق. ضبط کرده و تألیفات دیگری را بشرح زیر به وی نسبت داده است : 1 - المقراض الحاد لقطع لسان الطاعن فی دین الاسلام من اهل الباطل والالحاد. 2 - تعلیقاتی بر حاشیه جدش عبدالقادر درعلم کلام. ( از اسماء المؤلفین و آثار ج 1 ص 605 ).

جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) احمدبن اسماعیل شیعی که مجاور نجف اشرف بود و بسال 1150 هَ . ق . درگذشت . او راست : 1 - آیات الاحکام . 2 - رسالة فی الارتداد. 3 - رسالة فی کیفیة اقامةالمسافرین فی البلدان .4 - شرح التهذیب . (از اسماء المؤلفین ج 1 ص 172).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) احمدبن عبداﷲ زواوی . وی مردی فاضل و پیرو مذهب مالکی و از قبیله ٔ زواوه بود و در الجزائر اقامت داشت . او راست : «اللامیة» در علم کلام که امام سنوسی آن را شرح کرده است . (از اعلام زرکلی ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) امیرعبدالقادربن محیی الدین بن مصطفی حسینی . سلسله ٔ نسب وی به علی بن ابیطالب میرسد. او در قیطنه از قرای ایالت وهران الجزائر بدنیا آمد، و نزد پدر خود به تحصیل پرداخت و قرآن مجید از بر کرد و در پانزده سالگی برای تکمیل تحصیلات به وهران رهسپار شد، و فقه و فلسفه وحدیث و علم نجوم را فراگرفت و بسال 1241 هَ . ق . باپدر خود بزیارت خانه ٔ خدا رفت و در مسیر خویش مصر ودمشق و بغداد را دیدن کرد و به وطن بازگشت و چون درسال 1246 هَ . ق . 1843/ م . الجزائر به اشغال فرانسویها درآمد، مردم آنجا با وی برای مبارزه با فرانسویها بیعت کردند و متجاوز از 15 سال با فرانسویها جنگید و چون کاری از پیش نبرد، تحت شرایطی با آن دولت صلح کرد و از الجزایر تبعید شد و تعهد کرد که به آنجا بازنگردد، و از طرف دولت فرانسه مبلغی بعنوان مقرری ماهانه به او پرداخت می شد و در سال 1271 هَ . ق . در دمشق سکونت گزید و بسال 1300 هَ . ق . در همانجا درگذشت . او راست : 1 - ذکری العاقل فی تنبیه الغافل . این رساله را به خواهش بعض دوستان خود در پاریس تألیف کرد و در همانجا به فرانسه ترجمه و طبع شد و موضوع آن علوم و اخلاق است . 2 - دیوان شعر. 3 - الصافنات الجیاد. در صفات و محاسن اسب . 4 - المواقف در تصوف . 5 - وشاح الکتائب و زینةالجیش الغالب . 6 - نزهة الخاطر فی قریض الامیر عبدالقادر. (از معجم المطبوعات ) (از الاعلام زرکلی ). صاحب اسماءالمؤلفین نسب وی را بتفصیل تر بدین صورت آورده است : امیر ناصرالدین عبدالقادربن محیی الدین بن مصطفی بن محمدبن مختاربن عبدالقادر حسینی . و تولد وی را بسال 1222 هَ . ق . ضبط کرده و تألیفات دیگری را بشرح زیر به وی نسبت داده است : 1 - المقراض الحاد لقطع لسان الطاعن فی دین الاسلام من اهل الباطل والالحاد. 2 - تعلیقاتی بر حاشیه ٔ جدش عبدالقادر درعلم کلام . (از اسماء المؤلفین و آثار ج 1 ص 605).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) شیخ محمدبن علی بن محمد المهدی حنفی معروف به ابن علی و متوفی بسال 1128 هَ . ق . او راست : مجمع الانهر شرح ملتقی الابحر. این کتاب در فروع فقه حنفی است . (از اسماء المؤلفین ج 2 ص 313).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) محمدسعیدبن سیدمحیی الدین حسینی . او راست : اتقان الصنع فی شرح رسالةالوضع. (از معجم المطبوعات ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) حمدان بن عثمان خواجه ، حنفی . وی در قسطنطنیه سکونت داشت و در مطبعةالعامرة مترجم بود و در همان شهر درگذشت . او راست : 1 - اتحاف المصنفین و الادباء بمباحث الاحتراز عن الوباء. این کتاب را در سال 1252 هَ . ق . تألیف کرد. 2 - حکمةالعارف بوجه ینفع لمسئلة لیس فی الامکان ابدع . کتاب مذکوردر شرح این مسئله از گفته ٔ غزالی است : «لیس فی الامکان ابدع مما کان ». (از اسماء المؤلفین ج 1 ص 335).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) سلیم بن محمدبن سعید حسنی . وی پیشوا بود و از نوابغ متفکران بشمار میرفت . اصل او از الجزائر و مولدش در دمشق بود. در آموزشگاه جنگ و آموزشگاه هندسه ٔ اسلامبول تحصیل کرد، و در ارتش عثمانی به رتبه ٔ قائم مقامی ارکان حرب رسید. او میل وافری به ریاضیات داشت و کتابی در منطق تألیف کرد که در آن روش پیشین را فروگذاشت و پرگار کوچک ظریفی برای رسم خطوط مستقیم و متوازی و دوائر و غیره اختراع کرد که قابل حمل و نقل درجیب بود. زبانهای عربی و فارسی و ترکی را نیکو میدانست و به استادی آموزشگاه جنگ اسلامبول ارتقا یافت . در بسیاری از جنگها شرکت داشت و در یمن به اسارت افتاد، ولی خود و جمعی از رفیقان خویش را از چنگ مرگ نجات داد. وی پس از جنگ جهانی نخست برای بهبود روابط سیاسی ترک و عرب کوشید، و عقیده ٔ خود را درباره ٔ تساوی حقوق ترک و عرب و حریت اعلام داشت و مورد خشم متعصبان ترک قرار گرفت و به دیوان حرب جلب و محکوم به مرگ شد. وی از مؤسسان جمعیت قحطانیه و جمعیت فتیان العرب (جوانان عرب ) و جمعیت عهد بود. (از اعلام زرکلی ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) سیدنعمت اﷲبن سیدعبداﷲ موسوی شوشتری . وی از عالمان بزرگ بود و در علوم فقه و حدیث و ادب عربی یگانه ٔعصر خویش بشمار میرفت و در کسب فنون فضائل کم نظیر بود. او از شاگردان علامه ٔ مجلسی و سیدهاشم بحرانی و فیض کاشانی و سایر استادان زمان خود بود و با اینکه خود مسلک اخباری داشت ، در نصرت و تأیید طریقه ٔ اجتهاد و لزوم عمل به اقوال مجتهدان کوشش بسزا داشت و آثار گرانبهایی از خود بجا گذاشت و بسال 1112 هَ . ق . در شصت ودوسالگی درگذشت . تألیفات وی بدین قرار است :
1 - انس الوحید در شرح توحید صدوق . 2 - الانوار النعمانیة فی بیان معرفةالنشأة الانسانیة. این کتاب بارها بطبع رسیده است . 3 - البحور الزاخرة فی شرح کلام عترة الطاهرة. این تألیف شرح کتاب تهذیب شیخ طوسی است . 4 - جوازالعمل بکتب الفقهاء. 5 - الجواهر الغوالی فی شرح عوالی اللئالی . 6 - حاشیه بر استبصار. 7 - حاشیه بر امل الاَّمل شیخ حر عاملی . 8 - حاشیه بر شرح جامی . 9 - حاشیه بر مغنی اللبیب . 10 - حاشیه بر نقدالرجال . 11 - الحواشی الضافیة. حاشیه ای است بر نهج البلاغة. 12 - ریاض الابرار فی مناقب الائمة الاطهار. 13 - زهرالربیع. 14 - شرح تهذیب الحدیث . گویا مؤلف دو یا سه شرح بر تهذیب داشته که یکی دربالا ذکر شد و دیگری همین است . 15 - شرح تهذیب النحو شیخ بهایی . 16 - شرح روضه ٔ کافی . 17 - شرح صغیر صحیفه ٔ سجادیة به نام نورالانوار فی شرح کلام خیرالاخیار. این کتاب در تهران بچاپ رسیده است . 18 - شرح کبیر صحیفه ٔ سجادیة. 19 - شرح عوالم ابن ابی جمهور که نام آن جواهرالغوالی است . 20 - شرح عیون اخبارالرضا. 21 - شرح کافیة. 22 - غایةالمرام فی شرح الاحکام که شرح دیگرمختصر تهذیب است . 23 - غرائب الاخبار و نوادرالاَّثار. 24 - فوائدالنعمانیه . 25 - قاطعاللجاج فی شرح الاحتجاج . 26 - قصص الانبیاء. 27 - کشف الاسرار فی شرح الاستبصار. شاید همان حاشیه بر استبصار است که در فوق ذکر شد. 28 - مسکن الشجون فی حکم الفرار من الطاعون . 29 - مقامات النجاة در شرح اسماء اﷲ الحسنی . 30 - مقصودالانام فی شرح تهذیب الاحکام . این کتاب شرح کبیر تهذیب شیخ طوسی است و محتمل است که نام دیگر همان بحور زاخرة باشد.31 - منبعالحیات فی حجیة قول المجتهدین من الاموات یا منبعالحیات فی جواز تقلیدالاموات . 32 - منتهی المطلب . کتابیست در علم نحو. 33 - هدیةالمؤمنین . کتابیست در فقه . از جمله کسانی که به ذکر شرح احوال مترجم پرداخته اند یکی نواده اش سیدعبداﷲبن سیدنورالدین جزائری و دیگری شیخ حر عاملی و همچنین محدث نیشابوری است . (از روضات الجنات صص 759 - 760) (از ریحانةالادب ذیل کلمه ٔ سید جزائری ). رجوع به معجم المطبوعات و اسماءالمؤلفین ج 2 ص 497 شود.


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) سیدنورالدین بن سیدنعمةاﷲبن عبداﷲبن محمد موسوی . از اکابر علمای امامی در عصر خود بود. او راست : فروق اللغات . این کتاب در فرقهای معنوی بین لغات است از قبیل فرق معنای جلوس وقعود و فرض و واجب و نظائر آن . (از ریحانة الادب ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) شیخ طاهربن صالح (یا محمدصالح )بن احمد دمشقی . وی یکی از علمای عصر خویش در دمشق بود و سمت بازرسی کتابخانه های آن شهر را داشت . او در جمعآوری نسخه های خطی و تحقیق درباره ٔ آنها میکوشید و در تأسیس «دارالکتب الظاهریة» دمشق کمکها کرد و نسخه هایی را که در کتابخانه ٔ عمومی متفرق بود در آنجا گرد آورد، و نیز در به وجود آمدن «المکتبة الخالدیة» مساعدتها کرد و در 1914 م . به عللی به قاهره رفت و بسال 1918 م . به دمشق برگشت و به عضویت مجمع علمی عربی و مدیریت دارالکتب الظاهریة منصوب شد و پس از سه ماه در دمشق درگذشت . او راست : 1 - اتمام الانس فی عروض الفرس . رساله ای است در عروض و قافیه ٔ فارسی . 2 - ارشادالالبا الی طریق تعلیم الف با. در ضمن این کتاب از مباحث لغوی و حروف هجا و ترتیب ورسم آنها و از حرکات و ضوابط و مفردات و اعداد و مسائلی در خصوص نطق و کتابت بحث کرده است . 3 - بدیعالتلخیص و تلخیص البدیع. 4 - تدریب اللسان علی تجریدالبیان . 5 - تسهیل المجاز الی فن المعمی و الالغاز. 6 - التقریب لاصول التعریب . در این کتاب بخشی از کلمات معرب را آورده و طریقی را که در تعریب آن ها بکار رفته بیان کرده است . 7 - التمرین علی البیان و التبیین . 8 - تمهیدالعروض الی فن العروض . 9 - توجیه النظر الی اصول علم الاثر. مصنف در تعریف آن گفته است : اصولی است که مطالعه کنندگان حدیث و تواریخ و سیر را سودمند است و بیشتر مطالب آن از کتابهای اصول فقه و حدیث گردآوری گردیده است . 10 - جدول الحروف العربیة القدیمة و الحدیثة و الهندیة و الیونانیة الخ . و در آن از رسم خط و حرکات و اشکال سخن رفته است . 11 - الجواهر الکلامیة فی العقائد الاسلامیة. این کتاب در توحید است . 12 - حدائق الافکار فی رقائق الاشعار. 13 - الحکم المنثورة. 14 - دائرة فی معرفة الاوقات و الایام . 15 - رسائل فی علم الخط. 16 - شرح خطب ابن نباته . 17 - شرح خطبةالکافی . در این کتاب از ریشه های لغت و نحوه ٔ اشتقاق و نشوء آنها بحث شده است . 18 - عمدةالمغرب و عدة المعرب . قصیده ای است درباره ٔ الفاظ نحوی . 19 - الفوائد الجسام فی معرفة خواص الاجسام . این کتاب در طبیعیات است . 20 - مدالراحة لاخذالمساحة. 21 - مراقی علم الادب . این کتاب شامل کتابهای «ارشادالالبا الی طریق تعلیم الف با» و «التمرین علی البیان و التبیین » و «تدریب اللسان علی تجریدالبیان » است که مذکور افتاد. 22 - منیة الاذکیاء فی قصص الانبیاء. این کتاب ترجمه ای است از ترکی . 23 - میزان الافکار شرح معیارالاشعار. در عروض و قوافی . (از معجم المطبوعات ). وی بسیاری از زبان های شرقی از قبیل عبری ، سریانی ، حبشی ، زواوی ، ترکی و فارسی را نیکو میدانست . (از اعلام زرکلی ). و رجوع به همین کتاب شود.


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) شیخ علی بن هلال یاعلی بن محمدبن هلال ملقب به زین العابدین و مکنی به ابوالحسن . وی در الجزائر بدنیا آمد ولی در اصل عراقی بود و در عراق سکونت گزید. او از اعاظم علمای امامی واز اکابر متکلمان این فرقه بود که در معقول و منقول فرید عصر خویش بشمار می رفت و ریاست مذهبی شیعه بدو منتهی شده بود، و از احمدبن محمدبن فهد متوفی بسال 841 هَ . ق . و شیخ حسن بن عشرة و دیگر مشایخ روایت کردو خود او از معاریف مشایخ اجازات بود و اسم وی در طریق اجازات بیشتر علما و اکابر ذکر گردیده است . محقق کرکی متوفی بسال 940 هَ . ق . و ابن ابی جمهور احسایی و جز آنان از اکابر نزد او به تحصیل اشتغال داشته واز او روایت کرده اند، و کتاب «الدر الفرید فی التوحید» از تألیفات سودمند او است . (از ریحانة الادب ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) شیخ عمربن علی راشدی . او راست : ابتسام العروس و وشی الطروس فی مناقب قطب الاقطاب سیدی احمدبن عروس . (از معجم المطبوعات ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) صالح بن احمدبن موسی مغربی سمعونی . وی مردی فاضل و از فقهای مالکی بود. او در وغلیس از توابع الجزائر غربی بسال 1240 هَ . ق . بدنیا آمد و وقتی که الجزائر به اشغال فرانسه درآمد به دمشق مهاجرت کرد و بسال 1285 هَ . ق . بهمانجا درگذشت . از تألیفات وی کتاب تاریخی است که آنرا بسبک عجیبی با رمز و اشاره نوشته است . همچنین منظومه ای در فقه دارد که خود آن را شرح کرده است ، و نیز او را رساله ای است در اختلاف مذاهب و رساله ٔ دیگری در علم میقات . (از اعلام زرکلی ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) عبدالرزاق