کلمه جو
صفحه اصلی

خمپاره انداز

فارسی به انگلیسی

mortar, bombardier

فارسی به عربی

هاون

مترادف و متضاد

mortar (اسم)
خمپاره انداز، هاون، هاون داروسازی

howitzer (اسم)
خمپاره انداز، توپ کوتاه لوله

فرهنگ فارسی

( صفت اسم ) سلاحی شبیه توپ که دارای لوله ای کوتاه و دهانه ای فراخ است و بوسیل. آن خمپاره را پرتاب کنند .

فرهنگ معین

( ~. اَ ) (ص فا. اِمر. ) سلاحی شبیه توپ که دارای لوله ای کوتاه و دهانه ای فراخ است و به وسیلة آن خمپاره را پرتاب کنند.

لغت نامه دهخدا

خمپاره انداز. [ خ ُ رَ / رِ اَ ] ( اِ مرکب ) توپ گونه ای که خمپاره می اندازد. خمپاره. || ( نف مرکب ) کسی که مسؤول تیراندازی با خمپاره است.

فرهنگ عمید

نوعی توپ سبک که گلوله را به ارتفاع زیاد و با مسیر خمیده می اندازد و بیشتر توسط پیاده نظام به کار می رود.

دانشنامه عمومی

خمپاره انداز یک توپ سرپر است که گلوله ها را با شتاب کم و در مسیرهای بالستیک کمانی به فواصل نزدیک پرتاب می کند و طول لوله آن، کم تر از ۱۵ برابر اندازه کالیبرش است.
خمپاره
توپ سرپر
یک خمپاره انداز معمولاً از یک لوله تشکیل شده که گلوله به داخل آن رها می شود و پس از برخورد با سوزن آتش، باعث انفجار مواد پیشران شده و گلوله شلیک می شود. در مقابل خمپاره اندازها، می توان به برادران بزرگتر آنها یعنی هویتزرها و توپخانه های صحرایی اشاره کرد که دارای سرعت بیشتر، برد بالاتر و مسیر پروازی با انحنای کم تری هستند. در قرن ۱۹ در اوایل قرن ۲۰ از خمپاره اندازهای ثابتی استفاده می شد که کالیبر آن ها گاه به یک متر می رسید. البته از یک خمپاره انداز حتی می توان برای شلیک گلوله های ویژه آتش بازی و گلوله های دودزا نیز استفاده کرد.

دانشنامه آزاد فارسی

خمپاره انداز (mortar)
وسیله ای برای پرتاب خمپاره در مسیری با ارتفاع بسیار به هدفی در فاصلۀ حداکثر ۶تا ۷کیلومتری. پایداری گلولۀ خمپاره در مسیر پرتاب را باله ها یا تیغه های انتهای خمپاره پدید می آورند. مسیر پرتاب با ارتفاع زیاد به معنی زاویۀ پرتاب بالاست، که موجب می شود خمپاره انداز برای استفاده در نواحی مستحکم یا کوهستان ها مناسب تر از توپ باشد؛ اما خمپاره انداز به اندازۀ توپ در پرتاپ گلوله دقیق نیست، و چون توپ گلوله را از لولۀ خان دار پرتاپ می کند، سرعت اولیۀ گلوله در توپ از خمپاره انداز بیشتر است. همراه با به کارگیری خطوط سنگری در جنگ جهانی اول، خمپاره انداز پدید آمد تا بتوان گلوله را به داخل سنگرهای دشمن پرتاب کرد. مینن ورفر آلمانی، طرحی ابتدایی و پیچیده از خمپاره انداز بود، اما استوکس بریتانیایی، ساخته شده در ۱۹۱۵، نمونه ای از خمپاره اندازهای اولیه بود. این خمپاره انداز لوله ای ساده با ضامنی ثابت در انتهای لوله داشت، که در داخل آن خمپاره ای با فشنگ مشقی و مقداری باروت بی دود می ریختند. با اصابت فشنگ به ضامن، باروت آتش می گرفت و خمپاره از لوله به بیرون پرتاب می شد.


کلمات دیگر: