کلمه جو
صفحه اصلی

قاموس الاعلام

دانشنامه عمومی

قاموس الاعلام فرهنگی تاریخی و جغرافیایی، به زبان ترکی عثمانی، تألیف شمس الدین سامی است. این کتاب مشتمل بر زندگینامهٔ رجال شرق و غرب از طبقات مختلف و شرح شهرها و ممالک و غیره است، و در ۶ مجلد در سال های ۱۳۰۶ تا ۱۳۱۶ هجری قمری (۱۸۸۹ تا ۱۸۹۸ میلادی) در استانبول چاپ شده است.
دایرةالمعارف فارسی (به سرپرستی غلامحسین مصاحب)

دانشنامه آزاد فارسی

قاموسُ الْاَعْلام
دایرةالمعارفی تاریخی و جغرافیایی به ترکی عثمانی، نوشتۀ شمس الدین سامی فراشری (۱۲۶۶ـ۱۳۲۲ق). این اثر که فرهنگ اعلام تاریخی و جغرافیایی شرق و غرب است، به ترتیب الفبا در ۶ جلد تدوین شده و در روزگار مؤلف به چاپ رسیده است (استانبول، ۱۳۰۶ـ۱۳۱۶ق/۱۸۸۹ـ۱۸۹۰). قاموس الاعلام از منابع اصلی مدرس تبریزی در تألیف ریحانه الادب بوده است.

پیشنهاد کاربران

هو
با سلام ، دانشنامه ای عمومی با۴۸۳۰ صفحه در غالب شش مجلد ، به زبان ترکی عثمانی و خط عربی ، نگاشته شمس الدین بن خالد بیگی سامی فلاشری ( فلاشر از توابع yania کشور آلبانی میباشد. ) وی متولد ۱۸۵۰ در فلاشر آلبانی و متوفی در ۱۹۰۴ استانبول بوده و در عمر کوتاه خود بالای چهل اثر ارایه داده که شاهکار و ی کتاب مانحن فیه میباشد. این کتاب کاربردی و پر محتوی با اینکه اثری کلاسیک میباشد ولی مورد استفاده محققان هست تا جایی که علامه شعرانی گفته اگر پژوهشگری به خاطر استفاده از این کتاب صرفا، زبان ترکی را بیاموزد کار عبثی ننموده است. کتاب از ۱۳۰۶ تا ۱۳۱۶مصادف با ۱۸۸۹لغایت ۱۸۹۸ در طول یازده سال با مرارت و سختی تدوین شده است برخی این کتاب را ترجمه کتاب دیکسیونری یونیورسال تاریخ و جغرافی بویه یا بولت فرانسه میدانند که نگارنده
حقیر ویرایش چهارم انرا که چاپ ۱۸۸۴ پاریس میباشد داراست. و کاملا درست میباشد و علاوه بر ترجمه ان از فرانسه که اثر ما ری و نیکولاس میباشد وتا ۱۹۱۴ سی و چهار بار ویرایش شده ، سامی مطالب زیادی بر ان افزوده که حجم کتاب قریب به ۵۰۰۰ صفحه شده است. این کتاب در ۱۳۱۶ قمری در مطبعه مهران جا ده بابعالی به چاپ رسیده و نویسنده در افاده مرام ( مقدمه ) از سلطلان عبد الحمید ثانی ( معروف به سرخ که حکایت خاص خود را دارد ) تشکر کرده است. کتاب منبعی عظیم در خصوص تاریخ ، جغرافی ، علوم طبیعی ، کتابشناسی، علوم اسلامی و اکثر شاخه های علوم انسانی میباشد. نویسنده به چند زبان از جمله فرانسه ، ایتالیا یی ، یونانی و معاصر و باستان و فارسی و عربی احاطه و تسلط کامل داشته است. از کتب وی میتوان به قاموس ادب و کاوه اشاره نمود. این کتاب نفیس به علت اینکه به زبان ترکی هست در ایران بسیار کمیاب بوده و فقط کسانی که به ترکی آشنا هستند میتوانند از ان بهره مند شوند البته ترکی عثمانی با ترکی اذری بسیار فرق دارد مانند عربی مصری با عربی حجازی، و فقط خواص که به ترکی آناتولی یا عثمانی مسلط هستند قادر به استفاده این دانشنامه بسیار مفید میباشند و به شکر الهی این حقیر کم سواد نسخه ای کاملا تمیز و کامل را در اختیار دارم و با تسلطی که بعون الله در زبان اذری دارم در اثر مما رست قادر به استفاده از این دایره المعارف جامع الاطراف تا حدودی میباشم.
منابع :
۱_قاموس الاعلام در شش مجلد چاپ سربی اورجینال ، نسخه ملکی نگارنده حقیر.
۲_ معجم المولفین در ۱۵ جلد اثر عمر رضا کحاله نویسنده معاصر سوری، چاپ بیروت ، نسخه شخصی حقیر.
۳ _ فرهنگ اعلام تاریخ اسلام در دو جلد رحلی اثر تهامی چاپ اول و برنده جایزه کتابسال ۱۳۸۷ نمایشگاه تهران. نسخه ملکی.
۴ _ ACE آذر بایجان سویتسکایا انسکلو. پدیاسی چاپ باکو با خط سیریل . دایره المعارف آذربایجان شوروی. در ده مجلد رحلی ، که به شکر الهی نسخه ای کامل از ان در تعلق حقیر میباشد.
با تشکر از مدیریت و تمامی کارکنان دیکشنری آبادیس و دوستان فرهیخته عضو .
در پناه قرآن و عترت مطهر علیه السلام پاینده و مستدام باشید .
با تشکر


کلمات دیگر: