کلمه جو
صفحه اصلی

حسن لاهیجی

فرهنگ فارسی

ابن عبدالرزاق بن علی بن حسین گیلانی لاهیجی قمی پدرش از حکما و فلاسفه بنام ایران در سده یازدهم بود و فیاض تخلص داشت

لغت نامه دهخدا

حسن لاهیجی. [ ح َ س َ ن ِ ] ( اِخ ) ابن عبدالرزاق بن علی بن حسین گیلانی لاهیجی قمی. پدرش از حکما و فلاسفه بنام ایران در سده یازدهم هجری بوده و فیاض تخلص داشته است. حسن و برادرش ابراهیم فرزندان فیاض نیز از علما بوده اند. حسن در قم به سال 1121 هَ. ق. درگذشت و نزدیک «شیخان » دفن شد و اکنون قبر وی در میان خیابان واقع شده است. او راست : «شمع الیقین » و «ربط الحکمه » و «آئینه حکمت » و جز آن. ( ذریعه ج 9 ص 245 بنام حسن گیلانی ) ( ریحانة الادب ) ( تذکره نصرآبادی ص 157 ).

دانشنامه عمومی

میرزا حسن لاهیجی(متوفی: 1121 هجری قمری) ملقب به کاشفی، فرزند بزرگ ملا عبدالرزاق لاهیجی و از بزرگترین دانشمندان عصر صفوی است. از جمله آثار وی در زمینه حکمت اسلامی می توان به ظواهر الحکم،آئینه حکمت اشاره کرد.
آیینه حکمت
ابطال تناسخ
اثبات رجعت
اصول دین
جمال الصالحین
رساله در حدوث و قدم
روایع الحکمه
شمع یقین و آیینه دین
شرح صحیفه سجادیه
سر مخزون
به گفته رضا استادی ، تاریخ دقیق تولد وی معلوم نیست ولی می توان به گفته آقابزرگ تهرانی اعتماد کرد و تاریخ تولد میرزا حسن را حدود 1045 هجری قمری دانست. میرزا حسن لاهیجی در خانواده ای حکمی و مذهبی دیده به جهان گشود. وی به گفته سید جلال الدین آ آشتیانی فرزند بزرگ ملا عبدالرزاق لاهیجی، داماد ملاصدرای شیرازی و از بزرگترین شاگردان وی است. به نظر می رسد که در قم زاده شده است و پس از شاگردی نزد پدرش، برا ادامه تحصیلات به نجف رفته است.
از استادان وی فقط نام ملا عبدالرزاق لاهیجی یعنی پدرش شناخته شده است و کس دیگری شناخته شده نیست. در میان شاگردان وی، رضا استادی به دونفر به صورت احتمالی اشاره کرده است. یکی میر عبدالرحمان قمی و دیگری حزین لاهیجی است.
میرزا حسن دارای آثار بسیاری است. در میان آثار وی می توان به موارد زیر اشاره کرد:


کلمات دیگر: