کلمه جو
صفحه اصلی

خالتور

اصطلاحات

معنی اصطلاحات عامیانه و امروزی -> خالتور
مجلس گرم کن، اهل رقص و آواز روحوضی، موسیقی جوات

دانشنامه عمومی

خالتور از واژۀ روسیِ «خالتورا» (халтура)، به معنیِ سطل آشغال است و توسعاً یا به کنایه، به «کار بی ارزش»، «کارِ (هنری یا ادبیِ) با کیفیتِ پایین»، «کارِ سرِهم بندی شده»، «آشغال» و «بُنجُل»، اطلاق می شود . خالتور اصطلاحی است که در ایران، در محیط موسیقیِ رسمی و محیط موسیقیِ مطربی، دو معنی متفاوت دارد.


خالتور اصطلاحی است که در ایران برای توصیف نوعی موسیقی بی ارزش و مبتذل به کار می رود.
«با موسیقی کوچه بازاری چطوری؟». بولتن نیوز. ۲۶ تیر ۱۳۹۴. دریافت شده در ۳۰ اکتبر ۲۰۱۸.
خالتور از واژهٔ روسیِ «خالتورا» (به روسی: халтура)، به معنیِ «کار بی ارزش»، «کارِ (هنری یا ادبیِ) با کیفیتِ پایین»، «کارِ سرِهم بندی شده»، «آشغال» و «بُنجُل»، ریشه گرفته است. تلفظ این واژه به صورت «خاله تورانی» و نسبت دادنش به شخص مجهولی به نام «خاله توران» ساختگی است و بنیانی ندارد.
خالتور در موسیقی ایرانی به موسیقی مبتذل، بی ارزش، فاقد کیفیت هنری و عمیقاً تجاری اشاره دارد. این لفظ می تواند برای توصیف چنین نوعی از موسیقی به کار برود («فلان خواننده خالتوری می خواند») یا برای توصیف اجراکنندگان چنین موسیقی به کار گرفته بشود («فلان خواننده خالتور است») یا حتی برای توصیف مجلسی که در آن چنین نوعی از موسیقی اجرا شده استفاده بشود («الآن از خالتور بر می گردیم») استفاده از این لفظ نزد مطربان رایج است و گاه آن را «خارتور» نیز تلفظ می کنند. این لفظ (مانند لفظ «مطرب») دارای بار منفی است و تحقیرآمیز است.
امروزه خالتور بیشتر به موسیقی های بی محتوا گفته می شود و بسیاری از موسیقی های دیس لاوِ امروزی را نیز خالتور می دانند.

دانشنامه آزاد فارسی

خالْتور
(یا: خارتور) در اصطلاح مطربی به معنای مجلسی است، اعم از محفلی کوچک یا مجلس بزرگ عروسی یا ختنه سوران، که برای اجرای موسیقی در آن مطرب دعوت می کنند. این اصطلاح نسبتاً جدید است و مطرب های قدیمی آن را به کار نمی بردند. همچنین اصطلاحی تحقیرآمیز که موسیقی دانان خارج از حوزۀ مطربی به موسیقی های سَبُک و نازل اطلاق می کردند.

پیشنهاد کاربران

مجلس گرم کن، اهل رقص و آواز روحوضی.
به موزیسین هایی که در مجالس عروسی و طرب با آهنگ های خود به اصطلاح مجلس گرم کرده و در برابر آن پول دریافت می کنند، می گویند. که بعدها حتی به آدم های جلف و امثال آن ها نیز این واژه نسبت داده می شد.
مثال: چه موزیک خالتوری! ( موزیک مسخره ای که فقط بدرد مجلس گرم کردن و مراسم عروسی می خورد )
یا: تو چقدر خالتوری!
گویا ریشه این کلمه به شهر نو برمی گردد. ظاهرا یکی از روسای آن جا اسمش توران و معروف به خاله توران بوده. این خاله توران مجلس گرم کن بوده و اهل رقص و آواز روحوضی. در آن زمان سایر مردم هم وقتی به مجلسی می رفتند و موسیقی روحوضی می خواستند می گفتند خاله تورانی بخون! یا آهنگ خاله تورانی بخون! و این به خاله توری! خالتوری! و خالتور تبدیل شد!
( این هم ممکن است باشد )
خالتوری به معنای موسیقی فی البداهه است. وقتی نوازنده یا نوازندگانی بدون قرار و تمرین قبلی، بدیهه نوازی می کنند، کارشان را موسیقی خالتوری گویند. اگر این کلمه از خاله تورانی آمده باشد، بسیار جالب توجه است.

بی ارزش


کلمات دیگر: