کلمه جو
صفحه اصلی

شبه علم

مترادف و متضاد

pseudoscience (اسم)
شبه علم

دانشنامه عمومی

شبه علم (انگلیسی: Pseudoscience) به ادّعاها، باورها، یا کارهایی گفته می شود که به غلط با عنوان علم ارائه داده می شوند، ولی بر پایهٔ روش علمی نیستند. طب سنتی (کلیه درمان های جایگزین)، خلقت گرایی و طراحی هوشمند، پیدایش بشقاب پرندهها، طالع بینی، کف بینی، فال قهوه، ستاره بینی، و انرژی درمانی نمونه هایی از شبه علم هستند. شبه علم، خوراک نوشتاری بسیاری از مطبوعات عامه پسند موسوم به مجلات زرد را می سازد.
اشتباهات شناختی رایج از تجربیات شخصی
پوشش نادرست رسانه های جمعی.
عوامل اجتماعی فرهنگی.
آموزش علمی ضعیف یا نادرست.
تاریخچه شبه علم مطالعه روی تئوریهای شبه علمی در طول زمان می باشد. شبه علم عقایدی است که خود را به جای علم معرفی می کنند، در حالی که معیارهای کافی برای علم واقعی بودن را ندارند.تشخیص دادن میان علم و شبه علم گاهی اوقات بسیار سخت می باشد. یک پیشنهاد برای تمایز بین این دو، معیار جعلی است، که بیشتر به کارل پوپر فیلسوف مربوط می شود. در تاریخچه علم و شبه علم ممکن است تمایز بین این دو بسیار دشوار باشد، زیرا بعضی از علوم مشتقی از شبه علم ها هستند. به عنوان مثالی برای این دگرگونی می توان به علم شیمی اشاره کرد، که خاستگاه آن در مطالعات کیمیاگری شبه علم یا پیش-علم ریشه دارد.
تنوع بسیار گسترده ی شبه علم باعث سردرگمی بیشتر در تاریخچه ی علم می گردد. ریشه برخی از شبه علوم امروزی همانند ستاره شناسی و طب سوزنی به قبل از عصر علمی برمی گردد. بقیه به عنوان بخشی از ایدئولوژی گسترش یافته اند، مانند لیسنکوئیسم و یا پاسخی برای تهدیدات ایدئولوژی. مثالهایی برای این روند ایدئولوژی، به وجود آمدن علم و طراحی هوشمندانه است که در پاسخ به سیر تکاملی تئوری علمی گسترش یافته است.
در گزارشی سینگر و بناسی (1981) اینگونه نوشتند که عقاید شبه علمی ریشه در حداقل یکی از مناابع زیر دارند.


کلمات دیگر: