کلمه جو
صفحه اصلی

عوام گرایی

فرهنگ فارسی

حرکت یا فلسفه‌ای سیاسی‌ که درصدد جلب توده‌هاست و رگه‌هایی از عوام‌فریبی دارد


دانشنامه عمومی

عَوام گرایی یا پوپولیسم (به فرانسوی: Populisme) آموزه و روشی سیاسی است در طرفداری کردن یا طرفداری نشان دادن از حقوق و علایق مردم عامه در برابر گروه نخبه. در قرن بیستم بیشتر جنبش های «عامه گرا» با جنبش های آمریکای لاتین و هند شناخته می شد اما از دهه ۱۹۸۰ به بعد این جنبش ها در کشورهای کانادا، ایتالیا، هلند، اسکاندیناوی و ایالات متحده نیز درجاتی از موفقیت را به دست آورده است.
عوام فریبی
دولت رفاه
بزرگداشت مفهوم مردم (یا توده) تا حد مفهومی مقدس، و باور به اینکه هدف های سیاسی را می باید به خواست و نیروی مردم جدا از حزب ها و نهادهای موجود پیش برد. عوام گرایی خواست مردم را عین حق و اخلاق می داند و بر آن است که می باید میان مردم و حکومت رابطهٔ مستقیم وجود داشته باشد.هم چنین با ایمانی ساده فضایل مردم را در برابر منش فاسد طبقهٔ حاکم یا هر گروهی که موقعیت سیاسی و منزلت اجتماعی برتر داشته باشد قرار می دهد و می ستاید. یکی از ویژگی های عوام گرایی یافتن «توطئه های ضد مردمی» در هر جاست و این برداشت معمولاً به دشمنی های نژادی و قومی دامن می زند.
نظریهٔ عوام گرایی فلسفی بر آرای هربرت شیلر و بر این فرض اولیه مبتنی است که عامهٔ مردم را افرادی ناآگاه، منفعل و ضعیف می پندارد. تاریخچهٔ آن را به اواسط سدهٔ نوزدهم و به جنبش های مختلفی که در سرزمین هایی مثل شوروی سابق به وقوع پیوسته است، می رسانند.ریشهٔ عوام گرایی در میان روشنفکران تندرو روسیه در دههٔ ۱۸۶۰ با ظهور نارودنیک ها (مردم باوران) پدید آمد. نارودنیک ها بر آن بودند که روسیه بی آنکه مرحلهٔ سرمایه داری را بگذراند می تواند مستقیم به سوسیالیسم برسد و اساس آن را می توان بر کومون های روستایی گذاشت. در دههٔ ۱۸۷۰ دانشجویان نارودنیک به روستا (میان مردم) رفتند تا تخم انقلاب را بپراکنند.
عوام گرایان در روسیه حزب آزادی و زمین را بنیان نهادند. عوام گرایی در آغاز اشاره به این اعتقاد داشت که انقلاب کار مردم است (که در روسیه معنای آن دهقانان بود) نه اقلیت مبارز انقلابی. در پایان قرن نوزدهم مارکسیست های روسیه که به عمل سازمانی و حزب پیشرو باور داشتند به همهٔ روش های انقلابی رقیبان غیر مارکسیست خود برچسب عوام گرایانه زدند و این عنوان به صورت تحقیرآمیز رواج یافت.

فرهنگستان زبان و ادب

{populism} [علوم سیاسی و روابط بین الملل] حرکت یا فلسفه ای سیاسی که درصدد جلب توده هاست و رگه هایی از عوام فریبی دارد

پیشنهاد کاربران

عوام گرایی یا پوپولیسم
اصطلاحی مبهم که امکان تفسیر یا تعریف دقیق و روشن آن وجود ندارد . خوب یا بد بودن آن را نمیتوان تشخیص داد چون طرح و اجرای نظریات پایه ای که در تعریف و معرفی پوپولیسم آمده ، همزمان تضاد و تناقض بسیار شدیدی در تمامی بخش های جامعه و حکومت به جود می آورد . تضاد در طبقات مختلف جامعه و بالعکس همسو شدنشان . اختلاف مردم با حکومت وبالعکس . هم اختلاف و هم اتحاد طرفا در سران حکومت .
نبدیل به سیاستی بسیار پیچیده ، سیستماتیک و برنامه ریزی شده برای خدمت به حاکمان و قدرتشان شده است و از آن برای آرام و راضی نگه داشتن عوام استفاده میشود.
بهترین مثال پوپولیستی را میتوان دولت دهم و یازده ایران معرفی کرد . دولت به جای ایجاد فضای کار و اقتصاد ، سفرهای استانی و توزیع سبد کالا را انتخاب میکردند. عده ای از مردم راضی و خوشحال از دریافت سبد کالا و عده ای بسیار ناراحت و گداپروری میدانستند این کار را. در خود جناح های حکومت هم اختلاف نظر شدید وجود داشت .
پوپولیسم به معنی عوام گرایی مغلطه ای بیش نیست
اگر عوام گرایی و عوام فریبی هردو در معنایش نوشته شود قابل درک و پذیرش میباشد .


کلمات دیگر: