کلمه جو
صفحه اصلی

ویلیام والاس

دانشنامه عمومی

ویلیام والاس (به انگلیسی: William Wallace) (زاده ۱۲۷۲ - درگذشته ۲۳ اوت ۱۳۰۵) از شوالیه ها و ملاکان اسکاتلندی بود که به خاطر رهبری مقاومت اسکاتلندی ها در جریان جنگ استقلال اسکاتلند معروفیت یافته و امروزه در اسکاتلند از او به عنوان یک میهن پرست و قهرمان ملی یاد می شود.
http://en.wikipedia.org/wiki/William_Wallace
ویلیام والاس در روستای ایرشایر در اسکاتلند به دنیا آمد در آن روزها شاه الکساندر سوم بیش از ۲۰ سال بود که بر این سرزمین فرمانروایی می کرد. سبک و سیاق او در فرمانروایی به گونه ای بود که ثبات اقتصادی و آشتی را برقرار و سلطه طلبی همیشگی انگلیسی ها را به راحتی دفع کرده بود. در سال ۱۲۸۶ الکساندر در حین سوارکاری از اسبش به زمین افتاد و جان سپرد و بزرگان اسکاتلند، نوه ۴ساله او به نام «مارگارت» -که امروز از او با عنوان «بانوی نروژ» یاد می شود- را به عنوان ملکه اسکاتلند اعلام کردند و مقرر شد تا رسیدن او به سن قانونی، رایزن های پدربزرگ فقیدش اداره مملکت را به عهده گیرند)(فیلم شجاع دل بر اساس زندگی ویلیام والاس و به کارگردانی مل گیبسون در سال ۱۹۹۵ ساخته شده است)مارگارت در سال ۱۲۹۰ در حالی که ۸ ساله بود طی سفری از نروژ به سوی اسکاتلند بیمار شد و جان داد. لردهای اسکاتلند برای جلوگیری از ایجاد بی نظمی و آشوب تصمیم به برپایی حکومتی مستقل برای اسکاتلند گرفتند و بدین منظور از شاه ادوارد اول به واسطه حکومت موفقش دعوت کردند تا برای دستیابی به این هدف راهنمایی شان کند اما وقتی برای استقبال او رفتند با ارتش عظیمی از انگلستان روبه رو شدند و بدین ترتیب چیرگی انگلیسی ها بر سرزمین اسکاتلند آغاز شد.
ویلیام والاس در چنین شرایطی دوران کودکی خود را گذراند و با کینه انگلیسی ها بزرگ شد. بر پایه افسانه های محلی ایرشایر والاس اولین بار بر سر ماهیگیری با سربازان انگلیسی درگیر شد که در نتیجه آن دو تن از نظامیان انگلیسی را به قتل رساند و مقام های انگلیسی بی درنگ دستور دستگیری او را صادر کردند. بسیاری این رویداد را ناشی از کینه عمیق والاس از انگلیسی هایی می دانستند که در سال ۱۲۹۱ پدر و برادر بزرگ تر او را کشته بودند. کشته شدن نامزد والاس به دست انگلیسی ها خشم والاس را برمی انگیزد.
در ۱۱ سپتامبر ۱۲۹۷ والاس که به سپاه شورشی های «آندره دو مورای» پیوسته بود در نبرد «استرلینگ بریج» به پیروزی گسترده ای دست یافت و سربازان «دوماری» که از داشتن فرمانده ای چون «والاس» سرمست بودند به راحتی بر ۳۰۰ سواره نظام و ۱۰ هزار پیاده نظام انگلیسی چیره شدند. یک سال بعد در ۲۵ ژوئن، ۱۲۹۸ نبردی دیگر به نام «فالکیرک» رخ داد و «والاس» توانست از دام ارتش انگلستان به سلامت بگریزد.


کلمات دیگر: