کلمه جو
صفحه اصلی

فتی شیسم

فرهنگ فارسی

( اسم ) نوعی بیماری روحی که مبتلایان بان به یکی از اعضا یا البسه معشوق خود دل می بندند مثلا چند تار موی دختر دلخواهشان را به یادگار نگاه میدارند و یا بجوراب یا کرست و یا پستانها و یا دستهای معشوق خود علاقه مند می شوند فتی شیست ها اگر در عمل از حد اعتدال خارج نشوند اشکالی ندارد ولی اگر در بحران این بیماری قرار گیرند حتما باید معالجه شوند.

فرهنگ معین

( ~ . ) [ فر. ] (اِ. ) نوعی بیماری روحی که مبتلایان به آن به یکی از اعضا یا البسة معشوق خود دل می بندند.

فرهنگ عمید

۱. پرستش بت یا چیز غیر ذی روح از سنگ و چوب و جز آن.
۲. (روان شناسی ) نوعی بیماری روحی که شخص به چیزی که متعلق به معشوق باشد از قبیل چند تار مو یا تکه ای از لباس او دل می بندد و آن را به حد پرستش دوست می دارد.

دانشنامه عمومی

شیء پرستی، شی ء باوری یا فتیشیسم (به انگلیسی: Fetishism) به مفهوم اعتقاد و باور به وجود نیروی فوق طبیعی در برخی اشیاء طبیعی (موجود در طبیعت) و مصنوع (دست ساخت انسان) است. منشأ اصطلاح فتیشیسم مربوط به قرن ۱۸م. است که سیاحان و دریانوردان پرتغالی در افریقا متوجه شدند بومیان افریقایی برای بعضی اشیاء مانند درخت، ماهی، گیاه، سنگ، پنجۀ مردۀ بعضی جانوران، چوب خشک، مو و ناخن نیرویی جادویی قائل هستند و آن ها را تقدیس می کنند و در رفع مشکلات و گرفتاری های خود از آن ها استمداد می طلبند. پرتغالی ها لغت فتیش را که در زبان پرتغالی به معنای «طلسم و تعویذ» است به آن اشیاء دادند و عقاید و آداب مرتبط با فتیش ها را فتیشیسم نامیدند.
یادگارخواهی (فِتیشیسم جنسی)
بت پرستی
توتم باوری
تابو
در میان عناصر متعدد فرهنگ عامۀ ایران نیز شیء باوری یا فتیشیسم حضوری گسترده دارد. در تفکر جامعۀ کهن ایرانی، هر پدیده ای دارای روح بود و مثلاً کلوخ مینوی زمین را در خود داشت. همچنین آن ها جاندارانگاری را به اشیاء دست ساز خود نیز تعمیم می دادند و دست ساخته های خویش، به ویژه اشیای فلزی را دارای روح می دانستند و آن ها را نیروهای مستقل و فعالی می پنداشتند که آدمی می توانست به آن ها التماس کند تا اثر نیک یا بد بگذارند.

فتیشیسم (فیلم). «فتیشیسم» (انگلیسی: Fetishes (film)) فیلمی در ژانر مستند است که در سال ۱۹۹۶ منتشر شد.

دانشنامه آزاد فارسی

فتیشیسم (روان شناسی). فِتیشیسم (روان شناسی)(fetishism)
(یا: بُت واره پرستی) در روان شناسی، عشق و علاقۀ شهوانی و غیرطبیعی به یک شیء، مانند پوشاک و نظایر آن. در فتیشیسم وجود واقعی یا خیالی اشیا برای ارضای جنسی ضروری است. فتیش ممکن است بخشی از بدن، مثلاً پاها، نیز باشد که به گونۀ عادی شهوت زا نیست. بُت واره پرستی جنسی اغلب در مردها دیده می شود. به نظر زیگموند فروید، پسر بچه ها موقع مشاهدۀ آلت تناسلی زنانه، معمولاً مادر خود، برای نخستین بار درمی یابند که آلت مردانه صرفاً عنصری برای تهدید به اختگی نیست. آنان با نپذیرفتن واقعیت «آلت گم شده»، با اضطراب اختگی خود برخورد و فتیش را جانشین آن می کنند. از زمان ارائه این نظر توسط فروید (۱۹۲۷) چنین پنداشته می شد که این پدیده فقط در میان پسران اتفاق می افتد امّا مطالعات جدیدی که در اواخر قرن بیستم انجام یافته این نظر را با چالش رو به رو کرده است.

فتیشیسم (مردم شناسی). فِتیشیسم (مردم شناسی)(fetishism)
(از کلمه فرانسوی فتیش به معنی سحر و طلسم) عقیده به قدرت فراطبیعی برخی از اشیای بی جان. صورتی از فتیشیسم یا بت واره پرستی در اکثر فرهنگ ها معمول است و غالباً معنای دینی یا جادویی دارد. کسانی که بت واره ها را می پرستند معمولاً گمان می برند که بت واره ها یا به تسخیر ارواح درآمده اند و یا نفوذی جادویی دارند که از ارواح به دست آورده اند.

پیشنهاد کاربران

بنام خد ا
باسلام، فتیشیسم یا بت پرستی از کلمه فتیش که نام درختی در افریقا هست و مردم و قبایلی که در نواحی رویش ان درخت زندگی میکنند از چوب ان ( معاذالله ) برای خود عروسکی ساخته و انرا به عنوان خدا میپرستند. با تشکر


کلمات دیگر: