کلمه جو
صفحه اصلی

ستاوند


مترادف ستاوند : ایوان، بالاخانه، رواق، صفحه

فارسی به انگلیسی

balcony, porch, portico

فارسی به عربی

شرفة

مترادف و متضاد

balcony (اسم)
بالکن، ایوان، بالاخانه، لژ بالا، ستاوند، غرفه

veranda (اسم)
بالکن، ایوان، ستاوند، رواق، ایوان جلو و یا طرفین ساختمان

verandah (اسم)
بالکن، ایوان، ستاوند، ایوان جلو و یا طرفین ساختمان

portico (اسم)
ایوان، ستاوند، رواق

ایوان، بالاخانه، رواق، صفحه


فرهنگ فارسی

ایوان، بالاخانه، رواق، صفه
۱ - صفه بلند که سقف آنرا بستونها افراشته باشند . ۲ - بالا خانه ای که پیش آن ایوان گشاده باشد .

فرهنگ معین

(سُ یا سَ وَ ) (اِ. ) ۱ - صفة بلندی که سقف آن را به ستون هاافراشته باشند. ۲ - بالا - خانه ای که پیش آن مانند ایوان گشاده باشد.

لغت نامه دهخدا

ستاوند. [ س َ / س ُ وَ ] ( اِ ) رواق و بالاخانه باشد که پیش آن مانند ایوان گشوده بود. ( برهان ). بالاخانه که پیش آن گشاده باشد چون ایوان. ( رشیدی ) :
ستاوند ایوان کیخسروی
نگاریده چون خامه مانوی.
فردوسی.
|| صفه بلند و بزرگ. ( برهان ) ( رشیدی ). || صفّه ای را هم گفته اند که سقف آن را بیک ستون برافراشته باشند. ( برهان ) ( رشیدی ). مخفف ستن آونداست یعنی آونگ یک ستون است یا آنکه نسبت بیک ستون دارد. ( رشیدی ). چون صفه ای باشد بالای ستونی برداشته. ( لغت فرس اسدی ) :
جهان جای بقا نیست به آسانی بگذار
به ایوان چه بری رنج و بکاخ و به ستاوند.
طیّان مرغزی.

فرهنگ عمید

بالاخانه که جلو آن باز باشد و در پیش آن ستون هایی برای نگاهداشتن سقف آن بر پا کرده باشند، ایوان، بالاخانه، رواق، صفه، ستاویز، ستاوین: جهان جای بقا نیست به آسانی بگذار / به ایوان چه بری رنج و به کاخ و به ستاوند (طیان: شاعران بی دیوان: ۳۱۳ ).

دانشنامه عمومی

شکوه های معماری ایران، مهندس پیر نیا
مقاله آذری به نقل از معماری ایران
فرهنگ عمید
واژه نامه سنتی ایران/صادق شمس
بر اساس عقیده دکتر متدین(طراح سوالات کنکور معماری ایران ) ایوان به دو دسته تقسیم میشود:الف)اگر ستون دار باشد؛ به د و دسته ی ستاوند و ستون آوند تقسیم خواهد شد ۱-ستاوند:ایوان ستون داری که دو یا سه طرف ان بسته باشد.۲-ستون آوند: ایوان ستون داری که سه طرف آن باز باشد مانند عمارت عالیقاپو اصفهان
ب)اگر ایوان ستون دار نباشد،ساختاری یوشکل(U) با سقف طاق مانند دارد.بر اساس عقیده ی دکتر متدین و مهندس محمدرضادهقانی، اقای پیرنیا در این مورد اشتباه تصور میکنند.
این چهل ستون ها،دارای ستون های چوبی هستند و به نظر می رسد پارسها ان را از مادها گرفته باشند.مهندس پیر نیا آن ها را با شیوه آذری مربوط دانسته است. از ای گونه ستاوندها در روستاهای آذربایجان به وفور ساخته می شد.چنین پیداست که پاره ای از ستاوندها در پوشه بالا قرار داشته اند:(ستاوند(نوعی)بالا خانه است که جلوی انباز و در پیش آن ستون هایی برپا کرده باشند،برای نگاه داشتن سقف ستاوند.) با این تعریف از ستاوند،به نظر می رسدچهل ستون نیز گونه ای از ستاوند باشد که دارای ستون های بسیار است.طرح چهل ستون در خیلی از مساجد نیز به اجرا در آمده است.


کلمات دیگر: