کلمه جو
صفحه اصلی

مظاهر مصفا

دانشنامه عمومی

مظاهر مصفا (زادهٔ ۱۳۱۱، اراک) استاد دانشگاه، شاعر و مصحح برجستهٔ معاصر ایران است. او سال های متمادی به عنوان استادتمام رشتهٔ زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه تهران به خدمت مشغول بود. وی در سال ۱۳۸۴ به دستور ریاست دانشگاه کنار گذاشته شد و پس از آن مدتی استاد تمام وقت دوره های دکترای دانشگاه آزاد بود.
پژمان، موسوی (۳۱ مرداد). ««مظاهر مصفا»، استاد ادبیات و قصیده سرای معاصر: معیشت، مردم را سردرگریبان کرده». وب گاه. روزنامهٔ شرق. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
مظاهر مصفا، فرزند اسماعیل مصفا، در سال ۱۳۱۱ در اراک در خانواده ای بافرهنگ از اهالی تفرش به دنیا آمد. در زمانی که تنها ۴۰ روز از تولدش می گذشت، خانواده اش به قم نقل مکان کردند. پدر وی در ادارهٔ «سجل-احوال» (سازمان ثبت احوال) کار می کرد. مصفا دوران تحصیلات اولیهٔ خود را در مدرسهٔ حکیم نظامی قم سپری کرد و سپس دوران متوسطه را در دارالفنون گذراند و به دانشسرای عالی رفت و به تحصیل در رشتهٔ ادبیات مشغول شد؛ و تحصیلات خود را در رشتهٔ زبان و ادبیات فارسی تا اخذ درجهٔ دکتری از دانشگاه تهران ادامه داد و با تأییدیهٔ بدیع الزمان فروزانفر به پایان نامهٔ وی با عنوان «تحول قصیده در ایران»، موفق شد مدرک دکتری خود را اخذ کند. هم زمان با ادامهٔ تحصیل، به استخدام آموزش و پرورش درآمد و مدتی هم رئیس ادارهٔ فرهنگ قم بود و چندی هم ریاست مدرسهٔ عالی قضایی قم را به عهده داشت.
برادر بزرگ تر وی ابوالفضل مصفا (مصفی)، و خواهر وی خانم مصفا (مادر فؤاد حجازی، آهنگساز) از استادان زبان و ادبیات فارسی هستند. او در جوانی با دکتر امیربانو کریمی (استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران)، دختر امیری فیروزکوهی (شاعر معروف معاصر)، ازدواج کرد و از وی صاحب فرزندانی شد که از آن جمله اند: علی مصفا (بازیگر سینما و تلویزیون و همسر لیلا حاتمی)، کیمیا مصفا، گلزار مصفا، امیراسماعیل مصفا دارای مدرک دکتری فیزیک و استادیار فیزیک دانشگاه صنعتی شریف (متخصص در زمینهٔ تئوری ریسمان).
از دیگر سوابق علمی و اجرایی وی می توان به ریاست پردیس فارابی دانشگاه تهران (پردیس قم) و دبیری دبیرستان های تهران، ریاست انتشارات و مدیریت مجلهٔ آموزش و پرورش، دانشیاری دانشگاه شیراز و ریاست دبیرخانهٔ مرکزی دانشگاه شیراز اشاره کرد.

نقل قول ها

مُظاهِر مُصَفّا (۱۹۳۲، اراک) دکترای زبان و ادبیات فارسی، شاعر، آموزگار، استاد دانشگاه، مقام دار آموزشی، دانشنامه نویس، متن ویرای کهن و مؤلف ایرانی است. در شعر تخلُّص های یادگار، طوفان، آتش، زروان و مصفا گزیده است و کمتر از این نام ها به کار برده است.
• «معیشت، مردم را سر درگریبان کرده است؛ وقتی دانشگاهی میلیون ها تومان برای یک دکترا می گیرد و دانشجوی فارغ التحصیل نیز این مدرک را کنج خانه اش آویزان می کند و تنها با آن پز می دهد، دیگر چه انتظاری از روزگار می توان داشت؟ آیا به این می گویند یک محیط علمی و نخبه پرور؟»• «من بی تعارف بگویم که «معیشت»، مهم ترین عامل کتاب نخواندن مردم است؛ درست است که عوامل دیگری هم در این موضوع دخیل هستند ولی عامل اصلی به باور من وضعیت نامناسب و دغدغه های معیشتی است.»مصاحبهٔ پژمان موسوی، روزنامهٔ شرق با او؛ چاپ ۳۱ مرداد ۱۳۹۲/ ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۲


کلمات دیگر: