کلمه جو
صفحه اصلی

تلخه

فارسی به انگلیسی

darnel, tare


darnel, tare, ryegrass

مترادف و متضاد

crap (اسم)
چرند، تفاله، گندم سیاه، دیلار، تلخه، بدار زدن، خاکروبه

فرهنگ فارسی

صفرا، زرداب
( اسم ) ۱ - تلخک . ۲ -صفرا زرداب .

فرهنگ معین

(تَ خِ ) (اِمر. ) ۱ - تلخک . ۲ - صفرا، زرداب .

لغت نامه دهخدا

تلخه. [ ت َ خ َ / خ ِ ] ( اِ ) تلخ دانه و شبرم. ( ناظم الاطباء ). دانه ای است خرد و مدور که در گندم زار روید و به گندم آمیزد و نان از آن گندم مزه تلخ گیرد. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). فغا. مارورة. ( منتهی الارب ). || خلط صفرا. ( از غیاث اللغات ) ( آنندراج ). صفرا. ( ناظم الاطباء ). || و نیز بمعنی ظرف آن خلط که به هندی پتا گویند. ( آنندراج ). جای صفرا که مراره باشد. ( ناظم الاطباء ).

فرهنگ عمید

۱. (زیست شناسی ) = تلخک
۲. (زیست شناسی ) = صفرا
۳. [عامیانه] = تریاک

دانشنامه عمومی

تلخه یا به زبان ترکی ککره (به انگلیسی: Russian knapweed) گیاهی است چند ساله، تلخ مزه و جزو گیاهان هرز صیفی کاریها، باغها و زمین های بایر است. این گیاه دارای ریشه راست و عمیق است. ارتفاع آن گاهی به نیم متر می رسد. ساقه های تلخه راست و حاوی انشعابات متعددی است و انتهای ساقه به گل آذین تخم مرغی شکل ختم می شود که رنگ آن صورتی یا بنفش است. روی برگ ها و ساقه ها کرکهای نرمی به رنگ خاکستری وجود دارد. رستنگاه این گیاهه اطراف تهران – کرج – کردستان – خراسان - زنجان و بسیاری از نقاط است.
تغذیه طولانی مدت از این گیاه در حیوانات نک سمی موجب شکل گیری بیماری برگشت ناپذیر مغزی به نام انسفالومالاسی نیگروپالیدال (به انگلیسی: Nigropallidal encephalomalacia) می شود که در آن ناحیه نیگروپالیدال مغز نرم شده و از بین می رود. تخریب این قسمت موجب از بین رفتن توانایی دام برای جویدن غذا می شود. رخداد این بیماری از ایالات متحده آمریکا – آرژانتین – استرالیا گزارش شده است.توکسین اختصاصی که باعث تخریب موضعی نواحی گوی رنگ پریده (Globus pallidus) و مادهٔ سیاه (به انگلیسی: Substantia nigra) در مغز شود هنوز تأیید نشده ولی رپین (به انگلیسی: Repin) که توکسینی از دسته Sesguiterpene lactone است و در تلخه وجود دارد، ممکن است در بیماریزایی دخالت داشته باشد. شواهد تجربی نیز نوروتوکسیسیتی رپین را نشان داده است.
تلخه گیاهی است دولپه ای و از خانواده کاسنیان، که برگهای ساده، بدون پایه، و رنگ سبز آن به دلیل وجود کرک متمایل به خاکستری شده اند. شکل برگهای ناحیه تحتانی ساقه باریک و کشیده و حاشیه آنها دندانه دار است ولی برگهایی ناحیه فوقانی معمولاً کوچکترند و شکل آنها هم بر خلاف برگهای پایینی درشت و فاقد دندانه است. ساقه تلخه طویل و انشعابات آن از سطح خاک شروع می شود و تاحدی روی خاک می خزد.
گل آذین این گیاه مرکب (کاپیتول) است.


کلمات دیگر: