کلمه جو
صفحه اصلی

سحاب اصفهانی

فرهنگ فارسی

سید محمد حسینی متخلص به سحاب متوفی سال ۱۲۲۲ هجری خلف صدق سید احمد متخلص به هاتف

لغت نامه دهخدا

سحاب اصفهانی. [ س َ ب ِ اِ ف َ ] ( اِخ ) سیدمحمد حسینی متخلص به سحاب ( متوفی سال 1222 هَ. ق. )، خلف صدق سیداحمد متخلص به هاتف. تذکره رشحات سحاب بنام نامی او است و قریب بیست و پنجهزار بیت دارد. فن عروض و قوافی و شعر را پیش پدر فرا گرفت. در اواسط عمر بمکه معظمه و مدینه طیبه رفته است. غزلیات او به نظر فتحعلیشاه رسید و او را مجتهد الشعرا لقب دادند، رساله ای نیز بنام «سحاب البکا» در مراثی و جنگهای حضرت سیدالشهداء بنظم و نثر تألیف کرده است. از جمله غزلیات اوست :
دانی چه اثر داشت دعای سحر ما
این بود که نگذاشت بعالم اثر ما.
رجوع به مجمع الفصحا ج 2 ص 207 و فهرست سپهسالار ج 2 ص 604 شود.

دانشنامه عمومی

سحاب اصفهانی، (میرزا سید محمد) فرزند سید احمد هاتف اصفهانی اصلآ از مردم اردوباد آذربایجان و از شعرای عهد فتح علی شاه و از مداحان اوست.
از صبا تا نیما، یحیی آرین پور، جلد اول، چاپ هشتم، ۱۳۸۲
سحاب به علوم نظری ایران قدیم آشنا و در پزشکی و نجوم دارای اطلاعات کافی بوده و نزد فتح علی شاه مقام و احترام شایان داشته است.
سروده های سحاب ساده و روان و گیراست. دیوانش نزدیک به پنجهزار بیت است. وی علاوه بر شاعری در شعرشناسی و فنون ادبی نیز مهارت داشته و «تذکره رشحات سحاب» را به نام فتح علی شاه تألیف کرده که به پایان نرسانده و در سال۱۲۲۲ هجری قمری درگذشته است.
گویی سحاب خود به خوبی می دانسته است که کار شاعران درباری، به هم بافتن چند مصراع در ستایش کسان که مضمون آن هم غالبأ از دیگری است، تا چه پایه سبک و بی معنی است. نظم زیر بیزاری و شرمساری او را از شعر و شاعری به خوبی آشکار می سازد:

نقل قول ها

سید محمد بن احمد هاتف اصفهانی با تخلص سحاب و شهرت سحاب اصفهانی (؟ - ۱۸۰۷) شاعر، ادیب، مقام دار درباری قاجاری و داروغه ایرانی بود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] (میرزا، سید) محمد بن سید احمد هاتف (ف. 1222 ه.ق./ 1807 م.) شاعر معروف اصفهانی، متخلص به سحاب. ملقب به مجتهد الشعراء. اصلش از سادات حسینی اصفهان و از شعرای عهد فتحعلی شاه قاجار بود و کتاب «رشحات سحاب» خود را به نام او نوشت. در قصیده تابع شاعران قرن ششم و در غزل پیرو شاعران قرنهای هفتم و هشتم است.
سحاب در علم نجوم و طب، شعرشناسی و فنون ادبی دارای اطلاعات کافی بود. در اواسط زندگی به مکه معظمه سفر کرده و بعد از بازگشت به منصب داروغگی دفتر همایون رسید. کالبد او را به امر فتحعلی شاه به نجف اشرف برده و در آنجا دفن کردند. از آثار او است: «روضه البکاء» و «سحاب البکا» در مراثی سیدالشهداء؛ تذکره ی «رشحات سحاب»؛ دیوان حاوی پنج هزار بیت که در تهران چاپ شده است.


کلمات دیگر: