کلمه جو
صفحه اصلی

گارنت

دانشنامه عمومی

بیجاده یا گارنت (به انگلیسی: Garnet) از مجموعه سیلیکات ها و از کانی های دگرگونی است و از واژه گراناتوم گرفته شده و از نوع شفاف و تراش خورده آن به عنوان جواهر بهره می برند. انحلال آن ها در اسیدها به سختی صورت گرفته و به ندرت ذوب می شوند. متغیر - برای ایزومورف های مرتبه بالای آن عناصر Mg- Fe - Ca- Al- V -Cr -Zr -Ti -Mn - Y در کانیها به صورت اولیه یافت می شوند. قرمز روشن تا قرمز تیره - قهوه ای تیره - سیاه رنگ اثر خط:سیاه برای اولین بار در ایتالیا کشف شد و از نظر شکل بلور: رمبودودکائدر، رنگ: بی رنگ - سیاه - صورتی - قرمز تیره - سبز روشن - بنفش تیره - قرمز روشن -، شفافیت: غیر شفاف - نیمه کدر، شکستگی: صدفی - نامنظم - خشن، جلا: شیشه ای - چرب - ابریشمی، رخ: ناقص- مطابق با سطح و در رده بندی سیلیکات است همچنین خاصیت مغناطیسی ندارد و منشأ تشکیل آن ماگمایی - پگماتیت - دگرگونی - دگرگونی مجاورتی - آبرفتی است.
کانی
نام درست این کانی در زبان پارسی بیجاده یا بیجاد است که در عربی به شکل های «بیجاذق»، «بیجیذق» و «بیجادق» درآمده است. شعرها و وصف های شاعرانه بسیاری از بیجاده در ادب پارسی بجا مانده است که گواهی بر شناخت این کانی نزد ایرانیان بوده است. فردوسی گوید:
.mw-parser-output .nastaliq{line-height:200%;font-size:150%;font-family:IranNastaliq,"Urdu Emad Nastaleeq","Noto Nastaliq Urdu","Urdu Typesetting","Jameel Noori Nastaleeq","Nafees Nastaleeq","Nafees Nastaleeq v1.01",Nafees,"Pak Nastaleeq","PDMS_Jauhar",sans-serif;text-justify:inter-word;font-weight:normal}.mw-parser-output .nastaliq .b{text-justify:inter-word}کجا نام آن رومی آزاده بود دو رنگ رخانش چو بیجاده بود
ترکیباتی همچون «بیجاده رنگ»، «بیجاده گون»، «بیجاده لب» و «بیجاده آب» گواهی بر شناخت ادبیان پارسی گو بر این کانی است.

دانشنامه آزاد فارسی

گارْنِت (garnet)
(یا: نارسنگ) گروهی از کانی های سیلیکاتی، با فرمول X۳Y۳(SiO۴)۳، که در آن X کلسیم، منیزیوم، آهن یا منگنز، و Y معمولاً آلومینیوم و گاهی آهن یا کروم۵ است. از گارنت ها به منزلۀ گوهرسنگ های نیمه قیمتی، معمولاً بارنگ های صورتی تا سرخ تیره، و به منزلۀ مادّۀ ساینده استفاده می کنند. گارنت ها در سنگ های دگرگونی۶، مانند گنایس۷ و شیست۸، یافت می شوند. وقتی گارنت های حاوی نئودیمیم۹، ایتریوم۱۰، و آلومینیوم، معروف به Nd-YAG، به حد کافی برانگیخته شوند، نور لیزر فروسرخ۱۱ تولید می کنند. لیزرهای Nd-YAG ارزان اند و در صنعت و تحقیقات علمی کاربرد گسترده ای یافته اند.


کلمات دیگر: