کلمه جو
صفحه اصلی

عین الیقین

فارسی به انگلیسی

positive knowledge

مترادف و متضاد

certainty (اسم)
امر مسلم، اطمینان، یقین، عین الیقین

positive knowledge (اسم)
عین الیقین

فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - مرحله دوم یقین است و آن چنانست که سالک بسیاری صفای باطنی که یاقته است بکشف بسیاری از رموز اسرار جهان موفق شود . این علم بدون مطالعه و هوجه بکتاب و نوشته دست میدهد زیرا که بزعم صوفیان سالک در طی مقامات و احوال میتواند بجایی برسد که دیگران با خواندن کتب و مطالعه صحف و هزاران رنج ومشقت بان نمیرسند : عین الیقین و مثالش آنست که کسی بمشاهده جرم آفتاب در وجود او بی گمان بود .... پس در عین الیقین ( معلوم ) مشاهد و معاین شود . علم الیقین بشرط کشف حاصل شود و آن علم الیقین بشرط کشف حاصل شود و آن علم اصحاب علوم است .
یکی از مراتب ثلاثه یقین است کیفیت و ماهیت چیزی را بیقین دریافتن بعد دیدن آن به چشم
یقین به کیفیت وماهیت چیزی بادیدن آن بچشم

فرهنگ معین

(عَ نُ لْ یَ قِ ) [ ع . ] (اِمر. ) ۱ - پی بردن به ماهیت چیزی یا دیدن آن چیز. ۲ - نزد اهل تصوف مرحلة دوم از یقین که صرفاً به سبب خلوص باطن سالک بسیاری از اسرار بر او هویدا می شود.

لغت نامه دهخدا

عین الیقین. [ ع َ نُل ْ ی َ ] ( ع اِ مرکب ) یکی از مراتب ثلاثه یقین ( علم الیقین ، عین الیقین ، حق الیقین ) است. ( یادداشت مرحوم دهخدا ). کیفیت وماهیت چیزی را به یقین دریافتن ، بعدِ دیدن آن به چشم. یقین را سه مرتبه است : یکی علم الیقین ، که دانستن امری یا چیزی باشد به کمال تیقن به کیفیت و ماهیت آن که اصلاً بوی شک در آن نباشد. دوم عین الیقین ، و آن دیدن چیزی است بچشم خود، مثلاً دیدن آتش از دور، و این به نسبت اولی اقوی است. سوم حق الیقین ، و آن داخل شدن است در آن چیز، یا خود آن چیز گردیدن یا در او محوشدن ، مثلاً داخل شدن در آتش که از دور دیده میشود و سوخته شدن در آن ، و این یقین از یقین دوم نیز اقوی است. و بعضی چنین مثال آورده اند که چنانچه شخصی میداند که خوردن زهر میکشد این علم الیقین است و اگر دید که روبروی او کسی زهر خورد و بمرد این عین الیقین است و اگر خود بخورد و در نزع افتد، این حق الیقین است. ( آنندراج ) ( غیاث اللغات ). و رجوع به علم الیقین ( ذیل علم ) شود : ثم لترونها عین الیقین ( قرآن 7/102 )؛ سپس هرآینه خواهید دید آن را به مشاهده یقین.
دانم یقین که او را در دل گمان نمانْد
کاندر جهان کمالش عین الیقین شده ست.
مسعودسعد.
نور علمت خلق را پیش از اجل
داده در کشف المحن عین الیقین.
خاقانی.
در جهان نبود بتر از یار بد
وین مرا عین الیقین گشته ست خود.
مولوی.
حکایت کنند از بزرگان دین
حقیقت شناسان عین الیقین.
سعدی.
دلت را دیده ها بردوز تا عین الیقین گردد.
سعدی.

فرهنگ عمید

۱. (تصوف ) مرحلۀ دوم یقین، پس از علم الیقین که سالک به سبب صفای باطن به کشف بسیاری از اسرار جهان نائل می شود.
۲. [قدیمی] یقین به کیفیت و ماهیت چیزی با دیدن آن به چشم، یقین داشتن بر ماهیت امری یا چیزی که به چشم دیده شده، چنان که از دیدن آفتاب به وجود آن یقین کنند.

دانشنامه آزاد فارسی


دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] عین الیقین دومین مرتبه از مراتب سه گانه یقین در کنار علم الیقین و حق الیقین است. عین الیقین به معنای یقینی است که انسان به مرحله مشاهده می رسد و با چشم خود مثلا آتش را مشاهده می کند.
یقین در لغت به معنای علمی است که شک و تردیدی در آن نیست. در اصطلاح عرفان اسلامی، عین الیقین به معنای یقینی است که با آن، انسان به مرحله مشاهده می رسد و با چشم خود مثلا آتش را مشاهده می کند.
تفاوت عین الیقین با علم الیقین مانند دیدن به شنیدن است. در سوره تکاثر اصطلاح عین الیقین، آمده است.


کلمات دیگر: