کلمه جو
صفحه اصلی

حسین قوللراغاسی

دانشنامه عمومی

حسین قوللرآغاسی. حسین قوللر آغاسی (۱۲۶۹-۱۳۴۵) نقاش ایرانی بود. او یکی از بنیان گذاران شیوه مردمی در نقاشی ایرانی معروف به نقاشی قهوه خانه ای است. او در نقش پردازی صحنه هایی از حماسه های ملی و مذهبی مهارت برجسته ای نشان داده است. او از پرداختن به طبیعت و طبیعت سازی پرهیز می کرد و میان سبک و شیوهٔ کار خود و نقاشان طبیعت ساز فرق می گذاشت.
رستم و سهراب ۱۳۲۱
گرفتار شدن خاقان چین به کمند رستم ۱۳۲۵
مصیبت کربلا ۱۳۳۰
کشته شدن دیو سفید به دست رستم ۱۳۳۳
حسین فرزند علی رضا قوللر آغاسی بود. علی رضا یکی از هنرمندان و استادان نقش پرداز بر روی کاشی و قلمدان به شمار می رفت. حسین فن و هنر نقش اندازی روی کاشی و روغن کاری بر دیوار را از نه سالگی نزد پدر آموخت. در آن زمان استاد علی رضا یک کارگاه کاشی پزی در خیابان الماسیه (باب همایون) داشت. پس از مرگ پدر چندی کارگاه او را می گرداند. محمد مدبر، دوست و همشاگردیش در کارگاه پدر، او را در این دوره کوتاه در نقش اندازی روی کاشی و گرداندن کارگاه یاری می داد. پس از چندی کارگاه و کار کاشیگری را رها کرد و به نقاشی ساختمان پرداخت.
حسین قوللر آغاسی، نخستین کار نقاشی از داستان های شاهنامه و واقعهٔ کربلا را به سفارش مشهدی صفر اسکندریان، قهوه چی قهوه خانهٔ معروف به مشت صفر در میدان سید اسماعیل، بالای آب انبار سید اسماعیل آغاز کرد. هفته ها، شبانه روز در این قهوه خانه می ماند و داستان هایی را که از زبان شاهنامه خوان و نقال قهوه خانه می شنید، بر روی پرده و بوم می آورد.از معروفترین شاگردان او می توان به فتح الله قوللر آغاسی و محمد حمیدی (اهل مشهد) اشاره کرد.
نقاشی های زیادی از او به نام او باز مانده که در موزه ها و مجموعه های خصوصی، یا در دست مردم هست. از آثار او می توان به موارد زیر اشاره کرد:

پیشنهاد کاربران

حسین قوللر آغاسی یکی از بنیانگذاران شیوه مردمی در نقاشی ایرانی معروف به نقاشی قهوه خانه ای بود. او در نقش پردازی حماسه سازان ملی و مذهبی و رمز قهرمان سازی با رنگ روغن، و بهره گیری از واقعیات و انباشته های ذهن و خیال چیرگی و مهارت برجسته ای نشان داده است . از پرداختن به طبیعت و طبیعت سازی پرهیز می کرد و میان سبک و شیوه کار خود و نقاشان طبیعت ساز فرق عمده ای می گذاشت.
حسین فرزند علی رضا قوللر آغاسی بود . علی رضا یکی از هنرمندان و استادان نقش پرداز بر روی کاشی و قلمدان به شمار می رفت. حسین فن و هنر نقش اندازی روی کاشی و روغن کاری بر دیوار را از نه سالگی نزد پدر آموخت. در آن زمان استاد علی رضا یک کارگاه کاشی پزی در خیابان الماسیه ( باب همایون ) داشت . پس از مرگ پدر چندی کارگاه او را می گرداند . محمد مدبر، دوست و همشاگردیش در کارگاه پدر، او را در این دوره کوتاه در نقش اندازی روی کاشی و گرداندن کارگاه یاری می داد . پس از چندی کارگاه و کار کاشیگری را رها کرد و به نقاشی ساختمان پرداخت.
حسین قوللر آغاسی، نخستین کار نقاشی از داستان های شاهنامه و واقعه کربلا را به سفارش مشهدی صفر اسکندریان، قهوه چی قهوه خانه معروف به مشت صفر در میدان سید اسماعیل، بالای آب انبار سید اسماعیل آغاز کرد . هفته ها، شبانه روز در این قهوه خانه می ماند و داستان هایی را که از زبان شاهنامه خوان و نقال قهوه خانه می شنید، بر روی پرده و بوم می آورد.
آثار [ویرایش]
نقاشیهای زیادی از او به نام او باز مانده که در موزه ها و مجموعه های خصوصی، یا در دست مردم هست . از آثار او می توان به موارد زیر اشاره کرد :
نبرد رستم و اشکبوس ( جنگ هفت لشکر ) - ۱۳۱۹
رستم و سهراب – ۱۳۲۱
گرفتار شدن خاقان چین به کمند رستم – ۱۳۲۵
مصیبت کربلا – ۱۳۳۰
کشته شدن دیو سفید به دست رستم – ۱۳۳۳
مرگ [ویرایش]
استاد حسین قوللر آغاسی زندگی سخت و ملالتباری را گذراند . سرانجام در تنگدستی و فقر و تنها و بی یار و همدم در آذر ماه ۱۳۴۵ در گوشه بیمارستان در گذشت . او را در گورستان مسگرآباد به خاک سپردند.
منبع [ویرایش]
هادی سیف. کتاب نقاشی قهوه خانه. انتشارات موزه رضا عباسی.
رده های صفحه: نقاشان اهل ایران


کلمات دیگر: