کلمه جو
صفحه اصلی

قپق اندازی

فرهنگ فارسی

گویی یا جامی زرین یا ظرفی پر از سکه طلا و مانند آن بر قپق نصب می کردند و سپس تیراندازان سوار چابکدست آنرا هدف قرار می دادند و هر کس که آن شانه را بتیرمی زد و از فراز قپق بزیر می آورد جایزه ای گرانبها می گرفت . توضیح این بازی از جمله تفریحات گوناگون پادشاهان صفوی و مخصوصا شاه عباس بزرگ بدان علاقه وافر داشت . در قپق اندازی سواران تیر انداز مجبور بودند که در حال تاخت هدف را از فراز قپق بزیر اندازند و پیداست که این کار مهارت و چالاکی بسیار لازم داشت .

فرهنگ معین

(قَ پَ یاپُ. اَ ) [ تر - فا. ] = قبق اندازی : (حامص . ) گویی یا جامی زرین یا ظرفی پر از سکة طلا و مانند آن بر قپق نصب می کردند و سپس تیراندازان سوار چابک دست ، آن را هدف قرار می دادند و هرکس که آن نشانه را به تیر می زد و از فراز قپق به زیر می آورد، جایزه ا

(قَ پَ یاپُ. اَ) [ تر - فا. ] = قبق اندازی : (حامص .) گویی یا جامی زرین یا ظرفی پر از سکة طلا و مانند آن بر قپق نصب می کردند و سپس تیراندازان سوار چابک دست ، آن را هدف قرار می دادند و هرکس که آن نشانه را به تیر می زد و از فراز قپق به زیر می آورد، جایزه ای گرانبها می گرفت .


دانشنامه عمومی

قپق چوب بلندی بود که در زمان صفویه در میدان های بزرگ شهر برپا می شد. بر سر این چوب، گوی یا جامی زرین (وگاه برای تمرین خربزه و سیب) و در هنگام حضور شاه، ظرفی پر از سکه قرار می دادند.
قپق اندازان سوارکارانی تیرانداز بودند که آنرا هدف می ساختند. کسی که موفق می شد در حال سواری جام را به زیر اندازد، جایزه ای گرانبها می گرفت. اگر آنچه بر بالای قپق قرار می گرفت، ظرفی پر از سکه های طلا بود، سکه ها میان شاطران و نوکران شاه قسمت می شد. برنده مسابقه ناگزیر بود، سرداران و بزرگان و حتی شخص شاه را در خانه خود میهمان نماید.


کلمات دیگر: