کلمه جو
صفحه اصلی

علوم خفیه

دانشنامه عمومی

علوم خَفیّه یا علوم غریبه یکی از دو شاخهٔ «علوم» در تقسیمات قدیمی دانش ها در نظام آموزش مدارس اسلامی بوده است.شاخهٔ دیگر، یعنی علوم جَلیّه، به طب و منطق و هندسه و غیره مربوط است قوانین مشخصی داشت و در کتاب ها نوشته و در مکاتب تدریس می شد، ولی علوم خفیه - که علوم غریبه نیز نامیده می شوند - به نیروهای مافوق طبیعت می پردازد و اسرار آن در نزد عالمانش پنهان می ماند. اگرچه نمی توان علوم خفیه و علوم جلیّه را به ترتیب به همان متافیزیک و فیزیک ارسطویی ترجمه کرد، اما مشابهت بسیاری بین چنین تقسیم بندیهایی وجود دارد.
خمسهٔ مُحتجبه (کیمیا · لیمیا · هیمیا · سیمیا · ریمیا)
خواص شناسی (خواص اسماءالله · خواص آیات و سوره ها · خواص ادعیه · حرز · خواص اوراد و اذکار و ختومات · خواص تعاویذ و رُقی · خواص حروف و جُمَل و اشکال · خواص الاشیاء · خواص طبع ها)
جفر · رمل · عددشناسی · علم اوفاق · تفأل · استخاره · علم الاعضاء · علم الاکتاف · وهم و دم · قیافه شناسی · کف بینی · ستاره بینی · ملاحم · تعبیر خواب · هیپنوتیزم · مانیه تیزم · تلقین به نفس · تله پاتی · تخلیه روح · روشن بینی
باور اکثریت دانشمندان امروزی بر این است که توضیحات و ادعاهای نهان شناسی یا همان علوم خفیه با علم امروزین سازگاری ندارد و از راه های علمی بر مبنای روش علمی اثبات پذیر نیست. به عبارت دیگر علم امروزی تماماً در زمرهٔ علوم جلیّه می گنجد.
علوم و فنونی مثل طالع بینی، جفر (علم الحروف) و رمل (علم نقطه) (احضار جن)(کارگشایی)(بخت گشایی)(طلب فرزند) (محبت) (طلسمات و جادو) در رابطه با علوم شکل گرفتند و استفاده می شوند.
کلیه شاخه های علوم غریبه در کتب شیعه به ۳۴ شاخه به قرار زیر تقسیم می شود:


کلمات دیگر: