کلمه جو
صفحه اصلی

بلوار کشاورز

دانشنامه عمومی

بلوار کشاورز (نام پیشین: بلوار الیزابت) بلواری شرقی - غربی در منطقه ۶ شهرداری تهران است. علت نام گذاری این خیابان به بلوار کشاورز، مجاورت ساختمان پیشین وزارت کشاورزی ایران با آن است.ساختمان مورد اشاره هم اکنون ساختمان قوه قضاییه است .
نام پیشین: بلوار الیزابت
این بلوار که پیشتر به نام بلوار الیزابت دوم نامیده می شد، در زمان گذشته یکی از تفرجگاه های شهر تهران بوده است . طوری که در ساعت های پایانی روز و روزهای تعطیل، بسیاری از شهروندان از این بلوار به عنوان محل گذران اوقات فراغت و تفریح استفاده می کردند. در میانه این بلوار نهری روان است که به رودخانه کرج شهرت دارد. نهر کرج در واقع رودخانه ای بود که از رودخانه کرج منشعب می گردید و به سمت اراضی بهجت آباد می رفت و از این اراضی به سمت دارالخلافه تهران امتداد می یافت. آب این نهر برای کشاورزی و جهت آب شرب منازل در تهران قدیم استفاده می شده است. تا قبل از لوله کشی تهران این نهر نقش عمده ای در تأمین آب تهران داشت. موقعیت جغرافیایی نهر کرج منطبق بر بلوار کشاورز کنونی است.
ازسال ۱۳۹۱ که تلاش ها برای ثبت ملی این بلوار آغاز شد تا امروز که این بلوار در فهرست آثار ملی ثبت شده است، بارها اخبار متفاوتی دربارهٔ آن منتشر شده است. اما خبر احتمال گذر مسیر اتوبوس های تندرو ( BRT ) از این محور گویا نقطه ای شد تا وضع ثبت ملی این بلوار مشخص شود تا راه بر دست اندازی ها به آن بسته شود. ۲۸ شهریور ماه سال ۱۳۹۴ بالاخره بلوار کشاورز در فهرست آثار ملی ثبت شد تا راه ها برای تخریب این بلوار توسط شهرداری تهران بسته شود.
این بلوار از میدان ولی عصر در شرق آغاز و به خیابان دکتر قریب در غرب ختم می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

بُلوارِ کشاورز
حد فاصل خیابان کارگر شمالی و میدان ولی عصر در تهران. از اراضی باغ جلالیه بود. در ۱۳۰۷ش، برای انتقال آب رودخانۀ کرج به تهران، نهری در آن جا حفر شد که به آبْ کرج شهرت یافت. زمین های اطراف آبْ کرج سرسبز و پردرخت و از گردشگاه های مردم تهران بود. در اواخر دهۀ ۱۳۳۰ش، بلوار زیبایی در کنارۀ نهر آب کرج احداث و دو طرف آن خیابان بندی شد و با سفر ملکه الیزابت دوم به ایران، در ۱۳۳۹ بلوار الیزابت نام گذاری شد. با دایر شدن سینما بلوار کنونی، هتل الیزابت (بلوار کنونی) و چند رستوران، ازجمله لابیرنت و شاندرمن، و مغازه های گوناگون؛ احداث بیمارستان های امریکایی (ساسان کنونی)، آریا، و پارس؛ مجتمع مسکونی سامان؛ دفتر مجلۀ خواندنی ها، بنیاد فرهنگ ایران، و انجمن قلم ایران؛ بنیاد نیشابور، و انتشارات یزدان؛ احداث پارک لاله که درِ اصلی آن به بلوار باز می شود، تأسیس سفارت هند در خیابان صبا (از انشعابات آن)، سازمان جلب سیاحان ایران (سازمان مراکز ایرانگردی و جهانگردی بعدی) و وزارت کشاورزی، به یکی از خیابان های مهم تهران تبدیل شد. خیابان های شانزده آذر، فلسطین و وصال شیرازی آن را به خیابان های طالقانی و انقلاب اسلامی متصل می کنند. به توسط خیابان های حجاب و فلسطین به خیابان فاطمی و به وسیلۀ میدان ولی عصر به خیابان کریم خان زند متصل می شود. کوچۀ جلالیه بازماندۀ نام قدیمی محله است. بلوار الیزابت پس از پیروزی انقلاب اسلامی به بلوار کشاورز تغییر نام داد.


کلمات دیگر: