کلمه جو
صفحه اصلی

صائین قلعه

لغت نامه دهخدا

صائین قلعه. [ ق َ ع َ ] ( اِخ ) یا شاهین دژ. دهی جزء دهستان ابهررود بخش ابهر شهرستان زنجان ، 18000گزی شمال باختر ابهر، 3000گزی راه شوسه قزوین به زنجان. جلگه و سردسیر. سکنه آن 3143 تن شیعه. آب آن از قنات. محصول آنجاغلات ، یونجه ، کشمش ، انگور، قیسی ، گردو، سیب زمینی ، صیفی. شغل اهالی زراعت ، صنعت ، قالیچه بافی. دو قهوه خانه و در حدود سی دکان سر راه شوسه دارد. ایستگاه راه آهن در 3000گزی شمال ده نزدیک راه شوسه واقع است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2 ). || در مشرق سلطانیه و نام قدیمی آن قهورد است. ( جغرافیای سیاسی کیهان ص 378 ). حمداﷲ مستوفی در ذکر عراق عجم گوید: سرجهان ، قلعه ای بود بر کوهی که محاذی طارمین است بر پنج فرسنگی سلطانیه بجانب شرقی است و کمابیش پنجاه پاره ده از توابع آن بوده و تمامت در فترت مغول خراب شد. و دیه قهود که مغول آن راصاین قلعه میخوانند ام القرای آنجاست. ( نزهةالقلوب ص 64 ). و در باب ذکر مسافت طرق گوید: از سلطانیه تا دیه قهود که مغول صاین قلعه خوانند پنج فرسنگ ، و از او تا شهر ابهر چهار فرسنگ است. ( نزهةالقلوب ج 3 ص 173 ).

دانشنامه عمومی

صائین قلعه یکی از شهرهای استان زنجان است که با توابع تحت اداره اش با بیش از ۳۰۰۰۰ نفر جمعیت در بخش مرکزی شهرستان ابهر قرار گرفته است. این شهر دارای چند روستای تابعه است از جمله: کبودچشمه (خلفلی)، پیرزاغه، خراسانلو، مهستان (گاودره)، کوه زین، چرگر، جدایقه، ارهان، الگیزیر، داشبلاغ، سروجهان. فاصله صائین قلعه از مرکز شهرستان ۲۴ و مرکز استان ۶۵ کیلومتر است.
از دیرباز باغ ها و زمین های کشاورزی صائین قلعه زبان زد عام و خاص بوده و بسیاری از اهالی شهرها و روستاهای اطراف برای کار در این مزارع به این شهر مهاجرت کرده اند، از باغات و زمین های زرخیز این شهر محصولاتی چون غلات و حبوبات، اکثر محصولات باغی شامل انواع سیب، انواع هلو، انواع آلو، گیلاس، آلبالو، بادام و گردو، گلابی، سنجد، انواع سبزی و سیفی جات، انواع گیاهان علوفه ای برداشت می شود خاص ترین محصول این شهر را می توان انگور دانست به طوری که همه ساله بیش از ۳۰ نوع انگور در تاکستان های صائین قلعه برداشت می شوند.
شغل اهالی زراعت، صنعت، و فعالیت در بخش حمل و نقل (کامیون داری) و همچنین بخش خدمات است. زبان مردم این شهر ترکی آذربایجانی و مذهبشان شیعه دوازده امامی می باشد. ایستگاه راه آهن در شمال شرقی شهر نزدیک جاده واقع است… این شهر در مشرق سلطانیه واقع شده و نام قدیمی آن قهود بوده است. در مورد وجه تسمیه یا علت تغییر نامش به صایین قلعه یک روایت تاریخی وجود دارد که گویا پس از حمله مغولان به دلیل مقاومت دلیرانه اهالی مهاجمان لقب «صایین قالا» یا قلعه استوار و مورد احترام را بر این شهر نهادند، امروزه نیز در زبان ترکی «صایین» برای بیان احترام و ارادت گوینده نسبت به شخص مقابل به کار می رود.
در صائین قلعه دانشگاه های دانشگاه جامع علمی کاربردی و پیام نور فعالند.

پیشنهاد کاربران

در پارسی " شاهین کلات یا شاهین دژ "


کلمات دیگر: