کلمه جو
صفحه اصلی

کاخ چرخاب

دانشنامه عمومی

نبو
باستان شناسان معتقدند کاخ چرخاب اثر ناقصی است که هرگز مسکونی نشد. ساخت این کاخ به فرمان کورش بزرگ آغاز شد و احتمالاً با مرگ او ناتمام ماند. بخشی از دروازه شاهی این کاخ که ناتمام مانده برخلاف تالار اصلی با لعابی از جنس سیلیس کف سازی شده است. ۱۰ پایه ستون کوچک در تالار اصلی کاخ پیدا شده است که شبیه پایه ستون های پاسارگاد هستند.
مختصات: ۲۹°۱۵′۲۷٫۷۱۷۱″ شمالی ۰۵۱°۱۱′۱۸٫۷۶۶۰″ شرقی / ۲۹٫۲۵۷۶۹۹۱۹۴°شمالی ۵۱٫۱۸۸۵۴۶۱۱۱°شرقی / 29.257699194; 51.188546111کاخ چرخاب اثری باستانی از دوره هخامنشیان در یک کیلومتری جنوب غرب برازجان و ۶۵ کیلومتری شهر بوشهر است. کاخ چرخاب از کاخ های زمستانی کوروش بزرگ بوده است و همراه کاخ سنگ سیاه و کاخ بردک سیاه کاخ های سه گانهٔ هخامنشی این منظقه را تشکیل می دهند. این کاخ را که در فاصله ۷۰ کیلومتری خلیج فارس قرار دارد به عنوان اصلی ترین سند معماری برای اثبات اینکه خلیج فارس از دوران باستان متعلق به ایرانیان بوده است می شناسند. در این محوطه باستانی یک لوح تاریخی به خط پارسی باستان در رابطه با کنترل هخامنشیان بر خلیج فارس کشف شده است.در اطراف این اثر تاریخی فنس کشی انجام گرفته و جهت مواظبت از آفتاب و باران های شدید پاییزی منطقه، به وسیله ورقهای پلیتی تا حدودی مسقف شده است. با این وجد در هنگام فصل پاییز و زمستان و بارش های شدید باران محوطه این کاخ به زیر سیل می رود و همین امر باعث آسیب به این اثر ارزشمند ملی شده است. .
کاخ هخامنشی چرخاب و شهر تائوکه{توکا} والترهینتس، ایران شناس آلمانی در کتاب خود به نام داریوش و ایرانیان (تاریخ فرهنگ و تمدن هخامنشیان)دربارهٔ این کاخ می گوید: «در ماه مهٔ ۱۹۷۱ میلادی در اثر سیلی ناگهانی در نزدیکی برازجان امروزی در نخلستانی ستون پایه هایی از مرمر روشن و تیره به سطح زمین آمدند. باستان شناسان ایرانی به سرپرستی علی اکبر سرافراز بی درنگ ۱۲ ستون پایهٔ کاخ اختصاصیِ را از زیر خاک بیرون آوردند، که روزگاری بر رویشان ستون هایی چوبی قرار داشته اند. دیوارهای گلی کلفت و همچنین کفِ کاخ سفیدکاری شده بودند. استفاده از مرمر روشن و تیره و سطح چهارگوش نشان می دهند که این ساختمان از زیر خاک بیرون آمده، کار کوروش بزرگ است. استرابون جغرافیدان دوران باستان، از کاخ هخامنشی در تااوکه یاد می کند. این آبادی را که در الواح خزانهٔ دربار داریوش به صورت توکا آمده است، سِرماکس مالوان تیزبینانه با برازجان امروزی یکی دانسته است.»


کلمات دیگر: