کلمه جو
صفحه اصلی

هرکی

دانشنامه عمومی

ایل هرکی از ایل های بزرگ کرد است که در کردستان ایران، عراق، ترکیه و سوریه ساکن است. ایل هرکی شامل سه بخش مندان، سرهاتی و سیدان است که هر یک از این سه بخش از قبایل و طوایف مختلفی تشکیل شده اند. از ویژگی های ایل هرکی این است که در هر سه کردستان ایران، عراق و ترکیه ساکن هستند و از نیرومندترین ایل های کردستان می باشد که در طول تاریخ دچار تغییرات زیادی شده است. ایل هرکی در گذشته تابستان ها به ایران و ترکیه می آمدند و زمستان ها به عراق می رفتند. زبان مردم ایل هرکی کردی است و در حال حاضر اکثراً در منطقه مرگور، ترگور، دشت و باراندوز ارومیه و همچنین دشت بیل اشنویه سکونت دارند.در کردستان عراق هم ایل هرکی در اربیل، دهوک و موصل ساکن هستند. همچنین این ایل در کردستان ترکیه نیز در هکاری سکونت دارد.ایل هرکی شامل سه بخش مندان، سرهاتی و سیدان است که هر یک از این سه بخش از قبایل و طوایف مختلفی تشکیل شده اند.
ایل هرکی از سه بخش مندان، سرهاتی و سیدان تشکیل شده است که هر کدام از آن ها شامل قبایل و طوایف مختلفی هستند.
بزرگان و اندیشمندان این ایل هرگز در انتخاب رهبر به صورت انتخاب موروثی رفتار نکرده و همیشه مفیدترین رفتار را نشان داده اند، این قوم در انتخابی که در آن بزرگ و ریش سفید و دانای بزرگ آن خانواده ها حضور داشته بر اساس لیاقت به انتخاب بزرگ خاندان می پرداختند. معیار لیاقت برای انتخاب رئیس ایل، رهبری، شجاعت، خرد و دیگر ملاک های اصلی یک رهبر کارآمد بود.دین ایل هرکی اسلام است و مذهب آن ها سنی شافعی می باشد.
۱. مکنزی، استفان. تاریخ خاورمیانه. ترجمه سپهر آزادی. تهران: انتشارات بارز، ۱۳۸۷.

عشیره ای از کردها هستند که زبان آن ها کردی کرمانجی است که در شمال شرقی عراق و غرب ارویه بخش سیلوانه و صومای برادوست ساکن هستند. ار روستا های معروف هرکی ها در ایران روستای موانا است.


دانشنامه آزاد فارسی

هِرکی
طایفه ای کُرد در ایران و عراق. از طوایف بزرگ نواحی مرزی ایران در آذربایجان غربی. متشکل از سه گروه اصلی به نام های سرهاتی، هرکی مندان، و هرکی سیدان. هریک از این گروه ها خود به چندین تیره تقسیم می شود که بزرگ ترین آن ها تیره های لیاسی و مام موسی است. ریاست طایفۀ هرکی با خوانین لیاسی و نیابت آن با خوانین مام موسی است. مناصب مزبور، انتخابی بوده است. هرکی ها از نظر اجتماعی به دو دستۀ پیساقا و ملت تقسیم می شوند. حق رأی و انتخاب رئیس و نایب رئیس مخصوص دستۀ پیساقا بوده و دستۀ ملت یا تودۀ عشایری از حق رأی و شرکت در انتخاب رؤسای طایفه محروم بودند. رشد یکجانشینی و عوامل دیگری همچون جنگ، تعداد طایفه را کاهش داده است. هرکی های عراق به طور عمده در ناحیۀ سوران سکونت دارند و هرکی ایران در ترگور و مرگور و موانا و دشت بیل و آغ بلاغ و خانقاه اسکان گرفته اند. هرکی ایران در تشکیل جمهوری یکسالۀ کردستان (۱۳۲۴ش) دخیل بودند اما پس از حملۀ ارتش ایران به آذربایجان، از ادامۀ همکاری با آن جمهوری خودداری کردند.

پیشنهاد کاربران

هرکی از اسم روستایی گرفته شده که ایل هرکی در اونجا بوجود اومده , اسم روستا هم هرک و به داو هستش در کردستان عراق

رومی هرکی


کلمات دیگر: