کلمه جو
صفحه اصلی

حساب دیفرانسیل

فارسی به انگلیسی

differential calculus

فرهنگ فارسی

قسمتی از حسابان که به موضوع مشتق و مباحث وابسته به آن می‌پردازد


دانشنامه عمومی

در ریاضیات، حساب دیفرانسیل یکی از زیرمجموعه های حسابان است که به مطالعهٔ نرخ تغییرات کمیت ها می پردازد. این حساب یکی از دو بخش سنتی حسابان است که بخش دیگر آن، حساب انتگرال است.
اگر مثبت باشد، x کمینهٔ موضعی است؛
اگر منفی باشد، x بیشینهٔ موضعی است؛
اگر صفر باشد، وضعیت آن با بررسی مشتق دوم مشخص نمی شود.
هدف اصلی مطالعهٔ حساب دیفرانسیل، محاسبهٔ تغیرات یک تابع و کاربردهای آن است. مشتق تابع در یک نقطهٔ دلخواه، نرخ تغییرات تابع در آن نقطه را توصیف می کند. فرایند یافتن مشتق، مشتق گیری نامیده می شود. از نظر هندسی، مشتق در یک نقطه شیب خط مماس روی نمودار تابعبا جهت مثبت محور طول ها در همان نقطه است؛ به شرطی که مشتق در آن نقطه موجود باشد. مشتق تابع حقیقی یک متغیره در هر نقطه، بهترین تقریب خطی برای تابع در آن نقطه است.
حساب دیفرانسیل و حساب انتگرال با قضیهٔ اساسی حسابان به یکدیگر مرتبط می شوند. این قضیه بیان می کند که مشتق گیری معکوس انتگرال گیری است.
مشتق گیری تقریباً در همهٔ علوم کمّی کاربرد دارد. برای نمونه، در فیزیک، مشتق جابجایی یک جسم متحرک برحسب زمان نشان دهندهٔ سرعت آن جسم و مشتق سرعت برحسب زمان بیانگر شتاب است. مشتق تکانهٔ یک جسم معادل با نیروی وارد بر آن جسم است و بازنویسی این مشتق گیری معادلهٔ معروف F = ma را که متناظر با قانون دوم حرکت نیوتن است، به دست می دهد. نرخ واکنش یک واکنش شیمیایی، یک مشتق است. مشتقات در تحقیق در عملیات، پربازده ترین روش های حمل مواد و طراح کارخانه ها را تعیین می کنند.

(واژۀ پیشنهادی کاربران) آماریک فزونایی.


فرهنگستان زبان و ادب

{differential calculus} [ریاضی] قسمتی از حسابان که به موضوع مشتق و مباحث وابسته به آن می پردازد

پیشنهاد کاربران

حساب دیفرانسیل و انتگرال که به اختصار حسابان نامیده می شود یکی از شاخه های اصلی ریاضیات است. این رشته از تحول جبر و هندسه ناشی شده است. حسابان خود دو شاخه اصلی دارد: حساب فاضله ( یا حساب دیفرانسیل ) و حساب جامعه ( یا حساب انتگرال ) گوتفرید لایبنیتس و ایساک نیوتون به طور هم زمان و مستقل این حساب را کشف و طراحی کردند اما علائمی که امروزه در این حساب استفاده می شود از ابداعات لایبنیتس است. همچنین این درس در سطح عادی در پایه ی چهارم دبیرستان ( نظام قدیم ) یا دوازدهم ( نظام جدید ) رشته ی ریاضی فیزیک مورد مطالعه قرار می گیرد.


کلمات دیگر: