کلمه جو
صفحه اصلی

قبه الصخره

فرهنگ فارسی

بنایی اموی در سال ۷۲ هق است که بفرمان عبدالملک بر فراز صخره ذبائح در بیت المقدس نزدیکمسجد اقصی ساخته اند .
بنائی است که بامر عبدالملک خلیفه اموی بسال ۷۲ ه. ق . بر بالای صخره ذبائح در اورشلیم نزدیک مسجد اقصی ساخته شد .

لغت نامه دهخدا

( قبةالصخرة ) قبةالصخرة. [ ق ُب ْ ب َ تُص ْ ص َ رَ ] ( اِخ ) بنائی است که به امر عبدالملک خلیفه اموی به سال 72 هَ. ق. بر بالای صخره ذبائح دراورشلیم نزدیک مسجد اقصی ساخته شد. ( ذیل المنجد ).

دانشنامه عمومی

قبة الصخرة. مختصات: ۳۱°۴۶′۴۱″ شمالی ۳۵°۱۴′۰۷″ شرقی / ۳۱.۷۷۸۰° شمالی ۳۵.۲۳۵۴° شرقی / 31.7780; 35.2354
قبه الصخره (به عربی: قبةالصخرة المشرفة‎ یکی از مهم ترین آثار معماری اسلامی بعد از مسجدالاقصی در بیت المقدس است. این مسجد تقدس خاصی نزد مسلمانان دارد. همچنین یکی از قدیمی ترین نمونه های هنر معماری ارزشمند تمدن اسلامی است.عامه گمان می کنند که مسجدالاقصی همان قبه الصخره است.این مسجد در زمان عبدالملک بن مروان خلیفه مشهور اموی ساخته شده است.

قبةالصخره. مختصات: ۳۱°۴۶′۴۱″شمالی ۳۵°۱۴′۰۷″شرقی / ۳۱٫۷۷۸۰°شمالی ۳۵٫۲۳۵۴°شرقی / 31.7780; 35.2354
ضلع شمالی ۱۵۰ متر.
ضلع جنوبی ۱۲۵ متر.
و اضلاع دو طرف هر یک ۱۶۰ متر .  طرح وکتور داخل گنبد قبه الصخره
قبه الصخره (به عربی: قبةالصخرة المشرفة) یکی از قدیمی ترین و مهم ترین آثار معماری اسلامی بعد از مسجدالاقصی در بیت المقدس است که در دوره خلافت عبدالملک بن مروان خلیفه اموی بنا گردید. این مسجد تقدس خاصی نزد مسلمانان دارد. همچنین یکی از قدیمی ترین نمونه های هنر معماری ارزشمند تمدن اسلامی است. عامه گمان می کنند که مسجدالاقصی همان قبه الصخره است.
صخره مقدس که در زیر این گنبد قرار دارد، سنگی است که برای سه ادیان آسمانی: اسلام، مسیحیت و یهودیت مورد احترام است. در اثر آمده است که در شب معراج محمد پسر عبدالله پیغمبر اسلام از روی این صخره سوار بر براق و به معراج رفت. در سفرنامه ناصرخسرو ادعا شده است که به هنگام ورود پیامبر به مسجد، صخره مقدس پیش پایش از زمین بلند شد و پس از عروج اش، آن سنگ دیگر روی زمین برنگشت.
طول صخره از شمال به جنوب ۶/۱۷ متر و عرض آن از مشرق به مغرب چهارده متر و ارتفاع آن یک تا دو متر است.

دانشنامه آزاد فارسی


قُبَّة الصَخْره
قُبَّة الصَخْره
قُبَّة الصَخْره
قُبَّة الصَخْره
قُبَّة الصَخْره
قُبَّة الصَخْره
قُبَّة الصَخْره
ساختمانی در بیت المقدس، کنار مسجدالاقصی. در ۷۲ ق به دستور عبدالملک بن مروان، خلیفۀ اموی، ساخته شد. منظور از صخره در این جا سنگی است به طول ۱۷.۵، عرض ۱۳، و ارتفاع ۱ تا ۲ متر. صخرۀ مزبور نزد مسلمانان، مسیحیان، و یهودیان بسیار مقدس است و داستان های فراوان در مورد آن ذکر شده است. گفته اند حضرت رسول (ص) در شب معراج از این صخره به آسمان رفت. صلیبیون در ۱۰۹۹ م بیت المقدس را اشغال و قبةالصخره را به کلیسا تبدیل و بر بالای آن صلیبی نصب کردند. صلاح الدین ایوبی در ۵۸۲ ق/۱۱۸۷ م بیت المقدس را فتح و قبةالصخره را از آثار مسیحیان پاک کرد. این بنا از زیباترین اماکن مقدس و از نظر سبک معماری و نقشه و ساخت کم نظیر است. برخلاف دیگر مساجد و اماکن مقدس که مستطیل شکل اند، قبةالصخره از یک هشت ضلعی منظم تشکیل شده و تنها یک گنبد بزرگ دارد. ارتفاع این بنا از کف تا انتهای گنبد ۳۳ متر است. این بنا در ایران گاهی به اشتباه مسجدالاقصی تصوّر می شود. نیز ← مسجدالاقصی


کلمات دیگر: