کلمه جو
صفحه اصلی

قاین

فارسی به انگلیسی

Cain


فرهنگ فارسی

۱ - بخشی است از شهرستان بیرجند محدود از شمال به شهرستان گناباد و تربت حیدریه از مشرق بمرز ایران و افغانستان از مغرب بشهرستان فردوس و از جنوب به بخش حومه و بخش در میان . آب و هوای آن متغیر است . شامل ۵ دهستان و ۲۸۶ قریه است و۶۵ ۴۳۶ تن سکنه دارد محصول شلغم چغندر ارزن جالیز کاری و زعفران شغل اهالی زراعت کسب مالداری کرباس و قالیچه بافی است. ۲- قصبه مرکزی شهرستان بیرجند سر راه شوسه عمومی مشهد - زاهدان جلگه و گرمسیر ۷۶۶۶ تن سکنه ۱۱ رشته قنات آنرا مشروب میسازد محصول زعفران ارزن شلغم و چغندر شغل اهالی زراعت کسب تجارت قالی قالیچه و کرباس بافی .
( اسم ) ۱ - برادر شوهر ۲ - برادر زن .
برادر شوهر . برادر زن

یا قاین ( قایین ) پسر آدم ابوالبشر و حوا . در تورات سفر پیدایش باب چهارم آمده : [ و آدم زن خود حوا را بشناخت و او حامله شد و قائن را زایید و گفت مردی از یهوه حاصل کردم و بار دیگر برادر او هابیل را زایید و هابیل گله بان بود و قائن کارکن زمین بود. پس از مرور ایام واقع شد که قائن هدیه ای از محصول زمین برای خداوند آورد و هابیل نیز از نخست زادگان گله خویش و پیه آنها هدیه آورد و خداوند هابیل و هدیه او را منظور داشت اما قائن و هدیه او را منظور نداشت . پس خشم قائن بشدت افروخته شد و سر خود را بزیر افکند . آنگاه خداوند به قائن گفت : چرا خشمناک شدی و چرا سر خود را بزیر افکندی ? اگر نیکویی میکردی آیا مقبول نمی شدی ? و اگر نیکویی نکرده ای گناه بردر در کمین است و اشتیاق تو دارد اما تو بروی مسلط شوی . و قائن با برادر خود هابیل سخن گفت و واقع شد چون در صحرا بودند . قائن بربرادر خود هابیل برخاست و او را کشت ... ]و در روایات اسلامی این داستان بصور مختلف آمده از جمله نوشته اند : قابیل باخواهر توام خود [ اقلیما ] متولد گردید و پس از وی هابیل و خواهر توامش [ لبودا ] زاده شدند . پس از آنکه آنان بحد بلوغ رسیدند آدم اقلیما را نامزد هابیل کرد و لبودا را نامزد قابیل . قابیل از قبول این امر سرپیچی کرد و گفت : من هرگز در مفارقت خواهر همزادخود اقلیما - که در حسن و جمال یگانه است - از پای ننشینم . سرانجام آدم قابیل و هابیل را گفت که قربان کنند و قربانی هر یک قبول افتد اقلیما او را باشد . قربانی قابیل مورد قبول واقع نشد . این امر خشم او را بیشتر نمود و هابیل را بکشتن تهدید کرد . هابیل گفت : خداوند قربانی را از پرهیزگاران می پذیرد و اگر تو به آهنگ کشتن من دست بکار شوی من دست نگاه میدارم زیرا از خدامیترسم. قابیل همچنان در کمین هابیل بود تا روزی او را بر سر کوهی خفته یافت . سنگی برداشت و او را با ضربه سنگ از پای در آورد . سپس جنازه او را برداشت و حیران و سرگردان باین طرف و آن طرف میکشید و نمیدانست که با آن چه کند ناگاه دو کلاغ پیش چشم او به نزاع مشغول شدند یکی از آن دو دیگری را کشت و بامنقار خویش زمین را گود کرد و لاشه کلاغ مرده را زیر خاک پنهان ساخت . قابیل از مشاهده این صورت درسی فرا گرفت و بدفن جسد برادر پرداخت ( حبیب السیر لغ. ).
( اسم ) ۱ - برادر شوهر ۲ - برادر زن .
قاین رجوع به قاین شود

لغت نامه دهخدا

قاین . [ ی ِ ] (مغولی ، اِ) قائن . برادر شوهر. (آنندراج ). || برادرزن . (آنندراج ).


قاین . [ ی ِ ] (اِخ ) قصبه ٔ مرکزی دهستان بیرجند. سر راه شوسه ٔ عمومی مشهد به زاهدان قرار دارد. جلگه ، گرمسیر. سکنه ٔ آن 5007 تن میباشد. یازده قنات این دهکده رامشروب میکند. محصول عمده ٔ آن زعفران ، ارزن ، تریاک ، شلغم و چغندر است . شغل اهالی زراعت ، کسب ، تجارت قالی ، قالیچه و کرباس بافی . راه اتومبیل رو. این قصبه دارای دو خیابان به نام خیابان خراسان و خیابان خواف و یک فلکه معروف به فلکه ٔ آسایشگاه و دو فلکه در جنوب وباختر دارد. ادارات دولتی : بخشداری ، شهرداری ، نماینده ٔ دادگاه ، شهربانی ، نمایندگی بانک ملی ، کشاورزی ، دارائی ، آمار، ثبت املاک ، دفتر ازدواج و طلاق ، پست و تلگراف و بهداری و یک بیمارستان 30تختخوابی ، سازمان خدمات اجتماعی ، دبیرستان ، دبستان ، راه شوسه ، ژاندارمری . مسجد جامع آن از بناهای قدیمی آن است و دویست باب دکاکین مختلف دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).شهر قائن بسیار قدیمی و دارای قلعه ٔ محکم و استواری است که به نام نعمان کبیر معروف است . (معجم البلدان ). شهر جدید در زمان شاهرخ میرزا بر روی ویرانه های شهر قدیمی و بر روی تپه ٔ کوتاهی به ارتفاع 1443 متر ساخته شده است و از مشهد 402150 متر فاصله دارد. عرض جغرافیائی آن 3553 و طول آن 5910 متر است . قالی این ناحیه در درجه ٔ اول اهمیت است . پشم گوسفندان قاینات در لطافت بر همه ٔ پشمهای دیگر ایران مزیت دارد. شه آباد، بهار، مؤمن آباد، نیم بلوک و شاخن از خره های آن ناحیت است . رجوع به این اسامی شود. نسبت به این شهر قاینی و قایینی آمده است . رجوع به ریحانةالادب شود. تاریخ این شهر را کتابی جداگانه به نام بهارستان است . مؤلف آن آقای آیتی است که چاپ شده است و کتاب دیگری بنام تاریخ ابن حسام در این باره نگارش یافته است .


قاین . [ ی ِ ] (اِخ ) نام پسر حضرت آدم . (منتهی الارب ). رجوع به قایین شود.


قاین. [ ی ِ ] ( مغولی ، اِ ) قائن. برادر شوهر. ( آنندراج ). || برادرزن. ( آنندراج ).

قاین. [ ی ِ ] ( اِخ ) نام پسر حضرت آدم. ( منتهی الارب ). رجوع به قایین شود.

قاین. [ ی ِ ] ( اِخ ) یکی از بخش های پنجگانه شهرستان بیرجند. محدود است از طرف شمال به شهرستان گناباد و تربت حیدریه ، از خاور به مرز ایران و افغانستان. از باختر، به شهرستان فردوس. از جنوب به بخش حومه و بخش درمیان. هوای قاینات در فصول چهارگانه متغیر است بطوری که در دهستانهای زیرکوه و پسکوه هوا گرم وخشک و در دهستان مرکزی و نیم بلوک هوا نسبتاً معتدل و روی هم رفته میتوان مناطق دشت نامید و دهستان پسکوه را جزو مناطق گرمسیری و سایر نقاط آن را جزو مناطق معتدل دانست. آب در تمام مناطق گوارا فقط در دهستان زیرکوه بر اثر املاحی که در بعضی نقاط آن مانند اردکول ، مهدی آباد، کرخت ، آهنگران ، یزدان و مژن آباد مخلوط میشود شور و مالاریائی است. زبان کلیه بخش فارسی ، فقط در قسمتهای مرزی بواسطه مجاورت با افغانستان به زبان افغانی آشنا هستند مذهبشان شیعه و سنی میباشد. این بخش از پنج دهستان به نام دهستان مرکزی ، نیم بلوک ،پسکوه ، زهان و زیرکوه تشکیل شده ، کلیه قراء آن 286و جمع نفوس آن 65436 تن میباشد. محصول عمده آن تریاک ، شلغم ، چغندر، ارزن ، جالیزکاری ، زعفران. شغل مردم آن زراعت و کسب و مالداری ، صنایعدستی زنان کرباس و قالیچه بافی است. راه شوسه مشهد به زاهدان از این بخش عبور مینماید. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

قاین. [ ی ِ ] ( اِخ ) قصبه مرکزی دهستان بیرجند. سر راه شوسه عمومی مشهد به زاهدان قرار دارد. جلگه ، گرمسیر. سکنه آن 5007 تن میباشد. یازده قنات این دهکده رامشروب میکند. محصول عمده آن زعفران ، ارزن ، تریاک ، شلغم و چغندر است. شغل اهالی زراعت ، کسب ، تجارت قالی ، قالیچه و کرباس بافی. راه اتومبیل رو. این قصبه دارای دو خیابان به نام خیابان خراسان و خیابان خواف و یک فلکه معروف به فلکه آسایشگاه و دو فلکه در جنوب وباختر دارد. ادارات دولتی : بخشداری ، شهرداری ، نماینده دادگاه ، شهربانی ، نمایندگی بانک ملی ، کشاورزی ، دارائی ، آمار، ثبت املاک ، دفتر ازدواج و طلاق ، پست و تلگراف و بهداری و یک بیمارستان 30تختخوابی ، سازمان خدمات اجتماعی ، دبیرستان ، دبستان ، راه شوسه ، ژاندارمری. مسجد جامع آن از بناهای قدیمی آن است و دویست باب دکاکین مختلف دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).شهر قائن بسیار قدیمی و دارای قلعه محکم و استواری است که به نام نعمان کبیر معروف است. ( معجم البلدان ). شهر جدید در زمان شاهرخ میرزا بر روی ویرانه های شهر قدیمی و بر روی تپه کوتاهی به ارتفاع 1443 متر ساخته شده است و از مشهد 402150 متر فاصله دارد. عرض جغرافیائی آن 3553 و طول آن 5910 متر است. قالی این ناحیه در درجه اول اهمیت است. پشم گوسفندان قاینات در لطافت بر همه پشمهای دیگر ایران مزیت دارد. شه آباد، بهار، مؤمن آباد، نیم بلوک و شاخن از خره های آن ناحیت است. رجوع به این اسامی شود. نسبت به این شهر قاینی و قایینی آمده است. رجوع به ریحانةالادب شود. تاریخ این شهر را کتابی جداگانه به نام بهارستان است. مؤلف آن آقای آیتی است که چاپ شده است و کتاب دیگری بنام تاریخ ابن حسام در این باره نگارش یافته است.

قاین . [ ی ِ ] (اِخ ) یکی از بخش های پنجگانه ٔ شهرستان بیرجند. محدود است از طرف شمال به شهرستان گناباد و تربت حیدریه ، از خاور به مرز ایران و افغانستان . از باختر، به شهرستان فردوس . از جنوب به بخش حومه و بخش درمیان . هوای قاینات در فصول چهارگانه متغیر است بطوری که در دهستانهای زیرکوه و پسکوه هوا گرم وخشک و در دهستان مرکزی و نیم بلوک هوا نسبتاً معتدل و روی هم رفته میتوان مناطق دشت نامید و دهستان پسکوه را جزو مناطق گرمسیری و سایر نقاط آن را جزو مناطق معتدل دانست . آب در تمام مناطق گوارا فقط در دهستان زیرکوه بر اثر املاحی که در بعضی نقاط آن مانند اردکول ، مهدی آباد، کرخت ، آهنگران ، یزدان و مژن آباد مخلوط میشود شور و مالاریائی است . زبان کلیه ٔ بخش فارسی ، فقط در قسمتهای مرزی بواسطه ٔ مجاورت با افغانستان به زبان افغانی آشنا هستند مذهبشان شیعه و سنی میباشد. این بخش از پنج دهستان به نام دهستان مرکزی ، نیم بلوک ،پسکوه ، زهان و زیرکوه تشکیل شده ، کلیه ٔ قراء آن 286و جمع نفوس آن 65436 تن میباشد. محصول عمده ٔ آن تریاک ، شلغم ، چغندر، ارزن ، جالیزکاری ، زعفران . شغل مردم آن زراعت و کسب و مالداری ، صنایعدستی زنان کرباس و قالیچه بافی است . راه شوسه ٔ مشهد به زاهدان از این بخش عبور مینماید. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


قائن. [ ءِ ]( ترکی ، اِ ) برادر شوهر و برادر زن. ( غیاث اللغة ).

قائن. [ ءِ ] ( اِخ ) قاین. رجوع به قاین شود.

قائن . [ ءِ ] (اِخ ) قاین . رجوع به قاین شود.


قائن . [ ءِ ](ترکی ، اِ) برادر شوهر و برادر زن . (غیاث اللغة).


دانشنامه عمومی

نام شهری است در خراسان. شهرتش به زعفران و زرشک است. مسجدی تاریخی دارد. ناصرخسرو از آن به نیکی یاد کرده. خواجه نصیر سال ها در آن زندگی کرده و کتاب اخلاق ناصری را به حاکم آن تقدیم نموده و همسری قاینی گزید. قاین امیر نشین ایالت قهستان بوده است. مقبره بزرگمهر در این شهر واقع است.


قاین یا قائِن یکی از شهرهای استان خراسان جنوبی و مرکز شهرستان قائنات در ایران است. قائن دومین شهر بزرگ خراسان جنوبی می باشدقائن به خاطر زعفران و زرشک مرغوب آن دارای شهرت جهانی است.شهر قائن که در گذشته دارای برج و بارو، کهن دژ، خندق و ارگ بوده، به همراه تون (فردوس امروزی) از شهرهای مهم و مرکز ایالت قهستان بزرگ بوده است. بر اساس آثار تاریخی موجود قائن یکی از قدیمی ترین زیستگاه های بشر در کشور است.
زعفران
زرشک
بادام
عناب
پسته
آلو بخارا
بر اساس آخرین یافته های باستان شناسی سابقه سکونت در شهر قائن به دوران پارینه سنگی میانی (حدود ۳۰ هزار سال قبل) می رسد.بر اثر حفاری های باستان شناسی هیئت آمریکایی در غار خونیک در جنوب این شهر، تعدادی دست افزارهای سنگی مربوط به دوران پارینه سنگی میانی در این غار به دست آمد که از لحاظ مطالعات باستان شناسی و انسان شناسی بسیار حائز اهمیت است. همچنین وجود تعداد زیادی تپه های باستانی در اطراف شهر قائن که بر اساس مشاهدات اولیه از دوران پیش از تاریخ دارای آثار و نشانه هایی است که قدمت طولانی سکونت در این منطقه از کشور ایران را اثبات کرده است.
نقل است که شهر قائن را کی لهراسپ پدر گشتاسب ساخته است. مارکوپولو در سفرنامه خود از این ناحیه به نام «تونوکاین» نام برده است که این نام از نام دو شهر بزرگ ایالت قهستان که تون (فردوس امروزی) و قائن باشند گرفته شده است. همچنین در سال ۴۴۴ هـ. ق ناصرخسرو قبادیانی از این شهر دیدن کرده و از استحکامات شهر و مسجد جامع آن یاد کرده است. ایالت قهستان، هم زمان با ورود اعراب به ایران، پناهگاه زرتشتیانی بود که به آن پناه آورده بودند. حمدالله مستوفی، در قرن هشتم هجری از مرکزیت قائن نسبت به آبادی های دیگر قهستان، و همچنین از فراوانی زعفران و میوه آن گزارش داده است. یکی از مهم ترین آثار تاریخی قائن، مسجد جامع آن است که از بناهای قرن هشتم هجری می باشد.
قائن در عصر زمامداران ساسانیان نیز از مراکز مهم قدرت و از معدود شهرهای استراتژیک ایران به شمار می آمده است.

قائن (ابهام زدایی). قائن:نام شهری در خراسان جنوبی
شهرستان قائنات: شهرستانی در ایران
قابیل

دانشنامه آزاد فارسی

قائن
شهری در استان خراسان جنوبی، و مرکز اداری شهرستان قائنات، با ارتفاع ۱,۴۴۰ متر. در دشتی در ۷۵۳کیلومتری شرق جنوبی تهران و ۲۸۸کیلومتری جنوب مشهد، سر راه گناباد به بیرجند، قرار دارد. اقلیم آن معتدل و خشک و جمعیت آن ۳۴,۴۶۵ نفر است (۱۳۸۵). قائن از شهرهای قدیم ایران است و دارای مسجد جامع و نیز قلعۀ مستحکمی بوده که هنوز پابرجاست. ناصرخسرو قبادیانی در ۴۳۱ش از قائن دیدن کرده و استحکام آن شهر را ستوده است. حمدالله مستوفی در قرن ۸ق، آن را مرکز قهستان دانسته و مارکوپولو، سیاح ونیزی، از آن به نام های تون و کاین یاد کرده است. شهر امروزی قائن در زمان شاهرخ تیموری در محل شهر قدیم ساخته شده و تا یکی دو قرن پیش تابع شهرستان بیرجند بود.


کلمات دیگر: