کلمه جو
صفحه اصلی

شقایق نعمانی

مترادف و متضاد

windflower (اسم)
لاله نعمان، شقایق نعمانی

فرهنگ فارسی

گیاهی است علفی و پایا به ارتفاع ده تا چهل سانتی متر از تیره آلاله ها که در چمنزار ها در غالب نقاط بحر الرومی و آسیای صغیر و آسیای غربی و مرکزی میروید .

لغت نامه دهخدا

شقایق نعمانی. [ ش َ ی ِ ق ِ ن ُ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) گیاهی است علفی و پایا به ارتفاع ده تا چهل سانتیمتر از تیره آلاله ها که در چمنزارها در غالب نقاط بحرالرومی و آسیای صغیر و آسیای مرکزی میروید. برگهایش دارای بریدگیهای بسیار و گلش منفرد زیبا، برنگ بنفش مایل به قرمز است. ساقه و برگ و دمگل و همچنین سطح خارجی پوشش گل آن از تارهای ظریف و نازک و فراوان پوشیده میباشد. قسمت مورد استفاده این گیاه برگ و گلهای تازه آن است. در شقایق نعمانی ماده ای بنام آنمونین موجود است که سمی است. از مواد مستخرج از شقایق نعمانی و همچنین انساج خود گیاه بعنوان قاعده آور و مسکن دردهای رحمی و سیاه سرفه و تنگی نفس وتعدیل کننده تحریکات عصبی استفاده میکنند. شقایق النعمان. لاله حمرا. لاله سرخ. گلنجیک چیچکی. الشقار. الشقاری. هوایه. شقیق النعمان. سکبه حمرا. انامونی.
توضیح : این گیاه با شقایق نباید اشتباه شود زیرا از دو تیره جداگانه اند و با هم هیچ نسبتی ندارند. ( فرهنگ فارسی معین ). و رجوع به شقایق و شقائق النعمان و کارآموزی داروسازی ص 189 و 190 و گیاه شناسی گل گلاب ص 199 شود.
- شقایق نعمانی وحشی ؛ یکی از گونه های شقایق نعمانی است. ( فرهنگ فارسی معین ).

دانشنامه عمومی

شقایق نعمانی (سرده). Anemoclema (Franch.) W. T. WangAnemonastrum HolubAnemonidium (Spach) HolubAnetilla GalushkoArsenjevia Starod.Eriocapitella NakaiJurtsevia Á. & D. LöveProbable synonyms:Barneoudia Gayجگرواش Mill.Knowltonia Salisb.Miyakea Miyabe & Tatew.Oreithales Schltdl.پولساتیلا Mill.Sources: GRIN, ING, FNA
آنمون تاجدار Anemone coronaria
آنمون ژاپنی Anemone hupehensis
آنمون قفقازی Anemone caucasica
شقایق نعمان آمریکایی Anemone nemorosa
Anemone afghanica
Anemone alaschanica
Anemone altaica
Anemone amurensis
Anemone anemonoides
Anemone angustiloba
Anemone antucensis
Anemone apennina
Anemone assisbrasiliana
Anemone autanensis
Anemone baicalensis
Anemone baissunensis
Anemone baldensis
Anemone begoniifolia
Anemone berlandieri
Anemone biflora
Anemone blanda
Anemone bracteata
Anemone brecklei
Anemone brevistyla
Anemone brevistylis
Anemone bucharica
Anemone caerulea
Anemone caffra
Anemone canadensis
Anemone caroliniana
Anemone cathayensis
Anemone chapaensis
Anemone coelestina
Anemone cordata
Anemone crassifolia
Anemone cylindrica
Anemone daucifolia
Anemone davidii
Anemone debilis
Anemone decapetala
Anemone delavayi
Anemone deltoidea
Anemone demissa
Anemone devinensis
Anemone dichotoma
Anemone drummondii
Anemone edwardsiana
Anemone elongata
Anemone erythrophylla
Anemone exigua
Anemone fanninii
Anemone filia
Anemone filisecta
Anemone flaccida
Anemone flexuosissima
Anemone fulingensis
Anemone fuscopurpurea
Anemone geum
Anemone gokayamensis
Anemone griffithii
Anemone halleri
Anemone helleborifolia
Anemone hemsleyi
Anemone hepatica
Anemone hepaticifolia
Anemone hokouensis
Anemone hortensis
Anemone howellii
Anemone imbricata
Anemone jamesonii
Anemone juzepczukii
Anemone keiskeana
Anemone koraiensis
Anemone korzhinskyi
Anemone laceratoincisa
'Anemone lancifolia
Anemone lipsiensis
Anemone lithophila
Anemone lowariensis
Anemone lyallii
Anemone mexicana
شقایق نعمانی، آنمون (نام علمی: Anemone) نام یک سرده از گیاهان گلدار است.
سه گل لاله، شقایق و شقایق نعمانی گل های کاملاً متفاوتی هستند و با وجود شباهت در قرمزی رنگ گلبرگ ها و سیاه بودن مرکز گل نباید با یکدیگر اشتباه گرفته شوند. مترجمان اروپایی شعرای شرقی شقایق نعمانی را anemone (آنه مون) ترجمه کرده اند، این امر شاید به سبب شباهت صوتی این دو کلمه بوده است اما یکی دانستن این گیاه با شقایق خطاست، زیرا شقایق (نام علمی: Papaver)، متعلق به خانوادهٔ کوکناریان یا شقایقیان (نام علمی: papaverces) است در صورتی که anemone به خانوادهٔ آلاله تعلق دارد.
زکریا قزوینی در عجایب المخلوقات می گوید که شقایق النعمان نامی است که پادشاه حیره نعمان بن منذر بدین گل که به فارسی گل لاله (نام علمی: tulipe) نامیده می شود، داده است. از سوی دیگر فرهنگ نویسان فارسی تحت نام لاله این گونه می نویسند که: لاله هر گل خودرو و خصوصاً لالهٔ نعمان داغدار که چند نوع است، کوهی و صحرایی و دلسوخته و شقایق و ختایی و خودروی با رنگ های گوناگون است.

دانشنامه آزاد فارسی

شقایق نعمانی (anemone)
گیاهی گل دار، پایا، با ریشۀ ضخیم و غده ای و متورّم، متعلق به تیرۀ آلاله. در نواحی معتدل شمالی، به ویژه در مناطق جنگلی، یافت می شود. کاسۀ این گیاه دارای پنج تا پانزده کاسبرگ است. کاسبرگهای رنگی آن حشرات را جلب می کند. (جنس شقایق نعمانی Anemone، تیرۀ آلالگان). از این جنس در ایران شش گونه یافت می شود. رنگ شقایق نعمانی باغی (Anemone coronaria) آبی ، ارغوانی، قرمز، یا سفید است. شقایق جنگلی آسیایی (پولساتیلا) (Anemone nemorosa) در سایۀ درختان جنگلی می روید و در بهار گل می دهد. گیاه جگرواش (Hepatica nobilis)، که زمانی در جنس شقایق نعمانی (Anemone)طبقه بندی شده بود، در کوه های آلپ فراوان است. شقایق نعمانی کاذب را اکنون در جنسی جداگانه قرار داده اند. شقایق نعمانی اثر آرام کنندۀ دردهای رحمی و ورم بیضه دارد. برای کاهش دردهای قاعدگی و تنظیم آن، و به منظور درمان آسم، سیاه سرفه، و دردهای عصبی نیز مصرف می شود.


کلمات دیگر: