کلمه جو
صفحه اصلی

تیوفراستوس

دانشنامه آزاد فارسی

تِئوفِراسْتوس (ح ۳۷۲ـ۲۸۷پ م)(Theophrastus)
تِئوفِراسْتوس
فیلسوف و گیاه شناس یونانی، متولد اِرِسوس۱، واقع در جزیرۀ لِسبوس۲. در آتن نزد ارسطو درس خواند و شاگرد وفادار او شد. هنگامی که ارسطو در ۳۲۳پ م در خالکیس۳ کنج عزلت گزید، تئوفراستوس در مقام رئیس مدرسۀ مشّاییان۴، در لوکایون (لیسه)۵، جانشین ارسطو شد. تئوفراستوس ۳۵ سال در لوکایون تدریس کرد، و مدرسه در این مدت از توفیق عظیمی برخوردار بود؛ در دوره ای، مدرسه ۲هزار شاگرد داشت. تئوفراستوس دربارۀ منطق، شعر، مابعدالطبیعه و هر حوزۀ تحقیق دیگری که در زمانه اش وجود داشت مطالبی نوشت؛ اما بسیاری از رساله هایش ناپدید شده اند. او برای ترویج علم نیز تلاش بسیار کرد. در کتاب های او با عناوین تاریخ گیاهان۶ و سبب شناسی گیاهان۷، نخستین شیوۀ جامع و دقیقِ پرداختن به علم گیاه شناسی عرضه شده است. این آثار در سراسر قرون وسطا به صورت دقیق ترین و قاطع ترین آثار در این رشته باقی ماند. آثار دیگرش عبارت اند از: بخش هایی از تاریخ طبیعیات۸؛ نُه رسالۀ علمی، ازجمله دربارۀ سنگ ها۹، دربارۀ آتش۱۰ و دربارۀ بادها۱۱؛ و کتابی حاوی ۳۰ شرح اخلاقی به نام خصلت ها۱۲ که در هریک از آن ها شخصیتی از نوعی معیّن ـ از قبیل آدم پرحرف، آدم خسیس و آدم خودستا ـ به اختصار توصیف شده است. بسیاری از نویسندگان قرن های ۱۷ و ۱۸، به ویژه ژان دو لا برویِر۱۳، مقاله نویس فرانسوی و سِر توماس اُوِربری۱۴ و ساموئل باتلر۱۵، نویسندگان انگلیسی، سبک و سیاق طبقه بندی خصلت ها را سرمشق کار خود قرار داده اند.EressosLesbosChalcisPeripateticsLyceumHistory of PlantsEtiology of PlantsOn StonesOn FireOn WindsCharactersJean de la BruyèreSir Thomas OverburySamuel Butler

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تِئوفْراسْتوس (در متون اسلامی: ثاوفراسطوس)، فیلسوف یونانی (ح ۳۷۲/۳۷۳- ح ۲۸۸ق م) می باشد.
او در اِرْسوس واقع در جزیرۀ لِسْبوس زاده شد، به قصد فراگیری دانش به آتن رفت، سالیان درازی را به شاگردی ارسطو گذراند و در میان شاگردان او به جایی رسید که در ۳۲۳ق م پس از مرگ این فیلسوف، جانشین وی در لوکئوم، و عهده دار ریاست مکتب مشّاء گردید.گفته اند که در آغاز نام او تورتاموس۲ بود و بعدها، به سبب نفوذ سخن و شیرینی گفتارش، ارسطو وی را تئوفراستوس (سخنگوی الٰهی) لقب داد.تئوفراستوس به احتمال قوی ارسطو را پس از ۳۴۸ق م در سفر به شهرهای آسوس، لسبوس و مقدونیه تا زمان بازگشت به آتن در ۳۳۵ق م همراهی کرده است.پس از مرگ تئوفراستوس، شاگردش استراتو از لامْپْساکوس جانشین او شد.
نام و تولد
نام وی در منابع اسلامی به صورت ثاوفرسطیس و ثاوفریسطس و ثافرطوس و ثافرطیس نیز آمده است. در ۳۷۲ ق م در ارسوس ، شهری در جزیره لِسبوس، به دنیا آمد.
دوران تحصیل
در جوانی به آتن رفت و به روایتی مدتی شاگرد افلاطون شد. سپس به شاگردی ارسطو در آمد و در ۳۴۲ ق م همراه او به مقدونیه رفت.پس از بازگشت ارسطو به آتن در ۳۳۵ ق م، با او همخانه شد و در مدرسه او به تحصیل پرداخت.
جانشینی ارسطو
...


کلمات دیگر: