اسرا (رده بندی). یکی از مهم ترین دلایل گرایش شدید افراد به دنیای مجازی این است که فرد در برخورد با این دنیای نامحدود و جدید، می تواند مفاهیمی چون شجاعت، ترس، لذت، سرعت، قدرت، مدیریت و امثال آن ها را تجربه نماید. تجربه چنین مفاهیمی در دنیای واقعی و در زمانی بسیار کوتاه، تقریباً غیرممکن و محال می باشد؛ بنابراین روز به روز به تعداد افراد مخاطب بازی های رایانه ای افزوده می شود و این در حالی است که تنوع سنی علاقه مندان به بازی های رایانه ای نیز گسترش می یابد. بازی های رایانه ای می توانند تأثیرات ویژه ای را بر مخاطبین خود داشته باشند. برای نمونه در یک بازی خشن، بازیکن ممکن است روزها و ماه های متمادی نقش خاصی را در بازی به عهده گرفته و با همزادپنداری، نقش خود را در داستان بازی ببیند و با فهم کامل آن، کاملاً تحت تأثیر آن قرار گیرد. بدین ترتیب، تأثیرات ناشی از بازی های رایانه ای می توانند چندین برابر یک فیلم در کاربر ایجاد واکنش نماید.با توجه به وجود صحنه های غیراخلاقی، خشن، دلهره آور و از این قبیل، در بسیاری از بازی ها و همچنین نگرانی های فرهنگی، تربیتی و اجتماعی خانواده ها و مسؤولین فرهنگی کشورهای مختلف، کشورها را به تدوین نظام ویژه ای برای رده بندی بازی های رایانه ای وادار کرده است. با تدوین این نظام و داشتن کنترلهای لازم و ارایه اطلاعات دقیق به خانواده ها، می توان از صدمات جبران ناپذیری که گروه سنی اصلی مخاطب این گونه بازی ها یعنی کودکان و نوجوانان را تهدید می کنند، جلوگیری به عمل آورد.
عدم وجود الگوی مناسب در استفاده از بازیهای رایانه ای
تأثیرات سوء جسمانی و روانی بازی های رایانه ای
استفاده هژمونیک نظام سرمایه داری از بازی ها در جهت تأثیرگذاری فرهنگی-اجتماعی
نگرانی والدین و عدم اطلاع آنها از محتواهای نامناسب این رسانه جدید تعاملی
نگاه باشد یا نباشد و حاکم بودن رویکردی انفعالی در این عرصه
پس از تشکیل بنیاد ملی بازیهای رایانه ای در ایران، همواره «فرهنگ استفاده مطلوب از بازی های رایانه ای» به عنوان یک هدف اساسی و مهم تعیین شد. علت انتخاب چنین هدفی در ایران، بهره مندی از قدرت آموزشی و تأثیرگذاری بازی های رایانه ای و دور شدن از احتمال ابتلا به اختلالات روحی و روانی و آسیب های منجر به استفاده نامناسب از آن بود. اما چه عواملی باعث شکل گیری نظام رده بندی سنی بازی ها شد:
برای تدوین این نظام، سعی شده است در مرحله اول با تکیه بر نظریه های موجود در علوم مختلف و مرتبط با این موضوع، بستری با پشتوانه علمی مناسب ایجاد گردد تا در مراحل اجرایی این نظام و انجام تحقیقات میدانی، میزان تصحیحات به حداقل برسد. یکی از مهم ترین مراحل برای تدوین این نظام، تحقیق و بررسی در مورد علومی بود که در این موضوع نظرات تأثیرگذار و جامع دارند. پس از تحقیقات انجام شده، سه شاخه از علوم برای این مرحله در نظر گرفته شدند که عبارتند از:
· روانشناسی یا علم رفتارشناسی