بن حمدوش . او راست : کشف الرموز. (از معجم المطبوعات ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) عبدالقادربن محمد المبارک حسینی . وی در «المکتب السلطانی الاول » در دمشق معلم ادبیات بود. او راست : فرائدالادبیات العربیة. (از معجم المطبوعات ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) محمدبن عیسی جزائری تونسی . او راست : 1 - الثریا لمن کان بعجائب القرآن حفیا. در تفسیر است . 2 - المأس فی احتباک یعجز الجنة و الناس . در تفسیر آیه ٔ کریمه ٔ «و من یکرههن فان اﷲ من بعد اکراههن غفور رحیم ». (قرآن 33/24). (از معجم المطبوعات ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) عبدالقادربن محمدبن عبدالقاهربن محمد انصاری . او راست : عمدةالصفوة فی حل القهوة. قسمتی از این کتاب در ضمن کتاب «الانس المفید للطالب المستفید» طبع شده است . (از معجم المطبوعات ). زرکلی او را در ذیل «جزیری » منسوب به جزیرةالفیل از اعمال مصر آورده و آثار دیگر وی را بدین شرح ذکر کرده است : 1 - درر الفوائد المنتظمة فی اخبار الحاج و طریق مکة المعظمة. 2 - خلاصةالذهب فی فضل العرب . 3 - مجموعه ای حاوی اشعار و مراسلات و فوائد. (از اعلام زرکلی ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) علی بن عبدالرحمان بن محمد خفاف . وی مذهب مالکی داشت و مفتی الجزائر بود و بسال 1307 هَ .ق . درگذشت . او راست : منة المتعال فی تکمیل الاستدلال فی القراآت السبع. (از اسماء المؤلفین ج 1 ص 778).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) محمدبن احمد الشریف . او راست : 1 - القول المتواطی فی شرح قصیدةالدمیاطی . 2 - مسک الحبوب فی بعض ما نقل من اخبار ابی ایوب . وی در قسطنطنیه سکونت داشت و بسال 1139هَ . ق . درگذشت . (از اسماء المؤلفین ج 2 ص 319).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) محمدبن اسماعیل . او راست : قصیدة زجلیة. (از معجم المطبوعات ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) محمدبن عبداﷲبن محمد مؤمن رماصی . او راست : کفایةالمرید علی شرح عقیدة اهل التوحید. این کتاب را در سال 1124 هَ . ق .به اتمام رساند. (از اسماء المؤلفین ج 2 ص 311).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) محمدبن عبداﷲبن محمدبن محمدبن احمدبن ابی بکر عطار. متوفی بسال 707 هَ . ق . او راست : 1 - المورد العذب المعین فی مولد سیدالخلق اجمعین . 2 - نظم الدرر فی مدح سیدالبشر (ص ). (از اسماء المؤلفین ج 2 ص 141).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) محمدبن علی ، معروف به اقوجیلی . حافظ بود و به سال 1080 هَ. ق . درگذشت . او راست : عقدالجمان اللامع من قعر بحرالجامع، فی الحدیث . (از اسماء المؤلفین ج 2 ص 291).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) محمدبن محمود حنفی . او راست : الجوهر الفرید فی علم التجوید. این کتاب را در سال 1285 هَ . ق . با خط خودبه اتمام رساند. (از اسماء المؤلفین ج 2 ص 378).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) محمدبن محمدبن عبدالرحمان بن محمد الطیب بن عبدالقادربن ابی القاسم محمدبن سیدی ابراهیم غول سلامی ابراهیمی هاملی .او راست : 1 - ارجوزة فی الاسماء المحمدیة الشریفة. 2- بدیعیة. که در آن شیخ خود، محمدبن ابی القاسم را مدح کرده است . 3 - الحدیقة المزخرفة علی القهوة المرتشفة. 4 - درة عقدالجید فی عقائد علم التوحید. 5 - الزهرة المقتطفة. منظومه ای است درباره ٔ جمل نحوی . 6 - سلم الوصول الی علم الاصول فی نظم الورقات لامام الحرمین . 7 - شرح البدیعیة. شرح کتاب البدیعیة است که در بالا ذکرشد. 8 - شرح سلم الوصول . 9 - شرح صلوات ابن المشیش . 10 - شرح عقیدةالتلمسانی للشیخ شعیب . 11 - العقیدة الفریدة. منظومه ای است در توحید. 12 - فوزالغانم . شرحی است بر قصیده ٔ امام محمدبن قاسم در توسل به اسماء اﷲ حسنی . 13 - القهوة المرتشفة فی شرح الزهرة المقتطفة. 14 - المشرب الراوی علی منظومةالشبراوی . این کتاب در نحو است . 15 - مقامة المناظرة بین العلم و الجهل .16 - الموجز المفید فی شرح درة عقدالجید. 17 - نظم الخصائص النبویة. (از اسماء المؤلفین ج 2 ص 399).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) محمدپاشابن امیر عبدالقادر محیی الدین بن مصطفی . او راست : 1 - تحفة الزائر فی مآثرالامیر عبدالقادر و اخبارالجزائر. 2 - مجموع ثلاث رسائل ، حاوی سه قسمت : 1 - ذکری ذوی الفضل فی مطابقة ارکان الاسلام للعقل . 2 - کشف النقاب عن اسرارالاحتجاب . 3 - الفاروق و التریاق فی تعدد الزوجات والطلاق . 4 - نخبة عقدالاجیاد فی الصافنات الجیاد. (از معجم المطبوعات ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (اِخ ) یا جزائرلی ، محمد نورالدین حسینی . او راست : کشف الاسرار المخفیة فی ضمن الابیات الرمزیة. (از معجم المطبوعات ).


جزائری . [ ج َ ءِ ] (ص نسبی ) منسوب به جزائر. رجوع به جزائر و جزایر شود.


جزائری . [ ج َءِ ] (اِخ ) سیدعبداﷲبن سیدنورالدین بن سیدنعمةاﷲبن عبداﷲبن محمد موسوی . وی نیز مانند پدر خود از اکابر علمای امامی در عصر خود بود و مسلک اخباری داشت و منکر طریقه ٔ اجتهاد بود. او در فقه و حدیث و علوم ادبی مهارتی بسزا داشت و از مشایخ اجازه ٔ روایتی سیدنصراﷲبود، و خود او از سیدامیرمحمد حسین خاتون آبادی روایت کرد. او راست : 1 - الاجازة الکبیرة. این رساله را در 1168 هَ . ق . برای چهار تن از علمای حویزه نوشته و در پایان شرح حال بیش ازشصت تن از علمای دینی را که خود ملاقات کرده آورده است . 2 - اجوبة مسائل السید علی النهاوندی . این کتاب در دو مجلد است یکی حاوی سی مسئله و دیگری شامل هفتاد مسئله از مسائل مشکل فقهی و اصولی و غیره است . 3 -الانوار الجلیة. 4 - تاریخ شوشتر. 5 - التذکرة فی تاریخ تستر (شوشتر) و این همان تاریخ شوشتر است . 6 - حاشیه ٔ استبصار. 7 - حاشیه ٔ امالی صدوق . 8 - حاشیه ٔ ریاض السالکین . 9 - حاشیه ٔ مدارک الاحکام . 10 - حاشیه بر مطول تفتازانی . 11 - حاشیه ٔ منهج المقال . 12 - الذخیرة الاحمدیة. 13 - حاشیه ٔ نقدالرجال . 14 - الذخیرة الباقیة. 15 - شرح مفاتیح ملامحسن . 16 - شرح نخبه ٔ فیض . وی بسال 1173 هَ . ق . درگذشت . (از ریحانة الادب ).


جزائری . [ ج َءِ ] (اِخ ) محمدبن محمد المبارک . او راست : 1 - ابهی مقامة فی المفاخرة بین الغربة و الاقامة. 2 - بهجة الرائح و الغادی فی احاسن محاسن الوادی . در محاسن صحرای دمشق . 3 - غریب الانبا فی مناظرة الارض و السما. 4 - لوعةالضمائر و دمعةالناظر فی رثاءالامیر عبدالقادر. 5- معارج الارتقاء الی سماءالانشاء. 6 - المقامة اللغزیة. 7 - نضرةالبهار فی محاورة اللیل والنهار. (از معجم المطبوعات ). در اسماء المؤلفین نسب وی بکمال تر آمده بدین صورت : محمدبن محمد المبارک بن محمد حسنی . و تولد او بسال 1263 هَ . ق . در بیروت ضبط شده و علاوه بر آثار فوق ، اثری دیگر بنام «المقامة الادبیة» جزو آثار او ذکر شده است . (از اسماء المؤلفین ج 2 ص 398).


جزائری .[ ج َ ءِ ] (اِخ ) احمدبن محیی الدین بن مصطفی حسنی اغریسی . وی برادر امیر عبدالقادر جزائری و مردی بافضل بود. در قیطنه از نواحی وهران الجزائر بدنیا آمد و در همانجا به تحصیل پرداخت ، و بسال 1273 هَ . ق . به دمشق رفت و از علمای آنجا دانش آموخت و رغبتی به تصوف پیدا کرد. او را کتاب تاریخی است که در شرح احوال برادر خود امیر عبدالقادر جزائری نوشته است . وی به سال 1320 هَ . ق . در دمشق درگذشت . (از الاعلام زرکلی ).


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جزایری (ابهام زدایی). جزایری ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • سید نعمت الله جزایری، فقیه ، محدّث و ادیب امامی قرن یازدهم و دوازدهم • امیر عبدالقادر جزایری، روحانی مجاهد، شاعر، ادیب، عالم، عارف و قهرمان ملی الجزایر در قرن سیزدهم هجری/ نوزدهم میلادی• سید محمد موسوی جزایری، فرزند سید علی اکبر و نواده محدث متبحر شهیر، سید نعمت الله جزایری رحمة الله علیه• سید محمدعلی موسوی جزایری، فرزند آیت الله آقا سید محمدعلی موسی جزایری، از علمای وارسته شوشتر• شیخ عبدالکریم جزایری، از برجسته ترین ادبا و فقهای مجاهد شیعه عراق در قرن چهاردهم هجری• طاهر بن صالح جزایری، از دانشمندان و ادیبان سوری قرن سیزدهم و چهاردهم • عبدالله بن نورالدین جزایری، فقیه ، محدّث ، منجم و مورخ امامی قرن دوازدهم• محمدجواد جزایری، از ادبا، فقها و رهبران ضد استعمار و مجاهد شیعه عراق در قرن چهاردهم هجری• محیی الدین جزایری، از رهبران مجاهد الجزایری در قرن سیزدهم و چهاردهم هجری/ نوزدهم و بیستم میلادی• نورالدین جزایری، محدّث ، ادیب و لغوی امامی در قرن دوازدهم
...


کلمات دیگر: