کلمه جو
صفحه اصلی

شهرستان چایپاره

دانشنامه عمومی

شهرستان چایپاره یکی از شهرستان های استان آذربایجان غربی در شمال غربی ایران است.این شهرستان در شمال خوی در دشتی هموار و تقریباً مسطح قرار دارد. ارتفاعات شمال مراکان، تپه های آهکی شمال قره ضیاءالدین و ارتفاعات واقع در جنوب چورس آن را محدود نموده اند.شهرستان چایپاره به مرکزیت قره ضیاءالدین بیشتر از ۷۰ آبادی دارد.بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، در سال ۱۳۹۴ جمعیت شهرستان چایپاره ۵۰۰۰۰ نفر بوده است.زبان مردم در این شهرستان ترکی آذربایجانی و کردی کرمانجی می باشد. نام آن شاید به خاطر آبیاری شدن تمام این روستاها از رودخانه آغ چای باشد.قبل از اسلام نام چورس علاوه بر روستای فعلی به دیگر آبادی های ناحیه نیز اطلاق می گردید. بنابر قراین چورس ایالت چهارم حکومت آن زمان بوده است.
فهرست شهرستان های ایران
آذربایجان غربی
سد آغ چای
شهرستان چایپاره با مساحتی حدود ۹۴۰ کیلومتر مربع در شمال شرقی شهرستان خوی و یکی از شهرستان های شمال غربی استان می باشد، شهرستان چایپاره از سمت شمال به شهرستان شوط از سمت غرب به چالدران از سمت جنوب به بخش ایواوغلی و از سمت شرق به شهرستان پلدشت و شهرستان مرند منتهی می شود که حدوداً ۲۸۰۰۰ نفر جمعیت شهری را در خود جای داده است.و بر اساس تقسیمات کشوری شهرستان چایپاره دارای دو بخش به نام های مرکزی و حاجیلار و دو دهستان به نام های چورس و بسطام است.
بخش حاجیلار با وسعتی در حدود ۳۱۳ کیلومتر مربع دارای ۲۶ روستا و جمعیتی معادل ۹۱۹۸ نفر می باشد و دهستان های بسطام و چورس در بخش مرکزی به ترتیب با وسعت های ۳۹۳ و ۲۱۸ کیلومتر مربع دارای ۳۲ و ۱۸ روستا و ۶۹۰۰ و ۵۷۰۰ نفر جمعیت روستائی می باشند.مرکز بخش حاجیلار روستایی به نام حاجیلار است که جمعیتی حدود۱۵۰۰نفر را در خود جای داد است.
وضعیت توپوگرافی شهرستان با دشت های مختلف وسیع و کوهستانی و کوهپایه می باشد، که وضعیت زمین های زیر کشت از نوع خاک های تحت پوشش رسی شنی – شنی رسی – رسی – لومی بوده که در سطح شهرستان به مقدار ۲۰۴۰۰ هکتار بوده که ۸۳۰۰ هکتار آن آبی و ۱۲۱۰۰ هکتار آن دیمی می باشند که با تکمیل سد آغ چای حدود ۴۵۰۰ هکتار تبدیل به آبی از دشت قره ضیالدین را پوشش می دهد و مابقی دیمی روستائی می باشند که آب استحصالی ان در حال ار منابع سطحی ۱۸۰۰ لیتر در ثانیه، از منابع زیر زمینی ۲۲۰۰ لیتر در ثانیه (مجموعاً در حال ۴۰۰۰ لیتر در ثانیه) می باشد که عمده محصولات شامل غلات، چغندر قند، یونجه، آفتابگردان، کدوی آجیلی، و حبوبات و توتون می باشد که قبلاً از نظر کشت توتون یکی از مناطق ده گانه کشت توتون در کشور بوده است.


کلمات دیگر: