کلمه جو
صفحه اصلی

بانک شاهنشاهی ایران

دانشنامه عمومی

بانک شاهنشاهی ایران یا بانک شاهی ایران، (به انگلیسی: The Imperial Bank of Persia) به عنوان اولین بانک ایران بشمار می آید که در سال ۱۲۶۸ خورشیدی - ۱۸۸۹میلادی توسط بارون جولیوس دو رویتر، بانکدار یهودی-انگلیسی، و با فرمان سلطنتی ملکه ویکتوریای بریتانیا و به امتیاز دولت ایران تاًسیس گردید. این بانک سال ها بعد به بانک بریتانیایی خاورمیانه (BBME) تغییر نام داد و امروزه به نام بانک اچ اس بی سی خاورمیانه شناخته می شود.بانک شاهی در تهران (سمت راست) سال ۱۹۱۰ میلادی   اسکناس یک تومانی متعلق به ۱۲۸۵ خورشیدی. اسکناسها گاهی در سراسر ایران دارای اعتبار نبودند و بر روی اسکناس مهر «فقط در یزد ادا خواهد شد» چاپ شده است   ساختمان بانک شاهی در تبریز
بانک شاهنشاهی ایران اولین بار ایده های بانکداری اروپایی را به ایران وارد کرد که در آن این ایده ها تا آن زمان شناخته شده نبودند. همچنین استفاده از اسکناس در دوران قاجار اولین بار توسط بانک شاهنشاهی ایران در ایران رایج شد.
پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران و به موجب لایحه ملی شدن بانک ها تمامی فعالیت های بانک شاهنشاهی ایران به بانک تجارت واگذار شد.
در قرن نوزدهم فعالیت های اقتصادی ایران به کلی در دست صراف های یهودی بود. این صراف ها به دلیل نفوذ فرهنگی و یکپارچگی قومی به صورت کامل فعالیت های وامی را در دست داشتند.


کلمات دیگر: