کلمه جو
صفحه اصلی

بیت لحم

فرهنگ فارسی


دانشنامه عمومی

بیت لحم (در عبری בית לחם بِت لِحِم، در عربی: بیت لَحم) شهری در قسمت فرمانداری بیت لحم در کرانه باختری تحت حکومت خودمختار فلسطینی است که قطب مرکزی فرهنگ و صنایع جهانگردی (توریستی) فلسطین به شمار می رفت.
رباط، مراکش
سارپسبورگ، نروژ
آتن، یونان
کلن، آلمان
میلان، ایتالیا
آسیزی، ایتالیا
پاویا، ایتالیا
گلاسکو، اسکاتلند، بریتانیای کبیر
بیت لحم اهمیت ویژه ای برای مسیحیان دارد، زیرا محل تولد عیسی بن مریم است. این شهر چندین کلیسا را در خود جای داده است که یکی از مهم ترین کلیساهای موجود کلیسای مهد، باور می رود مسیح در آنجا متولد شده که سال ۳۳۰م توسط فلسطینیان باستان ساخته شده است.
شهر بیت لحم در ۱۰ کیلومتری جنوب اورشلیم و در ارتفاع ۷۶۵ متری از سطح دریا، یعنی ۳۰ متر بالاتر از سطح زمین در اورشلیم قرار گرفته است.
در آن یکی از کهن ترین اجتماعات مسیحی ساکن هستند.

دانشنامه آزاد فارسی

بِیْت لَحْم
کلیسای نیتیویتی در شهری در کرانۀ غربی رود اردن، در ۸کیلومتری جنوب بیت المقدس (اورشلیم)، واقع در اسرائیل، با ۱۳۵هزار نفر جمعیت (۱۹۹۷). نام قدیم آن اَفراته و زادگاه عیسی مسیح است. در عهد عتیق و عهد جدید به کرات از آن نام برده شده است و در کتاب مقدس محل تولد داود نبی معرفی شده است. به روایت تورات موطن داود و روث است. امپراتور قسطنطین در ۳۲۶م بر غاری که می گویند عیسی در آن متولد شد، کلیسای نیتیویتی را ساخت. در حملۀ اول صلیبیون (۴۹۰ق/۱۰۹۶م ـ ۴۹۳ق/۱۰۹۹م) به تصرف آنان درآمد. صلاح الدین ایوبی در ۵۸۳ق/۱۱۸۷ آن را بازستاند. در قرن ۶ق/۱۲م، ترک های عثمانی بر آن حاکم شدند. در ۱۳۳۶ق/۱۹۱۷، نیروهای بریتانیا به فرماندهی ژنرال آلبنی، بیت لحم را تصرف کردند. در ۱۳۷۰ق/۱۹۵۰م، به کشور اردن هاشمی منضم شد و در جنگ ژوئن ۱۹۶۷ اسرائیل آن را اشغال کرد. در ۱۹۹۵ کنترل آن به دست مقامات فلسطینی افتاد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] بِیت لَحم از شهرهای تاریخی فلسطین، و زادگاه حضرت داوود و حضرت عیسی(ع).
راحیل همسر یعقوب(ع) نیز در این شهر مدفون است. به گفته مورخان درخت نخلی که مریم(س) هنگام بارداری از میوه آن استفاده کرد در بیت لحم قرار داشته است.
پیامبر(ص) در جریان معراج از این شهر دیدن کرد و به سفارش جبرئیل در زادگاه عیسی(ع) نماز خواند. پس از فتح بیت المقدس در سال ۱۶ق(در دوره خلیفه دوم) بیت لحم نیز توسط مسلمانان فتح شد و در جنگ های صلیبی میان مسلمانان و مسیحیان رد و بدل می شد.

پیشنهاد کاربران

Bethlehem با تلفظ غربی بِت لِهِم از دو واژه ساخته شده است ؛ یکی بیت به معنای خانه و دیگری لِحِم به معنای نان. اما در زبان عربی لَحم به معنای گوشت می باشد و در بعضی لهجه های زبان عربی به معنای ماهی می باشد، لذا این نام در زبان عربی به معنای خانه گوشت یا خانه ماهی است. اما ریشه و معنای اصلی این نام هنوز بطور دقیق تعیین و تعریف نشده اند. باور این حقیر بر این است که این نام از سه واژه به زبان فارسی ساخته شده است، بصورت زیر : be thlehe m : بی تله م.
بی یعنی بدونِ و تله به معنای دام یا مکر و حیله و ریا و یا گناه .
پسوند م دو معنا دارد ؛ یکی هستم و دیگری نشانه صفت ملکی اول شخص مفرد .
الف - معنای اول از دیدگاه گوینده : من بدون دام یا بی مکر و حیله و یا بی ریا و بی گناه می باشم.
ب - معنای دوم از دیدگاه صاحب یا دارنده :
بی دام و بی مکر و حیله و یا بی ریا و بی گناهِ من.
معنی الف از دیدگاه ایسا مسیح به عنوان بی گناه.
معنی دوم از دیدگاه خداوند متعال و صاحب و مالک و یا دارنده مسیح.

بیت لحم ( در عبری بِت لِحِم، در عربی: بیت لَحم ) شهری در قسمت فرمانداری بیت لحم در کرانه باختری تحت حکومت خودمختار فلسطینی است که قطب مرکزی فرهنگ و صنایع جهانگردی ( توریستی ) فلسطین لحاظ می شد.
شهر بیت لحم در ۱۰ کیلومتر جنوب اورشلیم و در ارتفاع ۷۶۵ متری از سطح دریا، یعنی ۳۰ متر بالاتر از سطح زمین در اورشلیم قرار گرفته است.
در آن یکی از کهن ترین اجتماعات مسیحی ساکن هستند. اما اینک اکثریت ساکنین مسلمان اند و مهاجرت اقلیت مسیحی نیز در سال های اخیر به سبب دلایل سیاسی اقتصادی و نتایج منفی محدودیات های اعمالی از سوی اسرائیل به کرانهٔ باختری، شتاب گرفته است.
این شهر ارزش شایانی برای مسیحیان جهان دارد چرا که بر اساس متون مذهبی مسیحی، شهر بیت لحم زادگاه عیسی مسیح است. همچنین مقبره راحیل، همسر یعقوب نیز که یکی از اماکن مقدسه یهودیت است نیز در حواشی شهر قرار دارد.
بیت لحم همچنین خانهٔ یکی از بزرگ ترین اجتماعات مسیحی فلسطینی در خاورمیانه است. گفته می شود که بیت لحم «بزرگ ترین جامعه مسیحی خاورمیانه» را دارد.
منبع: از ویکی پدیا، دانشنامهٔ آزاد.


کلمات دیگر: