کلمه جو
صفحه اصلی

اپادانا

فرهنگ اسم ها

اسم: آپادانا (دختر) (فارسی) (تاریخی و کهن) (تلفظ: apadana) (فارسی: آپادانا) (انگلیسی: apadana)
معنی: کاخ با شکوه هخامنشیان

فرهنگ فارسی

( آپادانا ) بار گاه یا تالار هخامنشیان در تخت جمشید و آن قریب ۴ متر از سطح سر در بزرگ بلند تر ساخته شده و برای رسیدن بدان پلکانی دو طرفی موجود است . و دیوار های پیش بست سطح اعلی بنقوشی مزین است و دیوار اینجا کتیبه ای از خشایار شاه دیده می شود.
نام یکی از قصور تخت جمشید

لغت نامه دهخدا

( آپادانا ) آپادانا. ( اِخ ) بارگاه پادشاهان ایران. || نام یکی از قصور تخت جمشید.

دانشنامه عمومی

آپادانا. مختصات: ۲۹°۵۶′۰۶″شمالی ۵۲°۵۳′۲۴″شرقی / ۲۹٫۹۳۵°شمالی ۵۲٫۸۹۰°شرقی / 29.935; 52.890کاخ آپادانای تخت جمشید   آپادانای شوشنگاره کتیبهٔ کمان دار، دکوراسیونی مجلل و معروف از بخش مسکونی کاخ آپادانا، ساخته شده توسط داریوش اول در شوش را نمایش می دهد. این کتیبه از آجر سفالی براق ساخته شده است و بلندی آن ۴٫۷۵ متر و پهنای آن ۳٫۷۵ متر می باشد. هرودوت تاریخ نگار یونانی این سپاه برگزیده را فناناپذیر (جاویدان) می دانست. از این کتیبه هم اکنون در موزهٔ لوور در فرانسه نگهداری می شود.   ستونی از آپادانای شوش در موزه لوور پاریس
آپادانا گونه ای تالار ستون دار در ایران باستان است. بهترین نمونه های آپاداناها در تخت جمشید و کاخ شوش به جا مانده است.
کاخ آپادانای تخت جمشید از دیرین ترین کاخ های تخت جمشید است. این کاخ که به فرمان داریوش بزرگ بنا شده است، برای برگزاری جشن های نوروزی و پذیرش نمایندگان کشورهای وابسته به حضور پادشاه استفاده می شده است.
کاخ آپادانای شوش در زمان داریوش در حدود سال های ۵۱۵ تا ۵۲۱ پیش از میلاد و به دستور او بر روی آثار و بقایای عیلامی در شوش بنا شد. دیوارهای این کاخ از خشت با نمای آجری و ستون های آن از سنگ است. دیوارهای داخلی آن با آجر لعاب دار پوشیده شده بود و دارای نقش های سربازان گارد جاویدان، شیر بالدار و گل نیلوفر آبی بوده است.بخش های مهمی از این کاخ در زمان اردشیر اول (۴۶۱ پیش از میلاد) دچار آتش سوزی شد و در زمان اردشیر دوم (۳۵۹ پیش از میلاد) بازسازی شد.

دانشنامه آزاد فارسی

آپادانا (باستان شناسی). در اصطلاح باستان شناسی، تالار ستون دار، برگرفته از تالار ستون دار پرسپولیس. تمدن های فلات ایران ساختن آپادانا را از معماران اورارتویی آموختند. کهن ترین آپادانای شناخته شدۀ ایران از طبقۀ چهارم تپۀ حسنلو در استان آذربایجان غربی کشف شده است که به تمدن مانایی باز می گردد و آن را آپادانای حسنلو می نامند. در کاوش های باستان شناختی دانشگاه تهران به رهبری حسن طلایی در تپۀ سگزآباد دشت قزوین هم تالاری خشتی خاکبرداری شد که از نظر کاوشگر، احداث سقف آن بدون کاربرد ستون ناممکن بود. طلایی بر همین مبنا پیشینۀ ساخت آپادانا را به عصر برنز می رساند.

آپادانا (تخت جمشید). آپادانا (تخت جمشید)تالار مرکزی مجموعۀ تخت_جمشید که در آن از مهمانان عالی مقام و ساتراپ ها پذیرایی می شد. آپادانا تالاری ستون دار به شکل مربع است که هر ضلع آن ۵۸×۵۸ متر است و شش ردیف ستون شش تایی داشت و دیوارهای آن خشتی بود. در جبهه های شمالی و شرقی و غربی تالار، ایوان های ستون دار با دو ردیف ستون شش تایی ساخته شده بود. معروفیت آپادانا به نقوش برجستۀ پلکان شرقی آن است که چهرۀ نمایندگان ۲۳ ملت تابع شاهنشاهی هخامنشی را نمایش می دهد. همچنین در ۱۳۱۳ش فریدریک کرفتر از مؤسسۀ شرق شناسی دانشگاه_شیکاگو برحسب اتفاق و تصادف دو لوح زرین و سیمین به خط میخی و زبان فارسی باستان یافت که در آن ها نسب پادشاهی داریوش اول معرفی می شود. این الواح به پی نوشته های آپادانا و یا تخت جمشید هم نام بردارند، زیرا از زیر یک پایۀ ستون پیدا شدند. از مجموع ستون های آپادانا تنها سیزده ستون بازمانده است که هر کدام نوزده متر بلندی دارد. ساختمان آپادانا که در زمان داریوش هخامنشی اول آغاز شده بود، در عهد خشایارشا به پایان رسید و جمعاً در حدود ۳۰ سال برای اتمام آن وقت صرف شد.

آپادانا (شوش). سرستون گاو دوسر با تیرهای سقف بر دوش، موزه لوور، پاریس
بازمانده های تالاری ستون دار در تپۀ باستانی شوش در استان خوزستان. تاریخ احداث آپادانای شوش به داریوش اول هخامنشی می رسد. معروفیت آپادانای شوش به آجرهای لعابدار منقوشی است که میراث هنر بابلی است. آجرهای لعابدار آپادانا به نقوش شیرهای غرّان و جانوران افسانه ای، همانند دروازه ایشتر در بابل، و نیزه داران پارسی و عیلامی آراسته است. تکنیک ساخت و تراش سرستون ها و پایه ستون ها همانند پرسپولیس بوده و کار هنرمندان یونانی است. از آن جا که شوش قدمتی بس کهن تر از پرسپولیس و پاسارگاد دارد و ازجمله مادرشهرهای جهان باستان بود، ای بسا تالارهای ستون دار پرسپولیس از آپادانای شوش الگو گرفته باشند. کتیبۀ میخی داریوش اول از آپادانای شوش به دست آمده است. براساس نوشته ها، اردشیر اول و داریوش دوم آن جا را پس از آتش سوزی مرمت کرده اند. بسیاری از آثار آپادانا در اوایل قرن ۲۰ به موزۀ لوورِ پاریس برده شد.

پیشنهاد کاربران

کاخ آپادانا در شوش و منطقه لرنشین به معنی
آپادانا ::پدر و مادر ( بزرگ و کوچک )
در زبان بختیاری به مادر دا می گویند
دا::دانا، آگاه
( ( آذری ها به مادر می گویند
آنا::دانا، دا، آگاه ) )
در زبان لری لرستان ::دا و دالکه
در زبان لری کهگیلویه و ممسنی ، کهمره. شبانکاره. شول. حیات داوودی ::دی و دا

آپادانا=آپا دانا
آپا/آبا/بابا=پدر آسمانی خدا
خداوند=خدای دانا

اپا در فارسی کهن به معنی بالا است همانطور که در زبان انگلیسی که یک شاخه از زبان اریاییها هست up به معنی بالا هست اپا دانا به معنی سرامد دانایی است یا بالاتر ین دانایی

من ازنام زیبای اپادانا داستانش خوشم امد خیلی عالی بود

این واژه گونه باستانیه واژه آباد است و درست آپاتانا است و واژه آبادان هم از همین ریشه است

آپادانا = تالار، سالن، کاخ بیرونی یا عمومی در تخت جمشید

این واژه از دو بخش ساخته شده
اوپه دا
اوپه ( پیشوند up ) و دا ( دهش، آفرینش )

کتاب : پارسی باستان هاشم رضی

یعنی باشکوه

آپادانا:
ساختار کلمه به شکل آپ آ دانا است که امروزه باید بدین شکل تغییر می یافت
اف آ دونی
کلمه اف یا اپ up به معنی بلند است و آ ( الف ) به تنهایی به معنای ستون است پس آپا یا افا یعنی ستونهای بلند.
دانا نیز همان دونی است که پسوند است و معنی ظرف و جایگاه پیشوند خود را می دهد مثل مرغ دونی یا مرغ دانی به معنی محل نگهداری مرغ.
آپادانا به معنی جایی که ستون های بلند دارد می باشد.


کلمات دیگر: