ابوالحسن نجفی (۷ تیر ۱۳۰۸ در نجف – ۲ بهمن ۱۳۹۴ در تهران)، زبان شناس و مترجم ایرانی بود. او عضو پیوستهٔ فرهنگستان زبان و ادب فارسی بود و دبیری مجلهٔ ادبیات تطبیقی را بر عهده داشت. عمده فعالیت های ادبی و علمی او در حوزهٔ ترجمهٔ متون ادبی، ویرایش، زبان شناسی و وزن شعر فارسی است. نجفی یکی از دقیق ترین دایره ها را برای طبقه بندی وزن شعر فارسی تدوین کرده که به «دایرهٔ نجفی» معروف است.
مبانی زبان شناسی و کاربرد آن در زبان فارسی. تهران: دانشگاه آزاد ایران، ۱۳۵۸.
غلط ننویسیم: فرهنگ دشواریهای زبان فارسی. تهران: مرکز نشر دانشگاهی، ۱۳۶۶.
فرهنگ فارسی عامیانه. تهران: نیلوفر، ۱۳۷۸. شابک ۹۶۴-۴۴۸-۱۱۷-۸
دربارهٔ طبقه بندی وزن های شعر فارسی. تهران: نیلوفر، ۱۳۹۴. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۴۴۸-۶۴۷-۰
اختیارات شاعری و مقاله های دیگر در عروض فارسی. تهران: نیلوفر، ۱۳۹۴. شابک ۹۷۸-۹۶۴-۴۴۸-۶۶۰-۹
ابوالحسن نجفی در سال ۱۳۰۸ در نجف به دنیا آمد. به گفتهٔ خودش، او تنها عضو خانوادهٔ نجفی بود که در شهر نجف متولد شد، زیرا پدرش برای تحصیل علوم دینی به آن شهر رفته و مجتهد جامع الشرایط بود. برادرش، فضل الله نجفی، از جمله افسرانی بود که در واقعهٔ معروف به قیام افسران خراسان در تابستان ۱۳۲۴ به سرگرد اسکندانی پیوست و جان خود را در این راه گذاشت.
نجفی چند سال بعد، همراه خانواده به ایران آمد. او تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در اصفهان گذراند و در سال ۱۳۲۶ در رشتهٔ ادبی دیپلم گرفت. از جمله معلمان او در دوران دبیرستان، جعفر آل ابراهیم بود که کلاس هایش بر نجفی بسیار تأثیر گذاشت.
نجفی سپس برای ادامه تحصیل به تهران آمد و در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران در رشتهٔ زبان فرانسه مشغول به تحصیل شد. در دوران دانشگاه، از استادانی مثل پرویز ناتل خانلری، فاطمه سیاح و موسی بروخیم تأثیر پذیرفت. او به دلایلی دو سال ترک تحصیل کرد و در سال ۱۳۳۲ با ارائهٔ رساله ای به زبان فرانسه دربارهٔ صادق هدایت فارغ التحصیل شد.نجفی پس از فارغ التحصیلی، به عنوان دبیر دبیرستان های اصفهان مشغول به کار شد. در همان سال ها همراه با عبدالحسین آل رسول و احمد عظیمی، انتشارات نیل را در تهران پایه گذاری کرد. کار این انتشارات با انتشار کتاب ساده دل از ولتر با ترجمهٔ محمد قاضی آغاز شد.