کلمه جو
صفحه اصلی

فریبرز عرب نیا

دانشنامه عمومی

فریبرز عرب نیا (زاده ۲۵ فروردین ۱۳۴۳، تهران) بازیگر و کارگردان ایرانی است. او در کارهای کارگردانان نامداری چون بهرام بیضایی، ایرج قادری، مسعود کیمیایی، ابراهیم حاتمی کیا، داوود میرباقری، فرزاد مؤتمن و بهروز افخمی بازی کرده است.
کاندیدا تندیس زرین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشن خانه سینما برای بازی در فیلم چ ۱۳۹۳
کاندیدا جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره بین المللی فیلم مقاومت برای بازی در فیلم خاک و آتش ۱۳۹۱
کاندیدا تندیس زرین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشن خانه سینما برای بازی در فیلم شیفته ۱۳۷۹
دومین بازیگر برتر سال به انتخاب نویسندگان و منتقدان سینمایی ایران برای بازی در فیلم شوکران ۱۳۷۹
کاندیدا تندیس زرین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشن خانه سینما برای بازی در فیلم جهان پهلوان تختی ۱۳۷۷
دومین بازیگر برتر سال به انتخاب نویسندگان و منتقدان سینمایی ایران برای بازی در فیلم سلطان ۱۳۷۶
فریبرز عرب نیا در سال ۱۳۴۳ در تهران متولد شد و در سال ۱۳۶۰ موفق به اخذ مدرک دیپلم ریاضی و فیزیک شد. او پس از طی کردن دوره خدمت سربازی در سال ۱۳۶۴ به ترکیه رفت و در دانشگاه خاورمیانه آنکارا مشغول به تحصیل رشته مدیریت شد، اما آن را نیمه تمام رها کرد و به ایران بازگشت تا در رشته مورد علاقه اش مشغول شود. او پس از گذراندن تحصیلات دانشگاهی و دوره های تخصصی تئاتر و سینما به شکل حرفه ای وارد کار شد و تئاتر را در کانون تئاتر تجربی زیر نظر حمید سمندریان و سینما را در دوره ای دو ساله در مجتمع آموزشی سینما تحصیل کرد. او همچنین در رشتهٔ ارتباط تصویری (گرافیک) موفق به اخذ مدرک کارشناسی از دانشگاه هنر شد. او علاوه بر بازیگری در زمینه طراحی گرافیک نیز فعال می باشد. فریبرز عرب نیا در سال ۱۳۷۰ با آتنه فقیه نصیری ازدواج کرد که در نهایت به طلاق منجر شد. عرب نیا برای بار دوم در سال ۱۳۷۹ با عسل بدیعی ازدواج کرد که این زندگی بعد از ۴ سال در سال ۱۳۸۳ به طلاق کشید، فرزندش جانیار حاصل ازدواج دوم اوست.
هم زمان با تحصیلات دانشگاهی، آموزش سینما را در مجتمع آموزشی سینما آغاز کرد و مدتی نیز کلاس های بازیگر تئاتر را در کانون تئاتر تجربی گذراند. نمایش هایی که طی این دوره بازی و کارگردانی کرده عبارتند از: آوازخوان طاس، کالیگولا، دایره گچی قفقازی، بهرام چوبینه و…
فریبرز عرب نیا تا قبل از سال ۱۳۷۴ در هشت فیلم در نقشهای دوم و سوم ظاهر شد و هیچگاه نتوانست توانایی هایش را به معرض نمایش بگذارد. اما وقتی از طرف مسعود کیمیایی برای بازی در فیلم ضیافت از او دعوت شد، همگان بر این عقیده بودند که کیمیایی قهرمان خود را یافته است. بازی او در فیلم ضیافت یکی از بهترین بازیهای جشنواره چهاردهم فیلم فجر بود. همچنین بازی او در مجموعه تلویزیونی مختارنامه نیز باعث مشهور شدن وی شد و تصویر خوبی از وی در اذهان عمومی باقی ماند. اوج هنرنمایی فریبرز عرب نیا در سینما فیلم سلطان بود. او توانست شمایل یک قهرمان به ته خط رسیده را به زیبایی هرچه تمام تر ایفا کند. این نقش آفرینی تا حدی خوب و پذیرفتنی بود که منتقدان ماهنامه فیلم بازی او را بهترین بازی جشنواره پانزدهم فیلم فجر خواندند. این در حالی بود که عرب نیا حتی کاندیدای دریافت جایزه هم نشده بود.


کلمات دیگر: