کلمه جو
صفحه اصلی

نوار ظرفیت

فرهنگ فارسی


دانشنامه عمومی

نوار ظرفیت در جامدات به بیشترین انرژی الکترون ها در صفر مطلق اشاره دارد. در نیمه رساناها و نارساناها نواری با انرژی بالاتر وجود دارد که به آن نوار رسانش می گویند و توسط نوار ممنوعه از نوار ظرفیت جدا می شود. در شبه فلزات نوار ممنوعه وجود ندارد. در واقع فاصله ای بین نوار ظرفیت و نوار رسانش موجود نیست.
علت کم بودن هدایت الکتریکی در نارساناها و نیمه رساناها به خصوصیات باند رسانش آنها برمی گردد. در این مواد باند رسانش به طور کامل پر شده است و هیچ فضای خالی (یا سطح انرژی اشغال نشده) وجود ندارد. در نتیجه هنگام اعمال میدان الکتریکی، الکترونها نمی توانند شتاب گرفته و با افزایش انرژی خود شروع به حرکت کنند.
در نیمه رساناها گاه هدایت الکتریکی دیده می شود. علت این است که تعدادی از الکترون های نوار ظرفیت آن قدر انرژی بدست می آورند (مثلاً انرژی حرارتی) که می توانند از نوار ممنوعه عبور کرده و به نوار رسانش بروند. در این حالت هم الکترون هایی که در نوار رسانش هستند و هم حفره هایی که در نوار ظرفیت ایجاد شده اند می توانند باعث هدایت الکتریکی شوند. در فلزات باند ظرفیت کاملاً پر نشده و الکترون ها می توانند به راحتی حرکت کنند.
یکی دیگر از مواردی که باعث می شود که مواد رسانا، نارسانا و یا نیمه رسانا باشند ضخامت نوار ممنوعه است.

فرهنگستان زبان و ادب

{valence band} [شیمی، فیزیک] بالاترین نوار انرژی در جسم بلوری نیم رسانا یا جسم عایق که با الکترون ها اشغال شده باشد


کلمات دیگر: