کلمه جو
صفحه اصلی

ویتامین دی

دانشنامه عمومی

ویتامین د یا ویتامین دی (به انگلیسی: Vitamin D) را که کلسیفرول می نامند، یکی از ویتامین های لازم برای بدن و از ویتامین های محلول در چربی است، که به رشد و استحکام استخوان ها از طریق کنترل تعادل کلسیم و فسفر کمک می کند. این ویتامین با ایجاد افزایش جذب فسفر و کلسیم از روده ها و کاهش دفع از کلیه به متابولیسم استخوان ها کمک می کند و همچنین از طریق ترجمه ژن های هسته سلول به رشد سلول کمک می کند.
نوزادان شیرخوار: ویتامین د موجود در شیر مادر تحت تأثیر ویتامین د موجود در بدن مادر است. بر اساس پیشنهاد انجمن اطفال آمریکا، نوزادان شیرخوار باید روزانه 400 IU ویتامین دی دریافت نموده و از تماس مستقیم نور خورشید (توسط کرم ضدآفتاب و پوشاک) جلوگیری گردد.
افراد مسن: پوست بدن در این افراد نمی تواند ساخت ویتامین د را به صورت کارآمدی انجام دهد؛ همچنین بیشتر در منزل به سر می برند.
افرادی که محدودیت قرارگیری در معرض نور خورشید دارند؛ مانند افراد زمین گیر . . .
افراد دارای پوست تیره: میزان بیشتر ملانین در پوست این افراد موجب کاهش توانایی پوست جهت تولید ویتامین د از طریق نورخورشید می گردد.
افراد مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD) و سایر بیماری هایی که منجر به اختلال در جذب چربی می شود مانند: برخی از بیماری های کبدی، سیستیک فایبروزیس، سلیاک، کرون، کولیت زخمی شونده.
افراد چاق یا افرادی که تحت جراحی بای پس معده قرار گرفته اند.
منبع اصلی دریافت این ویتامین بجز منابع گیاهی مثل غلات و حیوانی مثل ماهی ساردین، شیر و تخم مرغ، نور آفتاب است، بطوری که ۱۰ تا ۲۰ دقیقه ماندن در زیر نور آفتاب، نیاز روزانه بدن انسان به این ویتامین را تأمین می کند. کمبود این ویتامین همچنین باعث پوکی استخوان در کهنسالی می گردد.
دریافت ویتامین دی و کلسیم باعث افزایش قدرت و هماهنگی عضلات در افراد کهنسال می شود. همچنین ویتامین دی باعث پیشگیری از بروز بیماری هایی مانند راشیتیسم در کودکان، استئومالاسی در بزرگسالان و پوکی استخوان در کهنسالی می شود. همچنین این ویتامین به رشد و استحکام استخوان ها و رشد سلول ها کمک زیادی می کند. نیاز روزانه برای این ویتامین برای هر فرد بالغ ۱۰ میکروگرم یا حداکثر ۲۰۰۰ واحد در روز می باشد. در دوران کودکی و پیری این میزان بالاتر است. همچنین مصرف ویتامین دی در سلامت مغز و جلوگیری از آلزایمر مؤثر است.
شیوع کمبود ویتامین دی به خصوص در زنان و کودکان ایرانی بین ۵۰ تا ۸۰ درصد است. از عوارض مصرف کم این ویتامین در دوران کودکی بیماری راشیتیسم است که به علت کمبود کلسیم و فسفر در زمان رشد استخوان ها، استخوان های فرد دارای املاح کمی خواهد بود و نخواهد توانست وزن فرد را تحمل کند و در نتیجه انحنا خواهد یافت. عوارض دیگر آن بزرگی جمجمه، زائده های دکمه مانند بر روی ستون فقرات و برجستگی سینه می باشد. همچنین مچ دست و پا پهن می شود که توسط رادیوگرافی قابل تشخیص است.در دوران بزرگسالی کمبود این ویتامین در بدن باعث بوجود آمدن بیماری استئومالاسی می شود. این بیماری به این شکل است که با کاهش تراکم استخوانی دردهای شدیدی در قسمت پا و کمر احساس می شود و همچنین استخوان های بلند به راحتی شکسته می شوند. اگر فرد در این دوران شروع به دریافت ویتامین دی کند، این عارضه رفع می شود.در دوران کهنسالی کمبود این ویتامین باعث بروز بیماری پوکی استخوان به ویژه در زنان می شود. عامل اصلی تأثیرگذار تغییرات هورمونی در بدن است. اما در این دوران این بیماری میزان ویتامین دی در بدن کاهش می یابد ولی دریافت این ویتامین در دوران بیماری کمک چندانی به بهبود آن نمی کند، بلکه برای پیشگیری از این بیماری باید از دوران جوانی کلسیم و فسفر همراه با ویتامین دی مصرف شود.

پیشنهاد کاربران

ویتامین آفتاب

سرآغاز سخن با یاد او
با درود
ویتامین دی، یک هورمون جنسی مردانه است که به طور طبیعی و مستمر در بدن مردان تولید میشود و تاثیر آن بر بدن انسان ایجاد فیزیک مردانه و تحکیم استخوان و سفتی غضروف است. همچنین این هورمون با تاثیر بر مغز انسان موجب افزایش تمایلات، رفتارها، کنش ها و تفکرات جنسی مردانه می شود.
با این توضیح نیازی به افزودن این ماده به رژیم غذایی دیده نمی شود.
لازم به ذکر است که به علت وجود مقدار کافی این ماده در بدن، مصرف ویتامین دی، به صورت قرص، یا به صورت روغن یا غذای غنی شده با ویتامین دی، مازاد بر نیاز فرد می باشد و باعث ایجاد شوک جنسی در مغز انسان شده و تا چند روز فرد را دچار رفتارپریشی جنسی میکند.
علاوه بر آن، موجب رسوب کلسیم فسفات در بافت هایی مانند کبد می شود. همچنین سفت شدن بافت های مختلف بدن و درنتیجه پیری زودرس را موجب میشود.
امید است که از افزودن این هورمون به سبد غذایی، تجدید نظر کنیم.
با سپاس

لازم به ذکر است که روغن حیوانی ( روغن زرد - روغن کرمانشاهی ) مقدار زیادی ویتامین دی دارد که بدین جهت باید در مصرف آن به شدت احتیاط کرد.

کره حیوانی نیز مقدار زیادی ویتامین دی دارد.

زرده ی تخم مرغ ویتامین دی زیادی دارد. به لحاظ کلی تخم مرغ حاوی مواد بسیار مضر است.

کنجد نیز مقدار زیادی ویتامین دی دارد.


کلمات دیگر: