کلمه جو
صفحه اصلی

شریف ادریسی

لغت نامه دهخدا

شریف ادریسی. [ ش َ ف ِ اِ ] ( اِخ ) ابوعبداﷲ محمدبن محمد ادریسی صقلی ، یکی از مشاهیر علمای اسلام از نسل حکام اندلس بوده و در علوم جغرافیا و نجوم و طب و فلسفه دست داشته است. ( از یادداشت مؤلف ). رجوع به ادریسی و نیز ریحانة الادب ج 2 ص 322 شود.

دانشنامه عمومی

الشریف الادریسی فرزند محمد (۱۱۰۰- ۱۱۶۶) میلادی. نام کامل وی: ( ابوعبدالله محمد بن عبدالله بن ادریسی الحمودی الحسنی الادریسی ) مشهور به شریف ادریسی.
نزهة المشتاق فی اختراق الآفاق
او یکی از سه جغرافی دان بزرگ عرب در آن عصر بود. آن دوی دیگر مقدسی بشاری و ابن الحائک بودند و ادریسی برتر و برجسته ترین آنان بود.
شریف ادریسی به سال ۱۱۰۰ میلادی در شهر سبته از توابع کشور اسپانیا متولد گردید.به خاطر آنکه به خاندان ادارسه مؤسس دولت ادریسیان مغرب نسبت داشت، شریف نامیده می شد.وی در شهر قرطبه (کوردوبا) در اسپانیا تحصیلات خود را به پایان رسانده است.از نوجوانی اشتیاق به سفر و جهانگردی داشت، سرانجام به سفر رفت و تقریباً از بیشتر شهرهای موجود آن زمان دیدن نمود تا اینکه سرانجام به جزیره سیسیل رسید و به دربار پادشاه آن یعنی راجر دوم رفت.ادریسی ثمره جهانگردی خود در سیسیل را در کتابی به نام نزهة المشتاق فی اختراق الآفاق گرد آورد و تقدیم پادشاه سیسیل نمود. کتاب مورد پسند پادشاه قرار گرفت، شاه از ادریسی درخواست کرد که نقشه ای نیز برپایهٔ مناطق که در کتاب آورده است بسازد و ضمیمهٔ کتاب نزهة المشتاق فی اختراق الآفاق سازد. ادریسی نیز به دستور شاه عمل می کند و نقشهٔ مورد نظر پادشاه را از نقره هایی که پادشاه در اختیارش قرار می دهد، می سازد که به نقشهٔ ادریسی معروف است.کتاب نزهة المشتاق فی اختراق الآفاق در اروپا به «کتاب راجر» مشهور است.
ادریسی در سال ۱۱۶۶ میلادی در سیسیل درگذشت و در آنجا و طبق مراسم خاصی که از سوی راجر دوم بر پا شده بود به خاک سپرده شد.


کلمات دیگر: