کلمه جو
صفحه اصلی

محمدباقر تحریری

دانشنامه عمومی

محمدباقر تحریری (زادهٔ تهران ۱۳۳۴خ) روحانی شیعه، استاد اخلاق و تولیت مدرسه مروی است.
سیمای مخبتین: تحقیق و تنظیم و تألیف شرح زیارت امین الله که از تالیفات محمود تحریری (پدر مؤلف)
عروج عقل :تحقیق و تنظیم و تألیف شرح حدیث جنود عقل و جهل از تالیفات محمود تحریری (پدر مؤلف) در سه جلد
جلوه های لاهوتی: شرح زیارت جامعه کبیره در سه جلد
نجوای عارفانه: شرح مناجات شعبانیه
حقیقت بندگی و علم حقیقی: شرح حدیث عنوان بصری
گستره حقوق بندگی: شرح رساله حقوقی علی بن الحسین
بازگشت به سوی او: شرح مناجات تائبین
درد دل با خدا: شرح مناجات شاکین
آسمان معرفت: شرح حال سید علی قاضی
مقاله نظریات کلامی شیخ مفید
مقاله ولایت فقیه: نظرات عالمان از ابتدا تا کنون درباره ولایت فقیه
پدر وی نیز روحانی بوده و با عرفای شیعه از قبیل: شیخ رجبعلی خیاط، محمدعلی شاه آبادی و سید رضا دربندی، محمدتقی بهجت، سید محمدحسین طباطبایی و محمدجواد انصاری همدانی ارتباط داشت و از شاگردان فقهی: سید شهاب الدین مرعشی نجفی ،سید محمدرضا گلپایگانی، سید روح الله خمینی و سید حسین طباطبایی بروجردی بود. علاوه بر این با بعضی از شاگردان میرزا جواد آقا ملکی تبریزی مانند: سید حسین قمی و عباس تهرانی و نیز با محمدتقی بهجت ارتباط اخلاقی و معنوی داشت و تحت تربیت سلوکی و عرفانی سید محمدحسین طباطبایی قرار گرفت و درعین حال با عارف مشهور محمدجواد انصاری همدانی ارتباط داشت.به مدت سی سال در تهران به سمت امام جماعت، تشکیل جلسات گوناگون و منبر و ارشاد و تربیت جوانان مشغول بود که در نهایت در سال ۱۳۶۸ در خانه خدا، قبل از فریضه نماز جماعت درگذشت.
محمدباقر تحریری در میان تحصیلات دبیرستان به واسطه تربیت روحانی پدرش در سال ۱۳۴۸ به وادی تحصیل علوم دینی و مدرسه علمیه آیت الله مجتهدی وارد شد.از استادانی چون احمد مجتهدی تهرانی، ابوالقاسم فلسفی و علی جاودان، جواد کربلایی و جلسات سید هاشم حسینی تهرانی استفاده کرد.
به سال ۱۳۵۲ تحصیلات عالی را در قم در مدرسه حجتیه و سپس مدرسه مرعشی نجفی ادامه داد و به سفارش پدرش به حرم فاطمه معصومه شتافت. در فقه و اصول از علما و مراجعی چون محمدتقی بهجت، حسین مظاهری اصفهانی و علوی گرگانی و در خارج اصول از: محمد فاضل لنکرانی، سید محمد روحانی و میرزا جواد تبریزی و در خارج فقه از محمدتقی بهجت بهره برد. وی در فلسفه و عرفان از علمایی چون محمد محمدی گیلانی، محمدعلی گرامی، محمدتقی مصباح یزدی، عبدالله جوادی آملی و حسن حسن زاده آملی بهره برد.علاوه بر این در اوایل ورود به قم، ارتباط اخلاقی و تربیتی با علی پهلوانی تهرانی (سعادت پرور) برقرار کرده و از این طریق با مفسر بزرگ قرآن کریم علامه طباطبایی آشنا شدند و در جلسات وی شرکت نمود و تا آخر عمرشان در خدمت آنان بود.پدر وی همچنین استاد او در سطوح حوزوی و معنوی وی بوده است.


کلمات دیگر: