کلمه جو
صفحه اصلی

تابدان

فرهنگ فارسی

۱ - طاقچه بزرگی نزدیک بسقف خانه که هر دو طرف گشوده باشدگاهی طرف بیرون آنرا پنجره گذاشته و طرف درون آنرا نقاشی کرده و جام و شیشه الوان کنند و گاهی خالی گذارند و گاه هر دو طرف را شیشه کنند . ۲ - روزنی که برای ورود روشنی آفتاب در عمارت گذارند . ۳- قسمی از حمام که در آن نشینند و خود را شویند و چرک خود را باز گیرند . ۴- گلخن حمام . ۵ - کوره مسگری و آهنگری .

فرهنگ معین

(اِمر. ) ۱ - گلخن حمام . ۲ - کوره آهنگری و مسگری . ۳ - پنجره یا دریچه ای که برای استفاده از روشنایی آفتاب در دیوار تعبیه کنند.

لغت نامه دهخدا

تابدان. ( اِ مرکب ) طاقچه ٔبزرگی را گویند نزدیک بسقف خانه که هر دو طرف گشوده باشد گاهی طرف بیرون آنرا پنجره و طرف درون را پارچه نقاشی کرده و جام و شیشه الوان کنند و گاهی خالی گذارند و گاهی هر دو طرف آنرا پنجره کنند. ( برهان ).خانه ای که طاقچه بزرگ آن نزدیک به سقف از هر دو طرف گشوده باشد. در برهان گفته ولی در فرهنگها نیافتم و نوشته اند تاوانه یعنی خانه تابستانی :
فلان تاوانه را گو در گشاده ست.
( ویس و رامین از آنندراج و انجمن آرا ).
روزنی که در عمارت و برای آمدن روشنی آفتاب گذارند. ( غیاث ). جِلی ؛ تابدان که در سقف سازند. ( منتهی الارب ). کُوّه. روزن خانه. ( منتهی الارب ). خبط؛ روشنی که از تابدان بخانه درآید. ( منتهی الارب ). || گلخن حمام و کوره مسگری و آهنگری و امثال آنرا نیز گفته اند. ( برهان ). || آن قسمت حمام که در آن نشینند و خود را شویند و شوخ باز گیرند. طلق ، سنگی است براق... و گاهی آنرا در تابدانهای حمام بجای آبگینه بکار برند. ( منتهی الارب ).

فرهنگ عمید

۱. پنجره یا روزنی که برای روشنایی یا تابش آفتاب در دیوار اتاق بسازند.
۲. گلخن حمام.
۳. کوره.


کلمات دیگر: